Tocmai s-a încheiat prima ediție a festivalului „Treasures of the East„ ce a avut loc la Ramada Plaza Craiova în weekendul 24-26 octombrie 2025 și, după ce m-am odihnit un pic, revin cu acest articol cu impresii.
Dacă te întrebi de ce aveam nevoie de odihnă după un festival de vin și gastronomie te voi lămuri în cele ce urmează.
De această dată nu am fost un simplu participant la festival ci am fost unul dintre organizatori alături de alți oameni frumoși care lucrează în industria vinului și a gastronomiei cu care am făcut echipa: Cezar Ioan – Vinul.ro, Florin Opriș – Ramada Plaza Craiova, Liviu Gheorghe – Winebook.ro și Raluca Dumitrana –Economie Rurală. Acesta a fost nucleul echipei însă alături de noi am avut și alți colaboratori punctual în funcție de ce a fost nevoie.
Nu este prima dată când particip la organizarea unui eveniment de amploare (experiența mea în turism și organizare evenimente din 2006 până în prezent poate spune mai multe) însă, dintre toate evenimentele la care am lucrat de-a lungul timpului, acesta a fost cel mai lucrat eveniment, cel mai „din timp pregătit” și cu cea mai mare concentrare de activități:
- evenimentul a inclus o zonă expozițională de 1 zi dedicată iubitorilor de vin și gastronomie din Craiova și împrejurimi. Aici s-au putut degusta produsele a 13 crame, 9 producători de brânzeturi, 3 producători de carne, 3 producători de bere și alți câțiva producători locali. Lista expozanților este aici.
- evenimentul a avut 3 componente B2B, dedicate celor care lucrează în industria vinului, a gastronomiei și turismului:
1. Un workshop dedicat HORECA organizat alături de partenerii de la ialoc.ro – platforma de rezervări dedicată restaurantelor/barurilor
2. O conferință B2B în care s-a discutat despre opțiunile de turism viticol ce sunt disponibile în Bulgaria, Republica Moldova și România.
3. Un tur de oraș dedicat companiilor ce au fost prezente cu stand la festival pentru a cunoaște orașul și a interacționa cu cei din industria HORECA din regiune.
- evenimentul a inclus 3 concursuri (rezultatele sunt aici) și ne-am ocupat în totalitate de pregătirea și organizarea lor. Concursul de vin a fost susținut alături de un Juriu specializat și am folosit un sistem online de jurizare, ca la concursurile mai mari – ex. Premiile de Excelență Vinul.ro și VINARIUM Internațional Wine Contest. Concursul de bere și cel de brânzeturi: au fost dedicate publicului larg care a jurizat după ce a beneficiat de cursuri de inițiere, cursuri ce au fost susținute de colegii noștri pe parcursul festivalului – mulțumim pe această cale Marian Timofti – FNDA Federația Națională a Degustatorilor Autorizați pentru susținerea cursului de brânzeturi și Liviu Gheorghe – Winebook pentru susținerea cursului despre bere (să îl urmăriți pe Liviu pentru că, pe lângă cursurile cu certificarea WSET în vinuri urmează să lanseze în curând și un curs despre bere; să nu îi spuneți, dar o să fiu prima care se înscrie când organizează în București pentru că o iubitoare de vin ca mine este mereu în căutare de gusturi și arome noi și sunt curioasă să cunosc și alte băuturi în afară de vin)

Astfel, „Treasures of the East” a fost un festival organizat în ideea de a pune la un loc vinul și gastronomia Europei de Est: când l-am gândit ne-am propus să invităm alături de noi expozanți nu numai din România, ci și din țările vecine, cu care să putem crea o „voce comună” a Europei de Est pe harta vinului și a gastronomiei internaționale.
Și am reușit să setăm un punct de început în această „voce comună” pentru că alături de noi, pe lângă expozanți din România, am avut și un stand de țară al Republicii Moldova mulțumită Oficiului Național al Turismului al Republicii Moldova (mulțumim Mtvarisa Luchian pentru participare) și un stand de țară al Bulgariei reprezentat de BAWP – Bulgarian Association of Wine Professionals (mulțumim Aneliya Hristova și Ivaylo Katerski pentru participare).
Totodată, am dorit ca „Treasures of the East” să fie mai mult decât un festival de vin și gastronomie dedicat publicului final. Am dorit să avem și o secțiune dedicată B2B pentru a pune la aceeași masă reprezentanți ai industriei vinului și gastronomiei pentru a discuta despre acele teme arzătoare din domeniu, pentru a fi conștienți de soluțiile pe care le putem crea împreună pe viitor. Am reușit să avem un punct de plecare și aici, iar la ediția din 2026 (pentru că da, urmează o nouă ediție anul viitor iar în acest sens voi reveni cu perioada stabilită cât de curând) vom întări această idee: ne dorim să oferim zonei B2B cel puțin 1 zi dedicată pentru că rareori specialiștii in domeniu au timp să se întâlnească mai mulți la aceeași masă să discute.
