Dacă urmărești proiectul Winesday și sora mai mică a acestuia, Winesday App, știi deja că în aplicația mobilă Winesday App public pe data de 1 a fiecărei luni câte o recomandare de carte. Recomandarea cărților vine însoțită de o scurtă recenzie a acestora, de cuprins și de cel puțin 1 motiv să citești cărțile respective.
Pentru că este vară, iar starea de vacanță se simte peste tot (fie că ești în vacanță, ai fost deja și te-ai întors, sau poate că urmează să pleci), vin astăzi cu câteva idei în plus de cărți numai bune de citit vara aceasta atât pe plajă, cât și în vârf de munte sau, de ce nu, într-o după amiază leneșă la tine acasă.
Nu voi repeta recomandările deja făcute în aplicație (pe care le poți vedea descărcând aplicația gratuit de aici), ci mai degrabă îți dau câteva idei generale de cărți cu și despre vin sau care au o mică legătură cu acesta.
Voi începe cu cărțile semnate de editura Baroque Books & Arts, singură editura de la noi din țară care are o colecție întreagă de cărți dedicate vinului.
Se numește „In Vino Veritas” iar în această găsești:
- atât cărți de beletristică (ex. Pe aripile Vinului, In vino Duplicitas),
- cât și cărți din care poți învață despre vin (Enciclopedia vinului, Curioasă lume a vinului, Expert în vin în 24 de ore
- alte titluri legate de vin dintre care cele mai recente publicații sunt „Confesiunile unui iubitor de vin. Plăcerea degustării” semnată de Jancis Robinson și „Tabelul periodic al vinurilor”
Găsești toate tilurile disponibile din această colecție aici în magazinul online al editurii și am văzut că au și o promoție: reducerile din cadrul Summer Fest ce sunt valabile în vara 2024, așa că iată un motiv în plus să faci și tu o colecție de cărți despre vin.
Dacă tot vorbim de cărți în limba română mai am câteva recomandări până să trec la cele în limba engleză.
Știu că se mai găsește destul de puțin prin librării însă dacă ai ocazia să găsești cartea „Connaisseur fără ifose” a lui Cezar Ioan să știi că este o carte ce oferă toate informațiile dacă ești la început de drum în ale vinului. Citind această carte ai să îți explici termenii de baza și vei înțelege câte lucruri esențiale din lumea vinului. Am povestit despre această carte aici.
Pentru cei care vor să între serios în detalii în ceea ce privește cunoașterea industriei vinului recomand cartea „Războaiele vinului” scrisă de Mike Veseth. Prima ediție a cărții a fost tradusă și în limba română și încă o găsești în librării, însă între timp a apărut ediția a două, completată: „Wine Wars II„.
Și dacă tot am ajuns a cărți în limba engleză află că lumea vinului este destul de extinsă la acest capitol. Personal caut permanent cărți noi despe vin, atât din cele de studiat (cu cât avansez mai mult în lumea vinului găsesc subiecte și mai interesante și îmi dau seama câte mai am de studiat), cât și din cele mai ușoare, cu informații de baza, precum și cărți de beletristică inspirate de lumea vinului.
Am descoperit o mulțime de cărți în limba engleză în care vinul este un liant și am făcut o lista ce numără peste 200 de titluri pe care o găsești aici, pe siteul Books Express în lista numită „Cărți recomandate de Winesday”. O bună parte le-am citit, iar o altă parte a rămas încă pe „wish list” și urmează să ajung și la ele.
Dacă ar fi să fac o selecție din multitudinea de cărți din lista cu recomandări aș începe cu cărțile scrise de Jancis Robinson sunt dintre cele mai utile celor care sunt curioși în ale vinului cât și celor care aprofundează de ceva vreme acest domeniu.
Jancis Robinson este una dintre cele mai cunoscute autoare de cărți despre vin din lume și are cărți pe teme diferite:
- de la cursul de vin semnat de ea,
- la cartea Wine Grapes care este o encliclopedie a tuturor tipurilor de struguri recunoscuți în lumea largă (struguri din care se fac vin),
- la The Oxford Companion to Wine (un fel de dicționar în lumea vinului),
- la Atlasul Mondial al Vinului scris alături de Jugh Johnson, un alt autor cunoscut,
- la „Confesiunile unui iubitor de vin.Plăcerea degustării” (carte recent publicată în limba română de Baroque Books, cum scriam mai sus)/”Tasting pleaseure. Confessions of a wine lover”(varianta în limba engleză a aceleiași cărți).
Dacă ești la început de drum în lumea vinului și vrei să citești cărți introductive să știi că foarte potrivite sunt, de exemplu, „The Book of Wine” semnată de Jackson Meyer și „The Virgin Wine Guide” semnată de Chriss Orr. Las mai jos 2 imagini cu acestea și te încurajez că vara asta să cauți cărți despre vin pe placul tău.
O vară frumoasă îți doresc!
Leave a Reply