Lucrez pe cont propriu din 2013 încoace. Cei care mă cunosc îmi știu experiența de lucru în turism din ultimii 15 ani (intru în anul 16 pe 1 noiembrie 2021) și totodată taberele tematice pe care le organizez de câteva ori pe an pentru a-i încuraja pe cei din jur să călătorească pentru pasiunile lor. Cel puțin astea sunt lucrurile vizibile online, că despre consultanță de business, planuri de marketing și comunicare pentru companii de turism și cursuri dedicate industriei am vorbit mai puțin în ultima vreme.
Din 2015 încoace vinul a intrat în viața mea și, obținând diferite calificări în domeniu (mi-a plăcut mereu să învăț lucruri noi cât să fiu în cunoștință de cauză în domeniile care îmi plac, așa că am mers la cursuri), mergând la degustări și făcând tot posibilul să aflu povestea cramelor și a vinurilor încercate, ușor ușor am început să țin degustări de vin, să scriu despre vin și să discut cu cât mai mulți oameni despre vin.
Prima degustare pe care am ținut-o a avut loc în aprilie 2018 în una din taberele tematice pe care le organizez și anume cea de echitație. A fost un fel de „test” pentru mine să văd cum e să vorbesc [în public, live] despre vinuri și să îmi adaptez discursul pe loc, în funcție de ceea ce găsesc în vin (și da, până astăzi mi s-a întâmplat să găsesc și defecte legate de vin și să trebuiască să povestesc live despre ele, deși nu era în plan).
De atunci vinul a început să fie din ce în ce mai prezent în excursiile tematice și evenimentele pe care le organizez, iar pe parcurs am început să organizez diferite degustări tematice de vin. Cum sunt cele avute de 2 ani încoace în seria Winesday Specials, sau degustările corporate/private pe care le susțin.
Revenind la taberele tematice pe care le organizez anual și care sunt inspirate din pasiunile proprii, din vara lui 2020 tabăra de echitație care avea deja o tradiție de 3 ani nu a mai fost doar de echitație ci acesteia i s-a adăugat și tema vinului.
Motivul este simplu: cei de la Potcoava Mountain Hideaway (gazda taberelor de echitație) sunt și ei pasionați de vin, au fost și sunt unii dintre cei mai apropiați susținători ai degustărilor pe care le organizez și, povestind cu ei despre ce să mai adăugăm nou taberei cât să avem de fiecare dată noutăți și surprize pentru participanți, am stabilit că ar fi interesant să avem mai mult de 1 degustare de vin în fiecare tabără. Așa că am decis ca fiecare seară din cele 3 ale taberei să primească o temă legată de vin (și vinuri pentru degustare), să povestim despre vin și să și degustăm, cât să vorbim în cunoștință de cauză.
Cum conceptul a fost deja validat în vara 2020 și l-am repetat și în toamna 2020 (cu feedback foarte bun de la cei ce au fost prezenți), iată că revin cu vești bune pentru singura tabăra de echitație pe care o organizez anul acesta: și acum urmez același concept în care dedic fiecare seară vinului.
Așa că, dacă vrei să afli cum se îmbină vinul cu echitația, află că în tabăra Horse Riding Adventure & Wine Explorer din perioada 4-7 noiembrie 2021 dedic jumătate din timp echitației (ziua) și jumătate vinului (seara).
Astfel, după fiecare zi plină cu lecții de echitație, plimbări călare și câteva informații teoretice despre acest sport, seara ne adunăm cu toții la o degustare de vin tematică. Va fi momentul de răsfăț al zilei și de relaxare (până atunci vom avea relaxare activă alături de cai prin împrejurimi) în care discutăm și puțină teorie despre vin, dar mai ales degustăm vinuri.
Fiecare seară va avea câte o degustare tematică pe care nu ți-o pot dezvălui de pe acum ci o să afli direct la fața locului, în tabără, despre ce temă este vorba. Ce pot promite, însă, este că am ales vinuri faine de la crame cu poveste, mai mult sau mai puțin știute, atât din România cât și…internaționale. Toate detaliile taberei le găsești aici, iar, ca să îți faci o idee despre vinurile pe care le-am degustat la cele 2 ediții din 2020 când vinul ne-a ținut companie în fiecare seară, las mai jos câteva fotografii și descrieri ale temelor avute.
