Vinul este bun prieten cu gastronomia și, de 5 ani încoace, avem o zi oficială în care se sărbătoresc împreună: prima duminică din luna octombrie.
Chef Nico Lontras, Cezar Ioan și Cosmin Dragomir au inițiat în 2019 un proiect de lege care să numească această zi națională, iar legea a trecut de Camera Deputaților numind oficial prima duminică din octombrie „Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului din România”.
Mă bucur că această inițiativă demnă de lăudat a fost sărbătorită an de an atât de inițiatori, cât și de alte locații ce s-au alăturat demersului lor.
Am fost curioasă să aflu ce a stat la baza ideii pe care au avut-o cei 3 inițiatori când au hotărât să facă un proiect de lege care să numească „Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului din România”, cât de greu a fost să ajungă la reușită, ce înseamnă astăzi pentru ei această zi, cum își doresc să fie ea sărbătorită în România și, de ce nu, dincolo de granițele țării și, nu în ultimul rând, unde sărbătoresc ei anul această această zi aniversară, așa că am stat de vorbă cu ei iar în rândurile de mai jos găsești răspunsurile fiecăruia dintre ei la întrebările de mai sus.
Ceva îmi spune că vor fi toți 3 la evenimentul oficial ce are loc la Casa Timiș, eveniment ce a devenit tradiție. Însă îi las pe ei să răspundă în cuvintele lor iar la final găsești detalii și despre aniversarea oficială din acest an. Plus o inițiativă a mea cu Winesday.

Ce înseamnă Ziua gastronomiei și vinurilor din România pentru tine?
Chef Nico Lontras:
Ziua Gastromiei și a vinului e zi de sărbătoare dedicată culturii gastronomice de la noi, o zi în care celebrăm preparatele culinare și vinurile românești, o zi în care ne bucurăm mai mult de produsele noastră tradiționale.E ziua în care aducem pe mesele oaspeților noștri preparate cu poveste din istoria noastră.
Ce poate fi mai frumos în a avea o zi dedicată gastronomiei românești în care ne aducem aminte și arătăm lumii întregi cine este România în farfurie.
La Casa Timiș sărbătorim de 4 ani acesta zi frumoasă. În fiecarea an am avut o tema care să scoată în evidență bogăția preparatelor românești.
Cezar Ioan:
Un moment de vizibilitate sporită pentru valorile culinare, enologice și culturale din România – indiferent de etnia celor care le creează, pentru că ansamblul acestor valori pe teritoriul românesc provine dintr-un mix de culturi și tradiții care a generat o bogăție și o diversitate extraordinare. Mă refer în primul rând la astfel de valori ajunse la noi, în prezent, pe cale istorică, pe calea practicii societății timp de mai multe generații. Includ aici și modernizările vechilor rețete și nu exclud – în mintea mea – și valorile apărute mai nou, în ultima sută de ani.Dar, ca să fiu foarte scurt, pentru mine această zi este una care ar trebui să fie în primul rând un spectacol inspirațional al gastronomiei și vinurilor create în România.
Cosmin Dragomir:
Este, din păcate, un alt motiv de frustrare. O să îl citez, aproximativ, pe Teo (Claudiu Teohari): „nimeni nu joacă oină, dar am întâlnit mii de oameni care se vaită că nimeni nu joacă oină”. Așa și cu gastronomia: un cor de bocitoare la un mormânt fictiv. Subiectul nu e decedat, poate doar ar trebui nițel resuscitat iar profesioniștii stau lângă defibrilator și își rod unghiile și-și smulg părul.Ai instrumentul lângă tine (asta dacă nu ești în Brașov unde a fost furat și apoi pus la vânzare pe net), știi să îl folosești și dacă nu știi ai un set de instrucțiuni de bun simț (mă refer la manifestul pentru gastronomie care însoțește legea Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinurilor din România), dar fiecare îl lasă pe celălalt să preia inițiativa. Spoiler alert: pacientul moare la final.
