Experiența mea în juriu și în comisia tehnică la VINARIUM International Wine Contest

Experiența mea în juriu și în comisia tehnică la VINARIUM International Wine Contest

În octombrie 2025 se fac 10 ani de când am intrat în lumea vinului. A fost dintr-o întâmplare, într-o călătorie de promovare a destinației Republica Moldova. Am descoperit atunci atât vinul, cât și pasiunea oamenilor care îl produceau, poveștile cramelor, precum și cât de bine se îmbină vinul cu călătoriile. Pornind de la această întâmplare am avut curiozitatea să aflu cum se face vinul, ce înseamnă o degustare de vin, așa că am mers la școală unde am urmat mai multe cursuri de certificare WSET Level 1-3, precum și un curs organizat de ADAR. Am scris despre asta mai multe aici.

După 5 ani, în aprilie 2020 am lansat Winesday, proiect ce include atât siteul acesta pe care îl citești, precum și organizarea de degustări de vin Publice – vezi seria Winesday Specials și private. Din 2022 am adăugat în portofoliu și aplicația mobilă dedicată iubitorilor de vin, Winesday App.

În paralel cu toate aceste activități am căutat mereu să fiu informată (în lumea aceasta savuroasă a vinului găsești mereu câte ceva de învățat și de testat), să merg ca participant la cât de multe degustări de vin, festivaluri dedicate licorii lui Bachus, prezentări de vinuri, de crame, precum și la concursuri de vinuri.

În 2021 am participat prima dată ca și Jurat la un concurs de vin și anume Premiile de Excelență Vinul.ro (întâmplare despre care am povestit aici). De atunci am participat în fiecare an în juriul Premiilor de Excelență Vinul.ro, precum și în juriul Concursului de Vinuri Rose organizat de Winelover România, iar de anul trecut și în Juriul Concursului Național Vin Bag-in-Box organizat de AZOC Star & Smurfit Webstrock – toate aceste concursuri desfășurându-se în România, cu jurați români și cu vinuri din România.

Experiența de a face parte din Juriu la concursurile de vin m-a învățat cum să analizez în detaliu vinurile (culoare, claritate, persistența a mirosului/a gustului, aciditate, nivel de alcool, arome primare/secundare/terțiare, prospețime), dar și cum să ascult și părerea celorlalți jurați, să avem o discuție legată de caracteristicile vinurilor – pe scurt, m-a învățat să apreciez altfel vinurile. Pentru că în lumea aceasta savuroasă nu se reduc lucrurile la „îmi place” sau „nu îmi place” ci mai degrabă, ca Jurat într-un concurs, analizezi caracteristicile vinurilor și acorzi punctaje conform acestora, urmând că vinul respectiv să se califice sau nu pentru o Medalie în funcție de punctajul acordat de întreaga comisie de Jurați din care faci parte, luând în calcul și celelalte Comisii și punctaje acordate de ele altor vinuri.

Premiile de Excelenta Vinul.ro 2021

După aceste experiențe ca parte din Juriul mai multor concursuri cu vinuri românești am fost foarte curioasă cum se desfășoară un concurs internațional de vin. Știam că modalitatea de a degusta vinurile este la fel (vinurile sunt degustate „în orb” în sensul că membrii Juriului nu cunosc producătorul, eticheta, regiunea din care provine vinul, anul de producție și nici soiul de struguri din care este făcut), modalitatea de a acorda punctaje vinurilor este aproximativ la fel (diferă mici lucruri de la un concurs la altul), precum și faptul că nu toate vinurile înscrise într-un concurs pot beneficia de medalii ci numai 30% dintre ele (această regulă a fost preluată de majoritatea concursurilor de vin). Ceea ce diferă într-un concurs internațional sunt pe de o parte vinurile înscrise – acestea pot veni din multe țări ale lumii, iar pe de altă parte componentă Juriului care este formată din jurați din mai multe țări. Practic, un concurs internațional de vin este o experiență multiculturală.

