Wine of the world

Home / Wine Tales / Wine of the world
Terre Brulee – Le Rouge (Africa de Sud)

Terre Brulee – Le Rouge (Africa de Sud)

După ce am încercat „Terre Brulee – Le Blanc (Chenin Blanc)” realizat de Vincent Careme în Africa de Sud (am povestit despre acesta aici), m-am îndreptat și către vinurile roșii de la același producător și am încercat „Terre Brulle – Le Rouge”, un cupaj de Syrah/Shiraz și Cinsault, recolta anului 2018. Așa cum scriam și în articolul anterior, Vincent Careme produce vinuri atât în Franța, în Vouvray – Valea Loarei, cât și în Africa de Sud, în regiunea Swartland datorită originii soției lui – aceasta este din Africa de Sud. Ca și în cazul vinului alb din soiul Chenin Blanc,...

Kellerei Cantina Kaltern: Pinot Bianco 2021

Kellerei Cantina Kaltern: Pinot Bianco 2021

Primăvara aceasta am avut ocazia de a încerca primul vin din soiul de truguri Pinot Bianco și, fiind un soi nou (cel puțin pentru mine), am zis să îi fac și câteva note de degustare. Pinot Bianco, Pinot Blanc, Weißburgunder sau Weissburgunder este unul și același soi de struguri ce a tot fost confundat cu Chardonnay (din cauza denumirii pe care o are în Burgundia, „Chardonnet Pinot Blanc”) până în 1868 când, ampelograful Victor Pulliat a fost cel care a făcut lumină între cele două soiuri:” adevăratul Pinot Blanc este o mutație ireversibilă a Pinot Noir, care a devenit alb;...

Chenin Blanc – Terre Brulee Le Blanc  (Africa de Sud)

Chenin Blanc – Terre Brulee Le Blanc (Africa de Sud)

De curând am avut ocazia să încerc câteva vinuri din soiul Chenin Blanc printre care și vinul „Terre Brulee Le Blanc” realizat de Vincent Careme în Africa de Sud. Cum soiul Chenin Blanc are cele mai mari plantații din lume în Africa de Sud, încep acest articol dedicându-i câteva rânduri. Prima mențiune a acestui soi în istorie vine din Anjou, Valea Loarei – Franța, în documentele găsite la Château de Chenonceaux și raportate de Casimir Chevalier în 1864. Pe 3 ianuarie 1496 Thomas Bohier a cumpărat pământ lângă Chenonceaux unde a plantat mai multe soiuri de viță de vie printre...

Monastrell: Bilaire 2021 și Arbui 2020, Alejandro Bodegas

Monastrell: Bilaire 2021 și Arbui 2020, Alejandro Bodegas

De când am intrat în lumea vinului caut să cunosc cât mai multe soiuri de struguri, atât românești cât și internaționale, iar la cele internaționale încerc să trec de cele mai cunoscute soiuri și să testez soiuri mai puțin știute. Astăzi povestesc despre soiul Monastrell, originar din Spania. Cunoscut și ca Mourvedre (Franța) și Mataro (Catalunia – Spania, Australia, Cipru, SUA). Soiul Monastrell produce vinuri corpolente, taninoase, cu un alcool ridicat. Este un soi de strugure ce înflorește târziu și se coace foarte târziu, are nevoie de multă căldură pentru a se coace, este rezistent la seceta, iar în vinificație...

Tamellini: Soave 2021 + Le Bine de Costiola Soave Classico 2020

Tamellini: Soave 2021 + Le Bine de Costiola Soave Classico 2020

Atunci când vine vorba de vinuri internaționale m-a fascinat întotdeauna multitudinea de struguri locali. Știu că în majoritatea restaurantelor [de la noi] găsești vinuri din soiuri internaționale precum Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah/Shiraz, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling și altele foarte cunoscute, însă atunci când ajung într-o destinație iubesc să descopăr vinurile din soiuri locale. Și mai mult mă bucur când găsesc soiuri specifice anumitor zone și peste granițele țării respective, așa că atunci când am văzut „Soave” pe lista de vinuri nou aduse în România de TheWinederers, am zis că trebuie să le încerc neapărat. Soave este o mică...

La nit de les Garnatxes – degustare comparativă a soiului Garnacha/Grenache

La nit de les Garnatxes – degustare comparativă a soiului Garnacha/Grenache

Aveam puse deoparte de câteva luni 4 vinuri din soiul Garnacha (Grenache) de la crama Celler de Capçanes (fondată în 1933 în zona Priorat), Spania. Vinuri din recolta 2018, cu alcool 14,5% fiecare, toate produse în același fel: cu fermentație alcoolică produsă în butoaie de stejar franțuzesc de 500 litri și învechire 4 luni în butoaie de stejar de 228 litri. Diferența? Solul pe care a crescut via: calcaros, lut/argilă, nisip și ardezie. Am așteptat mult să fac degustarea asta comparativă însă în vacanța dintre Crăciun și Revelion i-a venit rândul. Și tare m-am bucurat că am făcut degustarea celor...