Cum ți-a venit ideea de a oficializa o astfel de zi? A fost greu să ajungeți la rezultatul dorit?
Chef Nico Lontras:
Împreună cu Cezar Ioan și Cosmin Dragomir, la o discuție ca între prieteni, am tot discutat cum își promovează alte țări cultura gastronomică și ce importanță au aceste zile dedicate, cu festivaluri, evenimente, cărți, etc.Și așa a început totul. Așa am început toți trei să promovăm ideea de a avea o zi dedicată gastronomiei românești și încet s-au alăturat și alți prieteni și colegi care au crezut în acest proiect și au făcut că acest lucru să se întâmple.
Cezar Ioan:
Din frustrare mi-a venit ideea unei Zile a gastronomiei și vinurilor: după ce am convins mai mulți prieteni să cheltuiască zile și bani să vină 10 ore dus și 10 ore întors cu mașina să petrecem împreună Crăciunul 2016 “de poveste” în Maramureșul istoric. Spre oroarea și rușinea mea ca inițiator al grupului, în loc de spectacolul bucatelor și al tradițiilor culturale locale cu care eram obișnuit acolo, unitatea de cazare și alimentație publică unde am stat a decis să pună pe mese fasole și cartofi cu ciolan și muzică internațională de pe laptop – Tina Turner, CC Catch, Boney M și altele asemenea.Dincolo de rușinea personală, am înțeles că există o profundă neînțelegere la nivelul multor operatori HoReCa, și nu doar de acolo: ei nu vedeau valoare – sau plusvaloare – în gastronomia și tradițiile locale. “Plecau după fentă” – după mâncare de volum precum fasolea, sau după somoni și foie gras – și le scăpa exact “mingea”, obiectivul jocului: specificul local, sezonal, istoric și de măiestrie culinară și artistică pentru care clienții vin la restaurant.
Cum specialitatea mea nu e nici bucătăria, nici etnografia, ci comunicarea, am decis să încep o serie de interviuri și articole în care să promovez cât mai mult ideile astea – tradiție, specific local și sezonier, nostalgia, gustul și întregul context cu baze culturale adevărate, validate în generații – care ne fac, de fapt, unici și interesanți. În timpul primului interviu, cu Chef Nico Lontras, care fusese mijlocit de colegul jurnalist Cosmin Dragomir, la niște beri, am văzut că împărtășeam aceleași idei și am început să “aberăm” – a fost un veritabil brainstorming – despre ce am putea face ca să izbutim să “trezim” o lume – a profesioniștilor HoReCa, în primul rând, dar și a consumatorilor – care aluneca pe panta aculturației, se “predase” în fața pastelor și pizzelor, a șaormei și foie gras-ului și mai vedea în gastronomia românească doar ceva ieftin și de volum. Am zis atunci, împreună, că nu putem face asta de unii singuri, și am inițiat primul Congres național pentru gastronomia și vinurile din România, în iunie 2017, unde am invitat oaspeții – comunicatori, bucătari, manageri HoReCa – să semneze un Manifest, un document oficial în care ceream și instituirea unei astfel de Zile. Am circulat acest document sub forma unei petiții online, ocazie cu care a aflat despre ideile noastre mult mai multă lume. Ne-a mai luat încă 2 ediții ulterioare ale acestui Congres, timp în care am reușit să publicăm mai mult (vreau să mulțumesc aici personal în primul rând cramei SERVE din Ceptura, care m-a susținut într-un periplu de documentare de zeci de mii de kilometri ca să public o carte) până să avem… noroc: prin intermediul a doi inimoși colegi de idei din Brașov – Adrian Neag și Alexandru Petrescu -, Manifestul și ideile noastre au ajuns pe masa deputatului Mihai Mohaci, care le-a promovat în Parlament, unde au fost adoptate cu putere de lege.
A fost greu, a durat 3 ani și a necesitat, cum spuneam, noroc.
