Pe Cezar Ioan îl cunosc încă de când am intrat în lumea vinului acum 8 ani. Îmi amintesc că de numele lui erau legate tot felul de lucruri depre vin: atât publicația (atât online cât și offline pe atunci) Vinul.ro, Premiile de Excelență Vinul.ro (la care am luat parte prima dată ca Jurat la „Premiul Publicului” în 2017, apoi ca și Jurat în comisiile specializate din 2021 încoace) cât și o mulțime de evenimente despre vin.
Pe parcursul anilor auzisem însă ceva de „Cercul de Fetească”, un eveniment pe care tot Cezar obișnuia să îl organizeze însă pe care îl lăsase deoparte de câțiva ani. Iată că începutul toamnei 2023 vine cu vești foarte bune: Cezar reia „Cercul de Fetească„, un eveniment cu vinuri din soiuri de struguri autohtone (deci nu doar din „Fetească”), cu mâncare, muzică live și bună dispoziție.
Prima ediție din acest an are loc pe 16 septembrie la Rual Primul AproBistro (Bucureșți) și, pentru că sunt tare curioasă cum va fi, l-am rugat pe Cezar să îmi dea mai multe informații despre acest eveniment. Las mai jos discuția avută cu el cu mențiunea că încă mai sunt locuri la eveniment, așa că dacă ti se pare interesat, ar fi bine să te înscrii de pe acum.
Carmina Nițescu: Bună, Cezar, și îți mulțumesc că ți-ai făcut timp să povestim puțin despre reluarea Cercului de Fetească!
Cezar Ioan: Eu îți mulțumesc, fiindcă este interesul meu să afle cât mai multă lume despre această serie de promovări ale vinurilor din soiuri de struguri autohtone – căci NU este doar despre Fetească, ci despre toate.
Cercul de Fetească e pentru toate soiurile autohtone și aduce și elemente suplimentare de atracție – muzica, mâncarea, socializarea.
Carmina: Spune-mi te rog ce este „Cercul de Fetească”. Înțeleg că este un concept al unui eveniment pe care l-ai făcut acum câțiva ani și pe care îl reiei în această toamnă. Povestește-mi te rog mai multe despre conceptul său precum și despre ce se întâmpla la acest eveniment și cât de des intenționezi să îl organizezi.
Cezar: Încercăm să “lărgim cercul” iubitorilor de vinuri din soiuri românești prin acest tip de eveniment care îmbină cunoașterea – degustarea, întâlnirea și schimbul de informații și impresii cu producătorii – cu distracția și socializarea. Am constatat, în urmă cu opt ani, că târgurile de vin clasice nu ofereau suficientă atractivitate pentru cei care NU obișnuiesc să bea vin, care NU sunt pasionați, și de aceea am gândit că un eveniment cu muzică live ar putea oferi acel motiv care să-i facă să se apropie și de vin. Pe scurt, adăugăm vinului și o altă componentă – de fapt, două, căci intră în socoteală și posibilitatea de a mânca ceva bun – ca să atragem public nou, cu alte interese relevante legate de profilul consumatorului, de portretul robot schematic al acestuia. Să nu uităm că vinul este doar o parte dintr-o experiență gastronomică și de “ieșire în oraș”: contează și să mănânci, și să fii cu prietenii, și să asculți un concert. În funcție de reacția publicului de la această ediție “reinaugurală” – dar și a producătorilor prezenți – am vrea să reluăm Cercul cam o dată la două luni.
Carmina: Așadar, Cercul de Fetească este un eveniment complex: include un mic târg de vinuri din soiuri românești, muzică live, ceva bun de mâncare și multă voie bună. Ediția din această toamnă are loc pe 16 septembrie la RUAL Primul AproBistro în București. Cum de ai ales locația aceasta? Spune-mi câte ceva despre ea și despre ce preparate delicioase pregătește.