Spumante pentru zile speciale

Spumante pentru zile speciale

Luna decembrie mi-a adus în cale o mulțime de zile de sărbătorit, așa că, dacă tot am încercat câteva spumante speciale, am zis să las aici scris despre ce este vorba, poate îți este și ție de folos informația. Nu de-alta, dar ocazii de sărbătorit îți doresc să tot ai și bine ar fi să le asortezi cu o șampanie, o cava, un prosecco sau un vin spumant în general. Dacă nu îți este foarte clară diferența dintre ele ai aici un articol în care povestesc despre fiecare în parte. Revenind la tema articolului de astăzi vreau să îți povestesc...

Geometria Agiorgitiko 2017, Lafazanis – Grecia

Geometria Agiorgitiko 2017, Lafazanis – Grecia

Am fost și sunt cu gândul la călătorii mereu, iar cum pe 25 martie Grecia își aniversează ziua națională, anul acesta mi-am propus să sărbătoresc cu un vin grecesc și cu ceva de mâncare inspirat de însorita țară. Iubesc Grecia și de câțiva ani încoace mi-am făcut o „tradiție”: ajung pe aceste meleaguri măcar o dată pe an. Nu m-am plictisit niciodată, mai ales că îmi place să descopăr locuri noi mereu – iar la capitolul descoperiri noi intră și vinul și mâncarea grecească. La ultima mea vizită în insula Thassos în toamna anului trecut am descoperit câteva vinuri grecești...

Saperavi. Sau moștenirea Georgiei în materie de vin

Saperavi. Sau moștenirea Georgiei în materie de vin

Nu știu exact când am devenit pasionată de soiul Saperavi, însă de Georgia am fost mereu fascinată. Cele mai multe surse spun că aici s-au descoperit cele mai vechi urme legate de producția vinului în lume (anul 5000 î.Hr) și de aici a pornit curiozitatea mea față de vinurile din Georgia. Îmi amintesc că am savurat o singură dată un Saperavi produs în Georgia în regiunea Kakheti de crama Shumi – Iberiuli Saperavi Dry Premium 2016. Găsisem vinul la un mic magazin de dulciuri din Chișinău și ceva din acel vin mi-a rămas în minte, gustul simțit fiind destul de...

Vranac Pro Corde 2012, Plantaze – Muntenegru

Vranac Pro Corde 2012, Plantaze – Muntenegru

N-am fost până acum în Muntenegru însă cu vinurile sale m-am mai întâlnit. Rar, ce-i drept, pentru că nu le-am găsit în România, ci în Serbia. De data aceasta am încercat un vin din soiul de struguri Vranac: strugure roșu închis, cu boabe mari și pieliță subțire. Soiul este specific zonei Balcanilor și are indicație geografică Muntenegru încă din 1977. Vranac Pro Corde 2012 al cramei Plantaze din Muntenegru mi s-a părut destul de dur la început. Primul nas mi-a transmis note de fructe de pădure, însă după prima înghițitură am zis că e bine să îl mai decantez puțin....

Un vin de culoarea chihlimbarului care m-a fermecat – Caretta 2012, Solomos Wines

Un vin de culoarea chihlimbarului care m-a fermecat – Caretta 2012, Solomos Wines

Tot îmi este dor de Grecia așa că am zis să încerc un vin pe care îl țin la păstrare de ceva vreme: Caretta 2012 făcut de Solomos Wines în Insula Zakynthos. Am descoperit acest vin în vara lui 2015, cu o lună și puțin înainte să înceapă efectiv pasiunea mea petru vin. Era o zi cu nori ce s-au transformat în furtună și a fost clar imediat ce am ajuns la plajă că nu aveam să stăm mult acolo. Norii s-au adunat, iar vântul ne-a gonit încet spre stațiune, căutând să facem altceva decât plajă în acea zi. Ne-am...

Descoperă vinurile Argentinei. Mendoza

Descoperă vinurile Argentinei. Mendoza

La final de 2019 am avut ocazia să descopăr câteva vinuri argentiniene la degustarea organizată de Private Wine. Nu numai că știam soiul Malbec însă cu această ocazie am descoperit câte „fețe” poate avea. Malbec este un soi originar din sudul Franței (regiunea Cahors) însă a fost recunoscut că și soi important abia după ce Argentina a ieșit în evidență cu el. Astăzi aproximativ 75% din vinurile Malbec din lume sunt produse în Argentina. Cea mai cunoscută zonă în care se cultivă Malbec în Argentina este zona Mendoza cu subregiunile Uco Valley și Lujan de Cuyo. În cadrul evenimentului organizat...