Cosmin Dragomir:
O să tot repetăm gluma asta (reală) la o bere. De fapt la mai multe beri. Ideea era simplă, să avem cu toții un pretext excelent de a celebra gastronomia românească. Majoritatea chefilor și antreprenorilor preferă, însă, inerția și celebrează Ziua Națională a României (nu a gastronomiei) cu fasole și cârnați – o “tradiție” inventată de ProTv și care n-are legătură cu Realitatea ci doar cu showul. Trântesc o iahnie de 1 decembrie și s-au spălat pe mâini. Gata, au rezolvat și cu tradiția și se întorc la carbonara și burgeri.
Cum îți dorești ca această zi să fie sărbătorită în România și, de ce nu, dincolo de granițele țării?
Chef Nico Lontras:
Îmi doresc să fie recunoscută de toată România, de toată breasla și de toate asociațiile care pot face lobby acestei zile.Îmi doresc să promovăm această zi mai mult, avem o cultură bogată și o istorie gastronomică superbă, de care merită să fim mândri. La acest fapt pot ajuta Asociația Bucătarilor din România, instituțiile statului și toți cei care au pârghiile necesare.
Sărbătoarea acesta este a tuturor. E sărbătoarea României, nu a mea sau a celor trei inițiatori. Dacă nu putem înțelege importantă acestei zile, toți vom avea de pierdut.
Conservarea culturii și a istoriei gastronomice se face prin recunoaștere și promovare la nivel național a bucătăriei și prin promovarea artiștilor din aceste bucătării, care încearcă să dezvolte cu tot ce avem mai bun regional și național, cu toate sezoanele și cu toate influențele.
Cezar Ioan:
Vorbeam de noroc mai devreme, și se pare că după apariția Legii privind instituirea primei duminici din octombrie drept „Zi națională a gastronomiei și vinurilor din România” norocul puțin ne-a părăsit. Cu excepția SERVE și a Cotnariului, cramele – direct interesate și de la care eu personal aveam mari așteptări să organizeze evenimente festive – au ignorat cu nepăsătoare superbie (ca să nu zic ignoranță) momentul. Și o fac și azi, la 5 ani după apariția Legii, deși altminteri declară că privesc cu invidie la evenimentele similare organizate în alte țări. Ce să zic, probabil sărbătoresc și ei undeva, cu lobster de Alaska, hamster gigant, caviar iranian și șampanie sau cine știe ce exotisme…Eu continui să sper și mă străduiesc în continuare, împreună cu Cosmin Dragomir și cu Nico Lontras, să oferim un exemplu de sărbătoriri cu fast, cu creativitate, cu suflet: adevărate gale gastronomice cu câte 7 feluri de mâncare de inspirație românească și cu vinuri de la noi, la care participă sute de persoane, în inima unei podgorii cu maximă reputație, Dealu Mare. Aș vrea să cred, să sper, că, încet-încet, astfel de sărbătoriri să devină exemple urmate și în alte părți.
Cosmin Dragomir:
Foarte simplu: restaurantele pot crea meniuri speciale (sau măcar discounturi) în această zi. În toate cărțile publicate de mine sunt mii de rețete de folosit. Netul e plin și el de idei. Chefii își pot întreba bunicii, mamele sau își pot aduce aminte de copilărie. Repet, e și un element diferențiator să celebrezi această zi. Fără ultra-naționalisme sau festivism de prost gust. O marchezi împreună cu clienții, ciocniți și un pahar cu vin de la o cramă din România și e destul. Cel puțin pentru început. Dar când noi nu avem încredere în potențialul mâncărurilor românești cum să ne gândim că am putea promova gastronomia în afară. Ne bazăm pe cetele de turiști ahtiați după burgeri și pizza.
Cum și unde sărbătorești ediția a cincea a Zilei gastronomiei și vinurilor din România?
Chef Nico Lontras:
Sărbătorim la Casa Timiș de patru ani această zi și suntem tare mândri să facem asta!Casa Timiș scrie istorie cu aceste evenimente dedicate gastronomiei românești și mulțumim pe acesta cale pentru toată susținerea pe care o avem și pentru faptul că fac tot posibilul că acesta zi să fie una cu adevărat specială.