Anul trecut drumurile mi-au adus în cale singurul concurs internațional de vin care se desfășoară în România: VINARIUM International Wine Contest. Cunoșteam de mulți ani concursul acesta, am urmărit mereu medaliile afișate pe sticlele de vin medaliate, avusesem în 2023 un interviu cu Cătălin Păduraru, organizatorul concursului, însă abia anul trecut s-a ivit ocazia să colaborez cu organizatorii concursului ceva mai strâns. Astfel, la ediția 2024 am făcut parte din Comisia Tehnică la VINARIUM International Wine Contest și am avut ocazia să aflu mai multe despre complexitatea organizării unui concurs internațional de vin.

Cum în 2025, am reluat experiența în Comisia Tehnică la VINARIUM, dar am făcut parte pentru prima dată și din Juriul VINARIUM în una din zilele concursului, vin astăzi cu mai multe impresii atât despre participarea în Comisia Tehnică, precum și despre participarea în Juriu. Fiecare dintre experiențe a fost foarte diferită și merită a fi menționate în detaliu.

Despre VINARIUM International Wine Contest

În primul rând despre VINARIUM International Wine Contest 🏆🥇 trebuie să știi că este o competiție internațională aflată la ediția cu numărul XXII și a avut loc în perioada 22 – 25 mai 2025 la Ploiești.

Concursul se desfășoară în diferite orașe și regiuni din România, cu ocazia aceasta membrii Juriului având ocazia să cunoască mai multe zone din România și să viziteze câteva crame din țara noastră. Această componentă a organizării concursului consider că este foarte importantă pentru că membrii Juriului vin din întreaga lume (mai mult de jumătate dintre aceștia sunt străini), România având astfel ocazia să își facă cunoscute vinurile și cramele dincolo de granițele țării noastre prin simplul fapt că sunt vizitate de oameni de specialitate în industria vinului venit din toate colțurile lumii.

Am scris mai multe despre ediția din acest an a VINARIUM în acest articol din aplicația mobilă Winesday App, însă redau aici câteva lucruri esențiale:

  • 🍷Concursul a fost deschis cramelor, vinificatorilor, importatorilor & comercianților de vin, asociaților profesionale din lumea vinului
  • 🍷Concursul a fost deschis tuturor țărilor producătoare de vin de pe întreg globul
  • 🍷Concursul a fost organizat sub patronajul OIV (Organizația Internațională a Viei și Vinului) și VINOFED (Federația Internațională a Marilor Concursuri de Vinuri)
  • 🍷Juriul VINARIUM a fost format specialiști din domeniu: Masters of Wine, oenologi, sommelieri, jurnalisti de vin, comercianți de vin
  • 🍷Juriul a fost format din specialiști români și străini, asigurând astfel notorietate extinsă vinurilor medaliate.
  • 🍷Anul acesta au fost înscrise 1346 probe de către 228 operatori (producători, importatori, reprezentanți ai producătorilor) din 22 de țări. 39,82% din totalul probelor înscrise au fost din afara României – ţara organizatoare.
  • 🍷 Au fost introduse în concurs vinuri linistite, vinuri efervescente şi distilate pe baza de struguri şi vin.
  • 🍷 Numărul total al juraților a fost 47, aceștia provenind din 20 ţări: Bulgaria, Canada, Cipru, Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Italia, Japonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Spania, Suedia, Țările de Jos.
  • 🍷 Jurizarea s-a desfăşurat cu 8 comisii a câte 5 judecători/comisie.
  • 🍷 În urma celor 4 zile de jurizare s-au acordat 417 medalii: 25 Mari Medalii de Aur (punctaj 93-100) – 5,5% din total medalii; 365 Medalii de Aur (punctaj 89-92,9) – 78,5% din total medalii; 27 Medalii de Argint (85-88,9) – 16% din total medalii

Ce este Comisia Tehnică la VINARIUM?

Când un concurs de vinuri numără în jur de 1400 de probe înscrise care vin de peste tot din lume este clar că e nevoie de o întreagă echipă care să gestioneze asta – înainte de concurs:

  • înscrierile în concurs,
  • supervizarea sosirii la timp a probelor,
  • numerotarea probelor anterior zilelor desfășurării concursului.