Cezar: Luasem contact cu bucătăria condusă de Laurențiu Hairadin încă de acum un an și ceva, de când au deschis RUAL, și am fost mereu fascinat de creativitatea și mai ales de gustul și aspectul mâncărurilor lui – un fusion între mai multe bucătării asiatice și cea europeană. Mi s-au părut extrem de ofertante gusturile și aromele, mai ales pentru cei care și-ar putea imagina că vinurile din soiuri românești se asortează doar cu bucate românești – am vrut să arăt că posibilitățile sunt chiar nesfârșite. Locația are o curte extrem de generoasă, este ultracentrală, are recenzii foarte bune (4,9 stele, din maximum 5 posibile, pe Google) și nu este extrem de cunoscută, dar ar merita. Laurențiu s-a gândit la un meniu prescurtat pentru Cercul de Fetească, în care a inclus și vinurile din soiuri românești ca ingredient, iar participanții la eveniment vor putea să comande ce vor, după cum îi lasă buzunarul și curiozitatea.
Carmina: Care sunt cramele participante la Cercul de Fetească din 16 septembrie și la ce vinuri să ne așteptăm de la ele?
Cezar: Până în momentul de față au confirmat – încerc să le ordonez alfabetic – Budureasca, Cotnari, Crama Oprișor, DAVINO, Domeniul Bogdan, Gramofon Wine, Jidvei, Licorna Winehouse, SERVE, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Iași, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Pietroasa, Vinarte România. Marile surprize vor veni, firește, din partea celor două Stațiuni, care nu ajung de obicei la evenimentele “comerciale” cu vin – și mă refer la probabil singura Grasă din afara Cotnariului, cea de la Pietroasa, Buzău, de unde vor mai veni și o Busuioacă și o Tămâioasă cu caracteristici excepționale imprimate de respectivul terroir – dar în aceeași măsură mă refer la cel mai recent omologat soi alb românesc, Golia, de la Iași – un soi în jurul căruia s-ar putea construi un festival al orașului. O altă noutate va fi Feteasca neagră WILD 2022 de la Budureasca, prima de la ei făcută cu drojdii sălbatice și păstrată la inox. Evident, și Alira, Cotnari, Oprișor, DAVINO, biodinamicii din Dobrogea Domeniul Bogdan, Gramofon Wine, Jidvei, Licorna, SERVE și Vinarte vor prezenta ce au mai bun în materie – nu le mai enumăr aici doar fiindcă ele sunt deja destul de cunoscute de către iubitori, care le vor redescoperi cu surprize foarte plăcute.
Carmina: Mai sunt locuri la Cercul din 16 septembrie, apropos?
Cezar: Mă bucur să pot spune că, datorită locației foarte generoase, care aduce și mese suplimentare, Cercul de Fetească de la RUAL va fi, practic, ca un festival cu locuri la masă – aproximativ 200, care se vor “rula” de mai multe ori pe parcursul zilei.
Deci locuri mai sunt, doar că îi rugăm pe cei interesați să indice un interval preferat, de 2 ore, în care vor să ia masa, așa încât să putem folosi aceeași masă la mai multe grupuri în cele 8 ore. Vor exista și mese “de sprijin”, din cele înalte, pe care oaspeții le vor putea folosi atunci când doar degustă și nu mănâncă. Estimăm că pe toată durata evenimentului vom putea deservi în total aproximativ 300-500 de persoane din punct de vedere al bucătăriei.
Carmina: Ai spus că îți dorești ca Cercul de Fetească să fie un eveniment recurent. Când plănuiești ediția a doua? Să mai fie loc pentru încă una anul acesta?
Cezar: Sper ca la final de noiembrie să mai facem o ediție “indoor” într-un spațiu foarte ofertant, dar n-aș vrea să dau acum o dată și un loc și apoi să fiu nevoit să schimb, din cine știe ce motive. Va mai exista o ediție în 2023, da, așa intenționăm!
Carmina: Cezar, îți mulțumesc frumos pentru timp și eu una abia aștept să mă alătur Cercului de Fetească în 16 septembrie! Ne vedem acolo!
Cezar: Ne vedem acolo în numar cât mai mare!
După cum ai citi deja, Cercul de Fetească (și nu numai!) ce are loc pe 16 septembrie la RUAL va fi un festival al vinurilor din soiuri românești cu muzică, mâncare și socializare”. Dacă vii vei avea parte de câteva noutăți absolute, așa că recomand să îți treci în calendar ziua de sâmbătă, 16 septembrie, interval orar 13-21 și să faci o rezervare. Ai toate detaliile despre eveniment atât pe siteul Vinul.ro cât și în evenimentul de pe Facebook.
Eu m-am înscris deja și abia aștept să încerc noutățile din lumea vinului! Hai și tu!
Leave a Reply