O poveste de Crăciun: vinuri și preparate de sărbătoare

O poveste de Crăciun: vinuri și preparate de sărbătoare

Luna decembrie bate la ușă, iar noi îți propunem să îi deschizi pentru că aduce cu ea luna bucuriei, luna petrecută mai mult alături de cei dragi, luna cadourilor, luna copilăriei.

Și, pentru că este o lună specială, venim și noi cu o propunere pe măsură: pe 13 decembrie 2023 te invităm la degustarea „O poveste de Crăciun: vinuri și preparate de sărbătoare”.

De această dată alături de noi o avem pe Adriana Sohodoleanu, gastronom și iubitor de frumos. Pe Adriana o știm și o urmărim de câțiva ani iar de ceva vreme ne-am conectat mai mult și am plănuit ca la finalul acestui an să organizăm împreună o degustare de Sărbătoare. Winesday vine cu propunerile de vinuri de Sărbătoare, iar Adriana vine cu un meniu inspirat de pe vremea lui Constantin Bacalbașa. Și pentru că aveam nevoie și de un loc numai bun să punem în practică meniul special de degustare, află că evenimentul are loc la Băcănia Veche Delicatese & Grădină unde echipa lui Marius Tudosiei face minuni și va pregăti meniul nostru special.

Iar pentru că tot este luna cadourilor află că fiecare participant la degustare va avea parte de câte un cadou. Editura Baroque Books & Arts este din nou alături de noi și oferă o parte din cadouri, însă sub brad se vor găsi și alte surprize care au legătură cu vinul sau cu buna dispoziție.

Programul, pe scurt

Data: 13 decembrie 2023
Ora: 18:30 – 21:30
Locație: Băcănia Veche Delicatese & Grădină, Bd. Dacia nr.25, Sector 1, București (zona metrou Piața Romană).

Program:

18:30 – 19:00 sosirea participanților
19:00 – 21:00 degustarea de vin însoțită de meniul de mâncare
21:00 – 21:30 networking

Participare eveniment

Tarif: 300* ron/persoana

* cei care au participat la cel puțin 4 degustări Winesday Specials au un tarif special la fiecare degustare începând cu cea de-a cincea – de data aceasta primesc o reducere de 5% aplicabilă la tariful de mai sus.

Tariful include:

 • degustarea a 5 vinuri si meniul special de mâncare semnat de Adriana Sohodoleanu și Băcănia Veche Delicatese & Grădină
 • apă plată
 • un cadou de la Moș Crăciun (da, da, fiecare participant primește un cadou de la Moșu’)

Important: Accesul la eveniment va fi posibil celor care au achiziționat biletele și au primit confirmare scrisă pe email.

 

Pentru a confirma locul la eveniment te rog să te înscrii pe formularul de mai sus până la data de 8 decembrie 2023 (începând cu data de 9 decembrie înscrierile se închid). Confirmarea fermă a locului se face după achitarea taxei de participare (detalii suplimentare mai jos).

Vinurile alese pentru degustare

Pentru degustarea „O poveste de Crăciun: vinuri și preparate de sărbătoare” am ales vinuri speciale pe care le poți savura și tu de Sărbători, acasă! Pentru început le vei încerca în cadrul degustării iar dacă vei dori să achiziționezi vreunul din vinuri vei primi de la mine datele de contact ale cramelor sau magazinelor online unde le găsești disponibile (dacă ai mai participat la vreo degustare organizată de Winesday știi deja că de fiecare dată dau aceste contacte celor care au participat pentru a le fi ușor să găsească vinurile pe care le-au încercat în degustările Winesday Specials).

Am ales astfel 5 vinuri potrivite pentru a Sarbatori luna decembrie cu toate ocaziile ei:

 • Cava Baldus Reserva
 • Primordial Chardonnay 2022, Domeniul Bogdan
 • Syrah 2020, Bauer
 • Bon Viveur rosu 2015, Licorna Winehouse
 • Pedro Ximenez El Candado, Valdespino

Meniu ales de Adriana Sohodoleanu

Adriana Sohodoleanu, doctor in sociologie din 2021, este un teoretician al gastronomiei din București, cunoscută pentru teza sa de doctorat ce a analizat fenomenul „Noua Bucătărie Românească”. Ea a contribuit cu eseuri la publicații precum Oxford Food Symposium’s Proceedings, Dilema Veche, Iscoada și diverse instituții media. Adriana este coautor al unei cărți de retete de deserturi istorice și are interventii saptamanale la Radio România Cultural, discutând despre mâncare sub formă de infotainment. Lucrările ei din ultimul deceniu explorează conexiunile dintre mâncare, călătorii, antropologie și sociologie, subliniind relația lor cu societatea și cultura. Ea aruncă lumină asupra moștenirii culinare românești și a modurilor complexe în care cultura alimentară se împletește cu contexte socio-politice mai largi.

