Experiența mea în juriu la Premiile de Excelență Vinul.ro

Experiența mea în juriu la Premiile de Excelență Vinul.ro

Nici nu știu când au trecut 2 săptămâni de la această frumoasă experiență: am participat în Juriu la alegerea vinurilor premiate la „Premiile de Excelență Vinul.ro”, ediția cu numărul XIII.

Am primit invitația lui Cezar Ioan, fondatorul revistei Vinul.ro și inițiatorul Premiilor de excelență Vinul.ro (căruia îi mulțumesc pe această cale) de a participa la jurizarea premiilor și, cum mi s-a părut o provocare tare faină, am acceptat-o. Am așteptat cu mare nerăbdare data de 23 septembrie, ziua în care a avut loc jurizarea vinurilor, iar astăzi vreau să las câteva rânduri aici despre cum mi s-a părut experiența.

După 6 ani de când am pășit în lumea vinului, după mai multe cursuri românești și internaționale în domeniu și după multe vinuri degustare în toți acești ani, mă bucur ca toamna aceasta să am parte de experiența de jurat în cadrul unui concurs de vinuri recunoscut pe piața din România de atâția ani.

În primul rând trebuie să știi că acest concurs a fost deschis tuturor cramelor din România iar înscrierea a fost făcută voluntar de fiecare cramă în parte și din timp tocmai pentru ca jurizarea să poată fi organizată în cele mai bune condiții. Astfel, au fost înscrise 156 vinuri de la 32 crame, acestea fiind împărțite în ziua jurizarii către cele 4 comisii. Fiecare comisie a fost formată din câte 7 persoane, iar degustarea vinurilor a fost realizată „în orb”, adică niciunul din jurați nu a știut ce vin și de le ce cramă degustă.

M-am bucurat să am alături de mine în comisie oameni cu experiență în vin și gastronomie cu care, zic eu, am făcut echipa bună și am ales câteva vinuri care își merită din plin medaliile: Marian Timofti, Gabi Lăcureanu, Tudor Bălan, Răzvan Cruceanu, Ovidiu Logigan, Cosmin Dragomir. Mă bucur că am făcut parte din această echipa și sper să ne revedem și cu alte ocazii.

Membrii comisiei 3

Revenind la experiența în sine: fiecare jurat a fost condus la masa comisiei sale unde a primit o listă în care să poată puncta vinurile în ordinea degustării. Pe lista fiecărui jurat din fiecare comisie a apărut numai numărul probei vinului (de la 1 la 156), cât și detalii legate de soiul/cupajul degustat și, eventual, dacă respectiva cramă a dorit să dea informația, anul recoltei, procentul de alcool.

Pornind de la această listă am numărat 38 de vinuri degustate în cadrul comisiei din care am făcut parte dintre care o parte au fost vinuri albe, o parte vinuri rose, o parte vinuri roșii și chiar și câteva spumante.

Degustarea a fost făcută, după cum spuneam, în orb, fiecare jurat primind vin din sticle acoperite pe care puteai zări numai niște etichete cu numere (vezi fotografiile de mai jos). Odată ce toate cele 7 persoane din comisie aveau același vin în pahar, începea analiza vinului pornind de la culoare, nas (miros), gust, postgust și chiar și potențial de învechire la anumite vinuri. Fiecare persoană analiza vinul individual, îi dădea o notă pe fișa proprie apoi, dacă era nevoie, dezbăteam vinul respectiv. La finalul degustării fiecărui vin o persoană desemnată încă de la început notă punctajul fiecărui jurat și făcea media finală a fiecărui vin.

Au fost vinuri la care fiecare membru al comisiei a avut o părere total diferită (adică dacă să îl încadreze la o Medalie de Argint sau una de Aur, în funcție de punctajul acordat) iar în acest caz discuțiile au fost puțin mai lungi, însă au fost vinuri la care toată lumea a fost de acord că acel vin merită un anumit punctaj și uite așa am descoperit chiar și un vin ce a fost medaliat cu Marea Medalie de Aur. Și, ca idee, am avut parte și de o sticlă cu defect de dop ce a fost înlocuită imediat și, ce mi s-a părut cel mai fain este că acel vin a obținut un punctaj foarte bun, regăsindu-se pe lista medaliilor de aur la final :).

Per total a fost una dintre cele mai frumoase experiențe cu vin de care am avut parte până acum și sper să o repet pe viitor.

M-am bucurat astfel să încerc câteva vinuri tare faine și abia am așteptat anunțarea vinurilor medaliate ce a fost făcută pe 3 octombrie, cu ocazia Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului Românesc (care are loc de 3 ani încoace în prima duminică din octombrie). Ca și Jurizarea, anunțarea Premiilor de Excelență Vinul.ro a fost făcută la Casa Timiș, loc dedicat iubitorilor de vin și gastronomie aflat în județul prahova, la mică distanță de București. Daca nu ai fost încă pe la ei, recomand să o faci!

Și, pentru că știu că vrei să afli ce vinuri au primit medalii, las mai jos lista (+ foto) celor 5 vinuri ce au primit Marea Medalie de Aur, iar lista completă cu toate cele 71 de medalii o găsești aici, pe siteul Vinul.ro.

Au primit Marea Medalie de Aur:

  • Chardonnay Chateau Valvis 2020, Domeniile Sâmburești
  • Tămâioasă românească Premium 2019, Budureasca
  • Licorna Anno 5 – 1909 (Fetească neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon), Licorna Winehouse
  • Merlot Vizionar 2019, Domeniul Aristiței
  • Noble 5 2019 (Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Syrah), Budureasca
Vinurile ce au primit Marea Medalie de Aur la Premiile de Excelenta Vinul.ro 2021

Acestea fiind spuse, îi felicit pe toți cei care au obținut medaliile, dar și pe toți cei care sunt implicați în industria vinului și pregătesc an de an vinuri faine pentru ca noi, consumatorii, să ne bucurăm din plin.

Eu mi-am notat deja din lista celor 71 de vinuri medaliate că am mai încercat înainte (și aici vreau să spun „băut” de fapt, pentru că degustarea la jurizarea premiilor nu a fost cu băut ci cu aruncat vinul la final… altfel nu aș fi putut degusta 38 de probe de vin și să fiu la fel de obiectivă în jurizare) numai 13 dintre acestea, așa că am în plan să încerc cât mai multe dintre ele. M-aș bucura să încerci și tu o parte din ele și să îmi spui cum ți se par. Pe toate le găsești ațâți în restaurante cât și în magazine specializate, magazine online, la cramă, iar unele chiar și în marile magazine. Degustare plăcută!

Mai jos las câteva imagini din ziua Jurizarii, să îți faci o idee cum a fost. Imaginile sunt realizate de Călin Stan.

Intreaga echipa Vinul.ro + membrii juriului

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nine − 7 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.