Vin pe hartă. Degustare de vin la Muzeul Hărților

Vin pe hartă. Degustare de vin la Muzeul Hărților

Am așteptat cu sufletul la gură să îți spun asta: în urma succesului primelor 2 degustări de vin organizate în luna august, degustările de vin la Muzeul Hărților continuă cu ediții lunare de aici înainte.

Așa că de aici înainte ia în calcul că în fiecare lună ne vedem să descoperim vinuri noi într-un loc special dedicat iubitorilor de călătorii, de istorie și celor curioși în ale vinurilor, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

Următorul eveniment are loc în 23 septembrie 2020 începând cu ora 18:00, iar tema aleasă de această dată este „Roșu de Dealu Mare”. Cum zona Dealu Mare este una din cele mai compacte zone viticole din România și are o mulțime de vinuri roșii extraordinar de bune, mă bucur să încep toamna prezentând câteva dintre acestea.

Evenimentul este organizat de Winesday și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, în parteneriat cu Travel with a Smile și Revino, prin intermediul acestuia muzeul promovând patrimoniul propriu către publicul larg. Scopul evenimentului este de a aduce în atenția publicului hărțile vechi și de a îmbina povestea locurilor cu vinurile de astăzi.

Știu că te întrebi „de ce la Muzeul Hărților?”

Ei bine, eu am o vorbă: fiecare vacanță începe cu…„o călătorie pe hartă”. Înainte de a face o călătorie reală, stă planificarea. Și cum pentru fiecare vacanță pornești de la o idee, te uiți pe hartă să vezi zona și eventual ce e de văzut și de făcut pe acolo, m-am gândit să te invit la o „călătorie pe hartă” în căutarea vinurilor reprezentative ale fiecărei zone în parte.

Cum vara aceasta călătorim mai mult în țară și descoperim locuri mai puțin cunoscute, cred că este o idee bună să cunoaștem totodată și vinurile pe care le putem întâlni în călătoriile noastre. Așa că înainte de a pleca prin țară îți propun să faci cunoștință cu vinurile iar apoi să le cauți în destinație.

La ce să te aștepți de la evenimentul „Vin pe hartă”

Am descoperit de curând Muzeul Hărților din București și, cum mi-a plăcut tare mult, am zis că este o ocazie unică de a îmbina călătoriile cu vinul. La lansarea proiectului Winesday am spus că voi împleti vinul cu călătoriile așa că iată, aceasta este una din ocazii.

Muzeul Național Hărților și Cărții Vechi este un muzeu micuț situat pe strada Londra din București într-o zonă liniștită și cu foarte multă verdeață.

Am ajuns acolo în această primăvară chiar în perioada redeschiderii muzeelor și m-am bucurat să mă pierd prin încăperile pline cu povești puse pe hartă. Am învățat astfel că în trecut hărțile nu erau făcute pentru orientare în spațiu așa cum sunt acum, ci pentru a reprezenta lumea cunoscută oamenilor vremii. Scurta mea vizită în cadrul muzeului m-a purtat pe aripile călătoriei (sunt o călătoare înrăită, ce să fac?), dar și pe cele ale istoriei și denumirilor vechi și uite așa am recunoscut pe hartă câteva zone cu tradiție în ceea ce privește vinul.

Cum muzeul are o sală de evenimente și o curte interioară, m-am bucurat să găsesc deschidere în momentul în care am avut ideea organizării unei degustări de vin în aer liber.

Mai mult de atât, Muzeul Hărților este mai mult decât o gazdă: ei s-au alăturat cu tot sufletul în acest eveniment dorind să promoveze patrimoniul lor – hărțile pe care le păstrează cu atâta grijă – către cei ce le vor călca pragul în data de 23 septembrie. În acest sens vom avea o persoană specializată din partea muzeului care va vorbi despre hărți și istoria lor și ne va arăta pe acestea zonele viticole pe care le cunoaștem astăzi. Ai să fii surprins ce denumiri asemănătoare există!

După ce vom afla povestea hărții special alese pentru această ediție: o hartă din 1785 cu accent pe zona Moldovei și a Valahiei, vom descoperi și vinurile special alese din zona Dealu Mare. De prezentarea vinurilor mă voi ocupa personal așa că abia aștept să ne cunoaștem la eveniment!

Îți las mai jos turul virtual foto pe care îl are muzeul ca să îți faci o idee despre ce vei vedea la fața locului. Turul virtual se referă în mod evident la muzeu, despre harta-vedetă din ziua degustării vei afla detalii la fața locului.