Adriana a ales câteva preparate inspirate de Constantin Bacalbașa pentru acest meniu de Sărbătoare. Rețetele sunt vechi însă interpretarea este modernă iar degustarea se lasă chiar și cu pairing între vinuri și mâncare. Astfel, alături de fiecare vin menționat mai sus vei primi câte un preparat de degustare special creat ca să se potrivească cu vinul.

Adriana a lăsat următorul mesaj pentru tine, cel(cea) care urmărești proiectul Winesday și te gândești că ți-ar plăcea să vii la degustare:

Interbelicul are o aură aparte, de golden age a societății românești. Este epoca în care profesorii de universitate țineau prelegeri în fața unor aule pline ochi, când midinetele își dădeau întâlniri cu băieții de prăvălie în grădinile de vară ale Bucureștiului, iar Păstorel publica „Strofe cu pelin de mai pentru/contra Iorga Neculai” și „Vin și apă”.

În 1935, după ce și-a pus în scris amintirile despre Bucureștii de altădată, Constantin Bacalbașa, jurnalist și om politic, și-a îndreptat atenția spre gastronomie și a publicat „Dictatura gastronómică.1501 feluri de mâncare” din care am selectat cinci pentru a vă introduce în atmosfera de Crăciun ca însoțitori savurosi ai vinurilor alese de Carmina.

Un gourmet autentic și un bon viveur pe care Dan-Silviu Boerescu l-a numit “înaintestătătorul bunului-gust național”, Bacalbașa a avut ghionionul să părăsească această lume la scurt timp după apariția cărții sale de bucate și să cadă într-un con de umbră. Pentru că este Crăciun îi facem un dar – îl ferim de uitare și îi gătim rețetele – hering afumat, fricassé de pui, curcan fript și un desert spectaculos chaud-froid – povestind despre el ca precursor al lui Păstorel și despre România acelei vremi, punând în context mai amplu gastronomia, vinurile și societatea.

Cum te înscrii?

Pentru a confirma locul la eveniment te rog să te înscrii pe formularul următor până la data de 8 decembrie 2023 (începând cu data de 9 decembrie înscrierile se închid).

Odată cu înscrierea pe formular vei primi datele pentru plată și factura într-un e-mail după ce vei confirma înscrierea telefonic/prin email. Dacă dorești factură fiscală pe persoană juridică te rog să îmi trimiți datele de facturare pe email. Altfel, factura va fi emisă pe persoană fizică.

Confirmarea fermă a locului se face după achitarea taxei de participare în contul indicat pe factura fiscală așa că am rugămintea să îmi trimiți un email cu dovada plății pe adresa carmina@winesday.ro până cel târziu 8 decembrie 2023.

Din experiența mea, locurile se epuizează repede (chiar și înainte de data de 8 decembrie), așadar recomand să achiți factura în cel mult 48 de ore de la primirea acesteia pentru a-ți asigura locul la eveniment.

Oferta este valabilă în limita locurilor disponibile (20 de locuri), iar confirmarea acestora se face pe email în ordinea înregistrării plății integrale.

Pentru a valida înscrierea este nevoie să urmezi toți pașii menționați mai sus. Pe tot parcursul înscrierii precum și pe perioada de timp până la eveniment și pe parcursul acestuia îți stau la dispoziție cu orice fel de informații ai nevoie pe email carmina@winesday.ro și la telefon 0745 310 811.

Important:

 • Numărul maxim de participanți este limitat la 20 persoane.
 • Numărul minim de participanți pentru a se putea realiza degustarea este 10 persoane.
 • Rezervarea locurilor confirmate și achitate nu poate fi anulată cu mai puțin de 10 de zile calendaristice înainte de data evenimentului. Astfel, sumele achitate nu vor fi returnate în cazul în care retragerea se face cu mai puțin de 10 de zile calendaristice înainte de eveniment (în acest caz penalizarea este de 100% din suma achitată).
 • Ne rezervăm dreptul de a face orice modificări necesare pentru a asigura siguranța tuturor participanților precum și desfășurarea degustării de vin în cele mai bune condiții.
 • Evenimentul se adresează exclusiv persoanelor peste 18 ani.
 • Atmosfera acestui eveniment va fi surprinsă în fotografii, așadar vei apărea în imaginile făcute de fotograful nostru. Participarea la acest eveniment reprezintă aprobarea de a utiliza aceste fotografii pe site, în social media sau pe alte canale exclusiv cu scopul promovării evenimentelor de degustare pe care le organizăm.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fourteen + four =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.