In timpul concursului- desfășurarea în cele mai bune condiții a concursului:

  • vinurile împărțite în mod egal între comisiile care urmează să jurizeze,
  • vinurile trebuie ținute la temperatura potrivită pentru fiecare stil de vin,
  • vinurile trebuie verificate pentru a ajunge pe mesele Juriului în cele mai bune condiții – la temperatura optimă și fără defecte notabile
  • vinurile trebuie secretizate astfel încât Juriul să nu aibă niciun indiciu legat de vinul care îi este servit în pahar.

Ca parte a Comisiei Tehnice la VINARIUM International Wine Contest 2025 am avut grijă de pregătirea și servirea vinurilor către Comisia 3.

Comisia Tehnică și-a desfășurat activitatea într-o sală diferită de cea a concursului VINARIUM pentru a asigura confidențialitatea vinurilor. Comisia Tehnică are acces la informațiile despre vin (nume producător, gama, eticheta, an de producție, soiurile din care sunt produse vinurile) și are datoria de a verifica informațiile astfel încât să corespundă cu produsul final, secretizarea probelor și servirea vinurilor către membrii Juriului. Concursul a avut 8 comisii a câte 5 jurați per comisie, iar fiecare Comisie din concurs a avut câte un reprezentant în Comisia Tehnică – acesta având grijă ca vinurile repartizate comisiei sale să ajungă în paharele Juraților în cele mai bune condiții.

Astfel, în cadrul comisiei tehnice am avut de făcut următoarele activități:

  • am verificat ca vinurile menționate pe fișa zilei să corespundă cu cele avute în frigiderul special poziționat lângă masa Comisiei pe care o deserveam – vinurile aveau atât un număr dedicat pe care a trebuit să îl urmăresc, cât și mențiuni legate de producător/gamă/an de producție/soi.
  • am desfăcut vinurile (aproximativ 50 de probe/zi), le-am degustat pentru a identifica eventualele defecte (în cazul unui defect cum este cel de dop vinul trebuie înlocuit cu o contra probă), am secretizat vinurile (le-am împachetat în săculeți speciali de hârtie și am scris numărul probei pe acel săculeț) și le-am trimis mai departe în sala de concurs cu ajutorul unui coleg care se află acolo numai pentru servire.
  • în tot acest timp am avut grijă că vinurile să fie servite în ordinea menționată pe fișă, la temperatura optimă, luând în calcul și pauzele Juriului între seriile de vin.
  • la finalul fiecărei zile de jurizare am desecretizat probele (le-am scos săculeții care acopereau sticlă și eticheta) și le-am pus la dispoziția juraților care au venit să le descopere DUPĂ încheierea concursului din acea zi. Acest lucru este unicat, la niciun alt concurs din lume nu se mai întâmplă o astfel de desecretizare a probelor imediat după încheierea concursului, însă este un lucru foarte apreciat de membrii Juriului pentru că aceștia au în memorie anumite vinuri pe care fie că le-au notat cu punctaj mare, fie le-au rămas în minte pentru ceva anume și au ocazia să afle despre ce vinuri este vorba chiar în acea zi.

Per total, experiență de a face parte din Comisia Tehnică a fost unică și m-a învățat atât despre colegialitate – e foarte fain să ai colegi pe care să te poți baza atunci când ceva nu merge conform planului, cât și despre cum să deschizi în timp record sticle de vin și mi-a acordat șansa de a intra în contact cu vinuri foarte diferite, din toate colțurile lumii. Și mi-a dat ocazia să cunosc oameni diferiți din lumea vinului – însă despre asta vorbesc în secțiunea următoare.

Cum a fost ca Jurat la VINARIUM?

În ultima zi a VINARIUM International Wine Conest am lăsat Comisia Tehnică în grija colegilor mei și am trecut de partea cealaltă, participând ca Jurat în una din comisiile concursului.

Pe de o parte experiențe asemănătoare am tot avut din 2021 încoace făcând parte din Juriu în mai multe concursuri de vin desfășurate în România, însă pe de altă parte, Comisia fiind formate din Jurați români și străini mi-a dat o nouă perspectiva a concursului de vin.