Ziua Gastronomiei la Casa Timiș este o sărbătoare pe care o facem în echipa, cu toată dăruirea.
Cezar Ioan:
Am găsit, încă din 2020, la Casa Timiș din Dealu Mare, niște gazde extraordinare și extraordinar de implicate să promoveze valorile tradiționale – și nu fac risipă de cuvinte când spun asta, e purul adevăr: familia Cristina și Radu Timiș, proprietarii resortului, au înțeles valoarea acestui filon cultural, gastronomic și enologic, și investesc masiv să organizeze în fiecare an, în prima duminică din octombrie, o festivitate excepțională la care participă sute de oaspeți și unde mergem și noi să promovăm ideea, să anunțăm vinurile medaliate la Premiile de excelență vinul.ro și să ne bucurăm de aceste valori împreună cu mulți alții. Și e mai bine așa!Deci, pe 1 octombrie voi fi acolo, împreună cu Nico Lontras și Cosmin Dragomir și invit pe oricine are o afinitate pentru gastronomia, vinurile și tradițiile din România să vină acolo.
Cosmin Dragomir:
În toți ultimii patru ani, prin tradiție deja, împreună cu Chef Nico Lontras și Cezar Ioan sărbătorim la Casa Timiș, singurul loc unde chiar se întâmplă cee ace noi am gândit. De fiecare dată “jucăm cu casa plină” ceea ce dovedește fix ce suțin mai sus.Am scris mai mult pe această temă aici și nu aș vrea să mă repet. Oricum, pe 1 octombrie, cine vrea să vadă cum “se face” și de ce merită să faci este așteptat la Casa Timiș.
De 4 ani „Ziua Gastronomiei și Vinului” se sărbătorește în mod oficial la Casa Timiș, în Dealu Mare, loc în care Chef Nico Lontras are mereu pregătit meniul de sărbătoare savuros, gustos și inedit. Anul acesta nu face excepție, așa că dacă vrei să sărbătorești și tu chiar în prima duminică din octombrie și anume pe 1 octombrie Casa Timiș te așteaptă cu un meniu și un program inedit. Ai toate detaliile aici.
În plus, tot ca și tradiție, de Ziua Gastronomiei și Vinului Cezar Ioan anunță vinurile medaliate la „Premiile de Excelență Vinul.ro”, competiție organizată de 15 ani încoace care în acest an are loc pe 26 septembrie, tot la Casa Timiș. Tot atunci vor fi anunțate și Premiile GastroArt – editură specializată în gastronomie fondată de Cosmin Dragomir.
Anul acesta mă alătur și eu inițiativei cu organizarea unui eveniment cu vinuri din soiuri românești și brânzeturi românești: „Romanian Wine & Cheese„ are loc miercuri, 27 septembrie, ora 18:30 în București. Mi-am dorit încă de anul trecut să susțin inițiativa și iată că abia anul acesta am reușit să programez un eveniment în preajma acestei zile de sărbătoare.
Așa că dacă vrei să vii să faci cunoștință cu vinuri din soiuri precum Fetească Regală, Fetească Albă, Frâncușă, Fetească Neagră și Negru de Drăgășani, te aștept cu drag la degustarea din 27 septembrie. Detaliile sunt aici iar in acest moment încă mai sunt locuri disponibile.
Pe viitor îmi doresc ca în fiecare an să sărbătoresc și eu acesta zi aniversară în preajma zilei oficiale și îi încurajez pe toți cei care sunt implicați în lumea vinului și a gastronomiei să preia și ei inițiativa aceasta. Ar fi tare frumos că în următorii 5 ani să avem inițiative din acestea în toată țară și, de ce nu, și dincolo de granițele țării acolo unde există comunități de români – cu siguranță aceștia s-ar bucura să simtă gusturi românești măcar o dată pe an!
Leave a Reply