Zonele prezentate și vinurile alese

Pentru acest eveniment am ales să povestim despre o hartă realizată de Franz Ludwig Güssefeld în secolul al XVIII-lea ce cuprinde zona Moldovei și a Valahiei și am ales vinuri roșii din zona Dealu Mare (zonă cuprinsă între Ploiești și Buzău) care este una dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din România.

Bineînțeles, am ales vinuri de la crame reprezentative:

 • Viile Metamorfosis – Via Colțul Pietrei Syrah
 • Valahorum – Shiraz
 • Aurelia Vișinescu – Red Artisan (Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon)
 • Licorna Winehouse – Bon Viveur Cabernet Sauvignon & Merlot

Totodată, pentru o reprezentare mai bună a cramelor din România, fiecare participant va primi în dar „Dealu Mare – Harta Viticolă a României „ realizată și actualizată cu multă dăruire de Alina Iancu și Revino. Și cu această ocazie sper să iei harta asta cu tine în toate călătoriile tale tocmai pentru a descoperi crame și vinuri noi.

Detalii despre eveniment

Data:  23 septembrie 2020 
Ora: 18:00 – 20:30
Locație: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Str. Londra nr.39, Sector 1 București. Evenimentul are loc în curtea Muzeului, accesul făcându-se prin interiorul Muzeului (în interior masca de protecție este obligatorie).

Program:

18:00 – 18:30 sosirea participanților și vizită individuală a Muzeului
18:30 – 19:00 prezentarea hărții de către personalul specializat al muzeului
19:00 – 20:30 degustare a 4 vinuri din zona Dealu Mare, networking

Participare eveniment

Tarif: 100 lei/persoana

Tariful include:

 • acces la prezentarea hărții și la degustarea a 4 vinuri (acestea vor avea loc în aer liber, în curtea muzeului)
 • apă, snack
 • vizită individuală în Muzeul Hărților
 • Cadou: Dealu Mare – Harta Viticolă a României – ediție de buzunar realizată de Revino.ro

Cum te înscrii?

Pentru a confirma locul la eveniment te rog să te înscrii pe formularul următor până la data de 18 septembrie 2020 (începând cu data de 19 septembrie înscrierile se închid).

Update 20.09.2020: locurile s-au ocupat, formularul a fost scos. Dă-mi un email pe carmina@winesday.ro dacă vrei să te anunț când organizez următoarea degustare de vin la Muzeul Hărților. Sau abonează-te la newsletter pentru a primi câte un email ori de câte ori lansez un eveniment de degustare de vin sau public un articol despre vin.

 

Odată cu înscrierea pe formular vei primi datele pentru plată și factura fiscală într-un e-mail după ce vei confirma înscrierea telefonic/prin email. Dacă dorești factură fiscală pe persoană juridică te rog să îmi trimiți datele de facturare pe email. Altfel, factura va fi emisă pe persoană fizică.

Confirmarea fermă a locului se face după achitarea taxei de participare în contul indicat pe factura fiscală așa că am rugămintea să îmi trimiți un email cu dovada plătii pe adresa carmina@winesday.ro până cel târziu 18 septembrie 2020.

Din experiența mea, locurile se epuizează repede (chiar și înainte de data de 18 septembrie), așadar recomand să achiți factura în cel mult 48 de ore de la primirea acesteia pentru a-ți asigura locul la eveniment.

Oferta este valabilă în limita locurilor disponibile (20 de locuri), iar confirmarea acestora se face pe email în ordinea înregistrării plății integrale.

Pentru a valida înscrierea este nevoie să urmezi toți pașii menționați mai sus. Pe tot parcursul înscrierii precum și pe perioada de timp până la eveniment și pe parcursul acestuia îți stau la dispoziție cu orice fel de informații ai nevoie pe email carmina@winesday.ro și la telefon 0745 310 811.

Important:

 • Evenimentul se va desfășura în aer liber – atât degustarea de vin va avea loc aici cât și explicațiile despre hărți date de personalul specilizat al muzeului.
 • Numărul maxim de participanți este limitat la 20 de persoane. 
 • Pentru că suntem într-o perioadă delicată vreau să îți spun că atât eu cât și Muzeul Hărților am luat măsuri pentru ca toată lumea să fie în siguranță și să avem parte de o după amiază frumoasă respectând toate condițiile de distanțare și de igienă.
 • Evenimentul va avea loc în afara orelor de funcționare a muzeului. Fiecare participant va putea vizita întreg muzeul pe interior pe cont propriu în momentul sosirii la eveniment, urmând ca apoi să fie invitat în curte pentru prezentarea hărților și degustarea de vin.
 • Accesul la curtea interioară a muzeului se face prin interiorul muzeului. Masca de protecție este obligatorie în interiorul muzeului.
 • Evenimentul se adresează exclusiv persoanelor peste 18 ani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

10 + twelve =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.