Jurizarea s-a făcut în cele mai bune condiții de servire a vinurilor (știam asta și din experiența în Comisia Tehnică), „în orb”, bineînțeles, iar înregistrarea punctajelor vinurilor s-a făcut pe tablete, informațiile fiind astăzi înregistrate în timp real și securizate. Totodată, fiecare membru al Juriului a avut la dispoziție să noteze punctajele acordate vinurilor și pe suport de hârtie, însă acest lucru a fost făcut dacă persoana respectivă a dorit, fișele printate prezente în mapa fiecărui Jurat neavând valoare în concurs.

Astfel, comisia din care am făcut parte a avut 6 membrii dintre care 3 din România și 3 străini. Ca la toate celelalte concursuri, am încercat să ne calibrăm ca și echipă, apoi am jurizat fiecare vin în parte discutând despre vinuri după acordarea punctajelor. Menționez acest lucru pentru că din experiențele avute până acum, dacă vreun membru al Juriului avea ceva de spus sau de întrebat despre un vin discuțiile între membri aveau loc înainte de acordarea punctajului, iar aici au stat lucrurile invers. Lucru care a întărit ideea de a juriza pe cont propriu un vin, din experiența fiecăruia, fără a fi influențat de ce spun colegii de comisie. Iar discuțiile avute ulterior acordării punctajelor au fost foarte concludente pentru fiecare dintre membrii comisiei, acestea ajutând la sudarea echipei și atenție suplimentară și la următoarele probe.

Făcând parte din Juriul VINARIUM am cunoscut oameni specializați în vin din mai multe țări, aceștia având meserii diferite – enologi, Master of wine, jurnaliști, însă toate având ca și element comun vinul. Discuțiile cu fiecare în parte au fost diferite, fiecare având experiențe variate atât în țară de origine, cât și la alte concursuri și evenimente internaționale de vin. Mă bucur să mulțumesc pe această cale organizatorilor, Daniela Păduraru și Cătălin Păduraru, pentru ocazia de a fi parte din povestea VINARIUM, atât ca și membru a Juriului, cât și în echipa tehnică.

Impreuna cu organizatorii concursului, Daniela si Catalin Paduraru

Cramele vizitate

Așa cum spuneam mai sus în articol, o altă componentă importantă a VINARIUM Internațional Wine Contest este implicarea organizatorilor în promovarea României că și destinație viticole, precum și cunoașterea vinurilor românești de către jurații români și străini.

Astfel, după fiecare zi de jurizare (jurizarea s-a întâmplat întotdeauna în prima parte a zilei), după amiază a fost dedicată vizitelor la crame. Concursul a avut loc la Ploiești, astfel încât am fost aproape de cramele din Dealu Mare. Las mai jos câteva amintiri tare frumoase pe care le-am creat alături de ceilalți membri ai Juriului VINARIUM la: Domeniile Franco-Române, Velvet Winery, Licorna Winehouse, Via Domnului și Stațiunea de Cercetare Pietroasa.

Membrii Juriului VINARIUM 2025 la Velvet Winery

Tot la capitolul amintiri de la VINARIUM rămâne și VINARIUM Philarmonic, un mod foarte frumos și util în care organizatorii concursului ne-au încurajat să ne cunoaștem între noi (am fost aproximativ 50 de persoane) prin prisma unui autograf. Astfel, punând în valoare un disc cu muzica lui George Enescu, au făcut niște coperte de disc foarte originale în care au pus portretele tuturor membrilor Juriului. Fiecare persoană a avut apoi ocazia să interacționeze cu toți colegii săi pentru a se cunoaște și pentru a obține un autograf de la aceștia. Nu se vede în imaginile de mai jos, însă până la finalul celor 4 zile de concurs, am seria de autografe completă.

 

Acestea fiind spuse îți mulțumesc că ai citit până aici iar dacă vrei să afli rezultatele concursului VINARIUM 2025 să știi că le găsești aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 × three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.