Din punct de vedere al impactului local, al vizitatorilor, ne-am bucurat să primim în ziua de 25 octombrie, în intervalul orar 11-17 la Ramada Plaza Craiova, peste 1000 de vizitatori care au venit să deguste vinurile, berile, brânzeturile, produsele din carne, pâine și alte bunătăți ce au făcut parte din expoziția cu degustare, precum și să participe la cele 2 cursuri de inițiere despre bere și despre brazneturi (ce s-au încheiat cu câte un concurs, aș acum am menționat mai sus). Așa cum spune și Cezar în acest articol, interesul pentru participarea la cursuri a fost mult peste așteptările noastre, drept pentru care data viitoare vom avea în vedere acest aspect.
Vreau să mulțumesc pe această cale tuturor expozanților care au fost prezenți pentru încrederea acordată și pentru prezența impecabilă pe care au avut-o (găsești aici lista expozanților), precum și colegilor care s-au ocupat de producătorii locali – Raluca Dumitrana a strâns în standul „Economie Rurală” o mulțime de mici producători de brânzeturi, produse din carne, pâine, produse din peste și alte bunătăți care au făcut deliciul audienței și tot ea s-a îngrijit de înscrierile la concursul de brânzeturi, precum și lui Liviu Gheorghe care s-a ocupat de tot ce a ținut de bere – de la standul celor de la Turnul Berarilor, până la concursul de bere.
Totodată vrem să notăm și prezența unui alt stand savuros: cel pregătit de LIA – Liceul de Industrie Alimentară Craiova care, ca și la celelalte 2 evenimente pe care le-am organizat la Craiova în ultimul an („Tezaur de Gusturi” și „Craiova, capitală gastronomică Est-Europeană”), a făcut furori în ceea ce privește aranjarea cu atâta măiestrie a unor preparate făcute cu ingrediente locale și după rețetele locului. Las mai jos câteva imagini să vedeți despre ce este vorba.
Pe lângă lucrurile clar stabilite în programul festivalului și-au făcut loc și câteva activări punctuale ce au avut loc pe parcursul zilei. Astfel, am avut bucuria (și curiozitatea, trebuie să recunosc) să o avem alături de noi pe Mihaela Ruxanda de la I Love Cakes care a creat special pentru acest eveniment un desert cu un ingredient al locului foarte cunsocut – cu praz. Da, ai citit bine, a fost un desert cu praz. S-a numit „Obârșie” și arată că în imaginile de mai jos.
Totodată, pe parcursul evenimentului Cătălin Adam de la Eliada a făcut o degustare de ulei de măsline ghidată chiar în mijlocul vizitatorilor, iar cei de la Cooperativa Biruința Olteniei ne-au surprins cu pâinea făcută la țest și chiar au adus cu țest cu ei cât să îl vedem cu toții.
Ca și concluzie a evenimentului vreau doar să spun că a ieșit un festival variat, cu multe degustări, cursuri, cu întâlniri cu oameni dragi, cu prilej de a cunoaște oameni și produse noi și cu sentimentul că alături de colegii mei am creat ceva unic. Vă mulțumim din suflet celor care ati fost acolo! Nu a fost doar un festival depre vin (poate ai observat că în acest articol vinul a fost secundar și am scos în evidență celelalte lucruri din festival; asta nu înseamnă că vinul a fost mai prejos ci din contra, celor 13 crame prezente li s-au alăturat și alte tipuri de producători tocmai pentru a sublinia multitudinea de gusturi din Europa de Est). Să ne revedem cu bine la anul, tot la Craiova, cu o nouă ediție a Treasures of the East!
Și încă ceva: când vedeți că se organizează un festival de vin, gastronomie sau orice altceva mergeți cu inima deschisă, cu curiozitate, pentru că aveți ce vedea. Festivalurile sunt un bun prilej pentru a descoperi lucruri noi, precum și a cunoaște oameni noi. Totodată, fiți atenți la evenimentele conexe care se organizează pentru că așa cum am organizat noi cele 2 cursuri, și alte festivaluri au tot felul de masterclassuri și workshopuri cu participare limitată.
Las mai jos câteva imagini de la eveniment, iar aici găsiți linkul cu rezultatele celor 3 concursuri – vinurile, berile și brânzeturile ce. au primit distincția Treasures of the East. A un eveniment fain, spunem atât noi, organizatorii, cât mai ales publicul care a fost prezent și de la care am primit atâta energie pozitivă.
La final vreau să mai adaug mulțumiri și celorlalți membri ai echipei care poate nu au fost la fel de vizibili dar care ne-au ajutat enorm: Dora Ioan, Andreea Popa (pentru tot suportul acordat de la distanță Ralucăi în ceea ce privește brânzeturile), Călin Stan (pentru fotografiile și videoclipul realizate), Cosmin Dragomir, întreaga echipă de la Ramada Plaza Craiova și sper să nu fi uitat pe nimeni.
Festivalul „Treasures of the East” este organizat de platforma We are România. You are Welcome, alături de Craiova, capitală Gastronomică Est- Europeană și Ramada Plaza Craiova, în parteneriat cu Corteva Agriscience și cu spijinul ialoc, FNDA – Federația Națională a Degustătorilor Autorizați și Stația Rombeer. Parteneri media: Vinul.ro, Cosmin Dragomir, Gastroart, Winesday.ro, Winesday App, Economie Rurală, G4Food, Trends by HRB, Horeca Insight, Winelover România. Partener de Hidratare: Aqua Carpatica.










































Leave a Reply