La nit de les Garnatxes – degustare comparativă a soiului Garnacha/Grenache

La nit de les Garnatxes – degustare comparativă a soiului Garnacha/Grenache

Aveam puse deoparte de câteva luni 4 vinuri din soiul Garnacha (Grenache) de la crama Celler de Capçanes (fondată în 1933 în zona Priorat), Spania. Vinuri din recolta 2018, cu alcool 14,5% fiecare, toate produse în același fel: cu fermentație alcoolică produsă în butoaie de stejar franțuzesc de 500 litri și învechire 4 luni în butoaie de stejar de 228 litri. Diferența? Solul pe care a crescut via: calcaros, lut/argilă, nisip și ardezie.

Am așteptat mult să fac degustarea asta comparativă însă în vacanța dintre Crăciun și Revelion i-a venit rândul. Și tare m-am bucurat că am făcut degustarea celor 4 vinuri în același timp, așa cum mi-au recomandat Sandra & Adrian de la TheWinederers, magazinul online de unde le-am cumpărat. Dacă aș fi degustat câte 1 sticlă pe rând nu aș fi simțit diferențele atât de evidente, ca acum când am degustat vinurile în paralel.

Pentru că a fost o experiență tare frumoasă, am zis să las aici câteva rânduri scrise. Poate într-o zi voi face o astfel de degustare public în cadrul evenimentelor Winesday Specials, însă până atunci mă gândesc că poate vrei să le încerci și tu separat sau împreună. Nu de-alta, dar dacă vei decide să cumperi vinurile din magazinul online TheWinederers, află că cititorii Winesday au un discount de 10% dacă folosesc codul „WINESDAY10” la fiecare comandă (reducerea nu se cumulează cu alte reduceri valabile pe siteul lor), așa că iată un motiv în plus să comanzi și să încerci toate cele 4 vinuri.

Revenind la degustarea comparativă a celor 4 vinuri trebuie să îți spun câte ceva despre soiul de struguri înainte de a începe să îți povestesc despre fiecare vin în parte.

Garnacha (spaniolă)/Grenache (franceză) este unul și același soi de struguri, originar din Spania (sursă: Wine Grapes – Jancis Robinson). Se cultivă cu mare succes și în Franța și Sardinia (unde se numește „Cannonau”) și este un soi de strugure ce se coace târziu, care are nevoie de un climat mai cald și mai uscat. Soiul se folosește foarte mult pentru a produce vinuri rose seci, dar și vinuri roșii. În multe cazuri, datorită faptului că acest strugure se coace cel mai bine în zone mai calde, gradul de alcool în vinul rezultat este mai ridicat (ex. 15%).

Cele 4 vinuri degustate, toate produse de crama Celler de Capcanes, Montsant, Spania, au fost:

  • La nit de les Garnatxes SLATE
  • La nit de les Garnatxes SAND
  • La nit de les Garnatxes LIMESTONE
  • La nit de les Garnatxes CLAY

Ordinea degustării a fost cea de mai sus și a fost aleasă aleatoriu având în vedere că toate cele 4 vinuri sunt din recolta anului 2018, au fost produse în același fel (fermentație alcoolică în butoaie de stejar de 500 litri și maturare timp de 4 luni tot în butoaie de stejar, dar de data aceasta de 228 litri) și au același procent de alcool: 14,5%.

Degustarea a avut loc în paralel, având în același timp în pahare toate cele 4 vinuri și putând compară atât culoarea, cât și mirosul și gustul. Vinurile au fost degustate la 16° Celsius, adică temperatura optimă de servire a unui vin roșu maturat în butoaie de stejar.

La nit de les Garnatxes SLATE (sol predominant de ardezie, sau „Licorella” cum îi spun cei de la cramă): a fost primul vin degustat. Pentru început am privit culoarea tuturor vinurilor din pahar și, dintre cele 4, acesta a fost o idee mai închis la culoare. Toate au fost de un roșu rubiniu mediu, însă dacă mă gândesc la tonurile culorii, acesta produs pe solul de ardezie a fost cu un ton mai închis față de celelalte.

Mirosul mi-a adus note de vișine, cireșe amare și …piatră (corect este să îi spun „mineralitate”, însă cred că „piatră” este mai ușor de înțeles pentru toată lumea). Gustul a predominat în vișine și cireșe amare, dar mai ales în mineralitate. Alcoolul de 14.5% l-am simțit destul de bine la început, însă după ce am mâncat ceva neutru (grisine simple, fără sare sau altceva adăugat), nu l-am mai simțit atât de mult.

La nit de les Garnatxes SAND (sol nisipos): a fost al doilea vin degustat. Culoarea tot roșu rubiniu mediu, mirosul predominant de fructe roșii, însă de această dată nu am mai simțit mineralitate. Gustul a fost clar de vișine (primele culese în acel an după nota producătorului) și, față de vinul anterior, parcă fructele au fost ceva mai coapte. I-am spus că a fost mai „juicy” față de vinul anterior, lucru care urma să se repete și la vinurile următoare, cu câte ceva adăugat în plus.

Slate & Sand

La nit de les Garnatxes LIMESTONE (sol calcaros): culoarea a fost tot roșu rubiniu mediu, iar diferența la miros a fost faptul că fructele roșii identificate (vișine și cireșe amare) au părut foarte coapte. Probabil strugurii au fost culeși ceva mai târziu și au acumulat mai mult zahăr. Ce am simțit în plus la acest vin au fost câteva note florale de violete în miros. Gustul a fost predominat de vișine foarte coapte iar vinul l-am simțit la fel de „juicy” ca anteriorul. Postgustul a fost la fel de lung.

La nit de les Garnatxes CLAY (sol argilos): a fost ultimul vin degustat, iar dintre toate, la culoare mi s-a părut un ton mai light față de cele anterioare, însă la miros și la gust am simțit fructe supra coapte. La o prima vedere, în miros am simțit o oarecare „dulceață”, însă nu era vorba de un vin dulce (vinul este sec), ci de o dulceață dată de gradul de coacere al strugurilor.

Limestone & Clay

Fiecare vin menționat mai sus a avut postgust destul de lung. Notele generale au fost de vișine și cireșe amare la care s-au adăugat alte câteva arome punctual, conform cu ce am scris mai sus. Per total, mi se pare un exercițiu foarte bun pentru a experimenta diferențele de sol și pentru a înțelege mai bine de ce vinuri din același soi produse în condiții/țări diferite, au gust diferit. Abia aștept să fac o astfel de degustare și cu cei care citesc acest articol. Ce zici, ți-ar plăcea să vii să experimentezi și tu o astfel de degustare?

PS. Degustarea comparativă a vinurilor acestea se întâmplă în cadrul evenimentului Single Grape: Garnacha pe care îl organizez pe 8 Martie 2023, în București. Ai toate detaliile evenimentului precum și formularul de înscriere aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × one =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.