Wine Explorer: Republica Moldova

Home / Wine Explorer: Republica Moldova
Wine Explorer: Republica Moldova

Pasiunea mea pentru vinuri s-a născut în toamna lui 2015 când am fost într-o excursie în Republica Moldova cu tema „vinul moldovenesc”.

Pe atunci nu știam că avea să fie începutul unei povești frumoase care m-a dus mai întâi la școală (am făcut câteva cursuri de calificare pentru a înțelege mai multe lucruri despre vin – astăzi sunt absolvent WSET level 2 și pot ține degustări, însă îmi doresc tare mult să fac și Level 3 în viitorul apropiat), m-a plimbat apoi printre nenumărate degustări de vin prin restaurante, wine shop-uri, wine bar-uri, pe la crame în România și în afară, m-a făcut să lansez proiectul Winesday și să pun la punct prima călătorie tematică dedicată vinului (cei care mă cunosc știu că de ani de zile organizez călătorii tematice, mai exat „tabere tematice” pe blogul meu de călătorie, TravelWithaSmile.net; ei bine, vinul va fi de aici înainte una din temele acestor tabere-care sunt destinate exclusiv adulților).

Bineînțeles, aceasta nu avea unde să se întâmple altundeva decât in Republica Moldova, nu?

A fost o întreagă călătorie însă simt eu că e numai începutul.

Republica Moldova este recunoscută la nivel mondial pentru vinurile pe care le face, acolo a început pasiunea mea pentru vin, oamenii sunt foarte ospitalieri, iar cramele foarte bine pregătite pentru turism.

Astfel, la finalul lui 2018 am mers să testez programul pe care l-am gândit, am analizat foarte bine ce merită mai mult să includ în program și unde este bine să dau mai mult timp pentru o anumită activitate.

Mai jos găsești părerea lui Renate & Cătălin Nenciu de la TravelBadgers.com, care au venit în „recunoaștere” cu noi în Republica Moldova să testăm programul și vinurile moldovenești.

Vizita la Castel Mimi

Călătoria noastră a durat 4 zile cu tot cu drumul dus-întors făcut cu mașina din București, timp în care am vizitat mai multe crame și locuri emblematice din Republica Moldova.

Voi menționa aici 3 dintre cramele vizitate pe care le voi relua și data viitoare când ajung în Republica Moldova, restul rămânând surpriză până când voi stabili perioada exactă pentru următoarea călătorie tematică pentru descoperirea vinurilor Republicii Moldova – călătorie în care te invit să mi te alături(va fi o călătorie cu un grup restrâns de persoane): am vizitat cramele Château Vartely, Castel Mimi și Cricova.

Fiecare a avut ceva special și fiecare reprezintă câte o bucățică a poveștii vinului moldovenesc.

Cum era de așteptat, am făcut turul cramelor, am degustat câteva vinuri și ne-am și înfruptat cu câteva feluri de mâncare geniale pe care le-am întâlnit aici.

Îți las mai jos câteva imagini surprinse în această călătorie și am o întrebare pentru tine: ce zici, vii cu mine în Republica Moldova data viitoare când organizez un tur tematic?

Sala mea de degustare preferata de la Chateau Vartely

Cricova – una din cele mai cunoscute crame subterane din lume