Temele degustărilor de vin din tabăra din iulie 2020 au fost următoarele:
Vinuri din Dobrogea: pornind de la Oaky Chardonnay – Caii de la Letea Geneza cu eticheta reprezentând un mânz, vin descoperit recent pe care l-am găsit extraordinar de potrivit pentru serile calde de vară, am zis că ar fi interesant să prezint câteva vinuri din Dobrogea. Așa că am ales alte 2 vinuri faine pe care le încercasem înainte: rose-ul tot de la Caii de la Letea și Negru de Histria, o Fetească Neagră semnată de Cramă Histria.
Vinuri de la Château Vartely: crama Château Vartely din Republica Moldova a fost cea de la care a pornit pasiunea mea pentru vin în toamna lui 2015, iar de atunci încoace i-am încercat toate vinurile nou lansate. Pentru tabăra de echitație am vrut să aduc 4 vinuri faine din colecția Individo dintre care 3 ediții limitate – Rară Neagră Blanc de Noir 2019(rose), Rară Neagră (2017) și Saperavi(2017). Le-am adus pe toate, iar chiar înainte de tabără am hotărât să vin și cu un vin surpriză dintr-o gama cu vinuri proaspete – Inspiro Viorica (un vin din soi aromatic ce nu se cultivă în România).
Vinuri roșii porivite pentru o seară de grătar: ultima seară a taberei a fost „seară de grătar” din punct de vedere al cinei servite. Vară fiind, am zis că vom savura și această degustare afară în foișor așa că am pus la cale grătarul chiar aici și, pe lângă diferitele feluri de carne la grătar, am avut parte și de legume și brânză pe grătar iar cu această ocazie am savurat fiecare vin cu ceva mâncare lângă (fiecare participant fiind încurajat să decidă singur ce combinație de gusturi îi place – în felul acesta degustările sunt întotdeauna educative pentru că încurajează participant să își testeze simțurile și să aleagă pentru sine ce îi place mai mult). Vinurile alese au fost foarte diferite: Wine Chocolate Dark (Fetească Neagră, Merlot, Shiraz), de la Tohani, Fetească Neagră Valahorum și Saperavi Dac (Republica Moldova).
Temele degustărilor de vin din tabăra din octombrie 2020 au fost următoarele:
Vinuri nou descoperite din zone diferite ale României: am început prima seară a taberei cu vinuri nou descoperite peste vară. Știam spumantul Bendis Rose de la crama Petro Vaselo (Podgoria Banatului) încă din primăvară, însă, cum tocmai descoperisem Negru de Petro Vaselo (un cupaj cu 85% Fetească Neagră și 15% Cabernet Sauvignon), am zis să te includ pe ambele. Am adăugat un Cabernet Franc de la Domeniul Catleya (Podgoria Severinului – Oltenia) și un Syrah de la crama Viile Metamorfosis (zona Dealu Mare).
Vinuri din Republica Moldova: seară a două a taberei a fost dedicată unor vinuri din Republica Moldova. Am avut astfel în degustare vinuri de la 3 crame din Republica Moldova: Timbrus, Château Vartely și Gitană. Toate au fost primite cu multă curiozitate mai ales datorită soiurilor alese: dacă Feteasca Neagră o găsim și la noi, ei bine, soiurile de struguri Viorica (alb) și Saperavi (roșu) nu se cultivă în România.
Fetească Neagră de Dealu Mare: ultima seară a taberei a fost dedicată soiului Fetească Neagră și am ales 3 vinuri reprezentative din zona Dealu Mare. Fetească Neagră se cultivă în majoritatea zonelor viticole din România și, așa cum este de așteptat, această se exprimă foarte diferit în funcție de terrorir-ul zonei. La această degustare am ales 3 vinuri din zona Dealu Mare, zona caldă recunoscută pentru Fetească Neagră cultivată aici. Vinurile alese au fost de la cramele Aurelia Vișinescu, Valahorum și Licorna Winehouse.
Acestea fiind spuse, dacă vrei să afli cum e să îmbini echitația cu vinul te aștept în tabără!
Bineînțeles, știind că încă ne aflăm într-o perioada dificilă, vreau să știi că atât eu cât și gazdele de la Potcoava vom repecta toate regulile și recomandările în vigoare pentru că ne dorim ca toată lumea să fie sănătoasă iar tu să ai parte de o experiență frumoasă. Mare parte din timp o vom petrece outdoor în preajma cailor, iar în ceea ce privește mesele, degustările de vin și partea teoretică despre echitație să știi că o vom face în interior într-o zonă dedicată grupului nostru (cel mult 12 persoane), respectând distanțarea. Chiar dacă legea nu o cere momentan pentru accesul în unități de cazare/la activități sportive (zona Runcu având o rată de incidență ce depășește puțin 1/1000), recomand să ai Certificatul Verde pentru un plus de siguranță.
Leave a Reply