Despre

Home / Despre

First it was the curiosity. Then the first taste. Then I heard people talking nicely about wine but in words I could not reproduce. Isn’t it made of grapes? Then why are they feeling strawberry, blackcurrant, ripe plums or even citrus fruits, stone fruits or…eucalyptus? I had to know the mystery.

Years went by and I woke up in the middle of a full week of tastings. Wine tastings. An invitation of a good friend or mine was the start of a beautiful journey. I started this journey 5 years now and, with baby steps, I learnt and tried a few hundred wines. And no, I am not joking. And yes, not all those wines were great or even good. But now I know how to look at wine, how to taste it and what to expect from it even when I see the bottle or a few drops in a glass. Yes, the courses helped, but most of it was the practice that made it’s wonders.

Today, April 20th 2020, I launch Winesday, a project made for the love of wine, friends and good times together. I am not an expert but I do all in my power to become one. So here is my journey. Wanna join me in discovering the potion of Gods? 


Cuvintele de mai sus le-am așternut pe hârtie dintr-o suflare pe agenda pe care o port mereu după mine în călătorii. Eram pe plajă în Grecia în așteptarea serii și tânjeam după un pahar cu vin. Nu știu de ce, însă textul a ieșit în engleză și oricât de mult aș fi încercat să îl traduc, n-ar fi rămas la fel. Așa că am decis să-l aștern aici așa cum a ieșit, chiar dacă siteul Winesday.ro este redactat în mare parte, în limba română.

Eu sunt Carmina Nițescu, am un background de 17 ani în turism și organizare evenimente și, așa cum am spus în introducerea de mai sus, sunt pasionată de vin de 5 ani (între timp s-au facut 8 ani). În cazul meu pasiunile adevărate nu trec neobservate așa că am ales să caut să învăț cât de mult am putut despre vin, să merg la degustări și să descopăr tainele licorii lui Bacchus, iar acum mă simt pregătită să dau mai departe cele învățate.

Din 2015 de când a luat amploare pasiunea mea pentru vin și până în prezent am mers la o mulțime de degustări atât în România cât și în afară, atât la crame cât și la magazine specializate sau diferite restaurante, am făcut cursuri de introducere în lumea vinului și a spumantelor, cursurile internaționale WSET Level 1, 2 & 3 și cursul de „Inițiere în Degustarea Vinurilor organizat de ADAR” (Asociația Degustătorilor Autorizați din România). Pe scurt, am mers peste tot pe unde am considerat că am ceva de învățat despre vinuri. Încă nu am terminat, simt că distracția abia acum începe!

Îmi place să spun că mi-a plăcut “să merg la școală după ce am terminat cu toate școlile obligatorii”, iar în cazul vinului, cursurile acestea au devenit școala mea preferată. Mergând la cursuri și degustări, stând de vorba cu oenologi, proprietari de cramă, somelieri, organizatori de evenimente legate de vin dar și oameni pasionați de vin, am înțeles cât de frumos și stufos poate fi acest domeniu. Și, aflându-mă pe drumul învățării tainelor vinului, mi s-a deschis un orizont și mai larg. Sunt atâtea lucruri pe care le mai am de învățat și abia aștept să mă bucur…de drum!

Ideea proiectului Winesday am avut-o încă din vară lui 2017 când am avut cea mai intensă perioadă de degustare de vinuri atât în winebar-uri cât și în wineshopuri dar mai ales direct la crame. Pentru că sunt perfecționistă, am așteptat să învăț mai întâi, să mă perfecționez, să stabilesc în cele mai mici detalii ce urmează a fi Winesday și abia apoi să-i dau drumul.

Știu că perfecțiunea asta nu e buna, însă iată că acum, în aprilie 2020, sunt gata! Bine ai venit în lumea Winesday!

Studiez și savurez vinul din 2015. Călătoresc, descopăr arome noi în fiecare zi și iubesc să fac asocieri de vin cu mâncare. Sunt “Wine Adventurer”, organizez și susțin degustări, iar aici, pe Winesday, povestesc despre vin.

Mă găsești pe: carmina@winesday.ro

Ce este Winesday?

  • Este locul în care vei găsi informații despre vinuri, crame, evenimente cu și despre vin.
  • Este locul în care vei afla mereu noutăți legate de vinuri românești și internaționale.
  • Este locul tău de inspirație în a încerca un vin dintr-un soi pe care nu îl știai.
  • Este locul care te va face curios să încerci atât vinuri liniștite cât și spumante, dar și alte băuturi.
  • Este locul care îți propune cele mai interesante călătorii dedicate vinurilor.
  • Este locul în care înveți cum să degusti vinul, cum să afli ce îți place și ce tip de vin se potrivește fiecărei ocazii.
  • Este locul care îți dă întâlnire lună de lună în câte un restaurant/winebar/wineshop sau cramă pentru a sta la povești cu și despre vin sau pentru a savura vinuri în asociere cu diferite mâncăruri.
  • Este locul în care vei găsi răspuns la o mulțime de întrebări (precum „cum citesc eticheta unui vin?”, „ce înseamnă un vin bun?”, „cum aleg un vin pentru o aniversare sau pentru o cină anume?”) și îți va plăcea să intri în joc și să afli mai mult.

    Winesday este pentru tine, cel(cea) care încă nu cunoaște multe despre vin, dar ai curiozitate, simți că ți-ar plăcea să afli mai multe și să încerci noutăți cu fiecare ocazie care apare.

Winesday se adresează în primul rând celor curioși în ale vinurilor, care nu au îndrăznit până acum să pună întrebări dar care au dorit mereu să înțeleagă limbajul uneori “pompos” al vinurilor și să se bucure de arome. Totodata Winesday se adrezează și celor care au experiență în acest domeniu și mai ales celor care vor să încerce vinuri noi.

Te aștept în comunitatea Winesday.

Înscrie-te să primești noutăți pe email și descărcă gratuit materialul “Cum să citești eticheta sticlei de vin” (materialul este încă în lucru și îl vei primi automat pe email când va fi gata dacă te-ai înscris la newsletter). Membrii comunității sunt cei care afla primii de evenimentele pe care le pun la cale.

Winesday is today. Let’s enjoy it every day!

Apariții în presă:

08.09.2023 Economie RuralaCălătoria prin lumea vinurilor cu Carmina Nițescu și Winesday App 

02.03.2023 Vinul.ro – Primul an cu Winesday App, ecosistemul mobil pentru tot ce e legat de vin în România: ce noutăți apar?

13.12.2022 HotNews sustinut de BASF – De la podgorie, la masă – ce vin consumăm în funcție de meniu și cum îl servim corect

15.04.2022  Vinul.ro – Vin, zacuscă, pâine la superlativ – o degustare de povești și bucate semnată de Carmina Nițescu

01.03.2022 Vinul.ro – S-a lansat Winesday App, aplicația românească de mobil pentru cei interesați de cunoașterea și experiența vinului

26.09.2020 Radio Romania Internațional (RRI)interviu într-o emisiune în limba chineză (varianta interviului în limba română este aici)

29.08.2020 Calling for the WildDiscover the secrets of good wine at Budureasca winery

29.07.2020 Supervinuri.roIstorie, locuri și vinuri – într-un maraton inedit Winesday la Muzeul Hărților și Cărții vechi

27.05.2020 Brasov PressȘi astăzi… despre turism și plăceri (partea 2)

26.05.2020 Brasov PressDespre turism și plăceri (partea 1)

21.05.2020 Vinul.roWinesday.ro – un proiect “by Carmina Nițescu” care îmbină informația despre vin cu degustarea și cu turismul la crame