În perioada 19-20 octombrie 2024 Tulcea va fi centrul gastronomiei regionale a Dobrogei. Atunci are loc festivalul „Vinuri și Bucate Dobrogene„ organizat de platforma We Are Romania, you are welcome! în parteneriat cu revista Vinul.ro, Restaurantul La Liman și Cosmin Dragomir.
Festivalul are componente multiple și anume:
- expoziție cu prezentare – degustare și vânzare de vinuri și produse alimentare dobrogene
- conferință – dezbatere despre gastronomie, identitate regională și branding la nivel național și internațional
- concurs de vinuri produse în Dobrogea cu juriu format din degustători autorizați, somelieri, proprietari și manageri HoReCa, influenceri specializați;
Așa că dacă eșți în Tulcea în weekendul care urmează fă-ti drum pe Faleză, la restaurantul La Liman, pentru că vei avea parte de 2 zile pline de gust și vei cunoaște oameni faini din lumea gastronomiei și vinului din Dobrogea.
La ce să te aștepți de la cele 2 zile de festival
Degustări de produse locale, conferințe și workshopuri culinare, în weekendul 19-20 octombrie, la Tulcea, la Vinuri și Bucate Dobrogene.
Festivalul se află la a două ediție (prima având loc înainte de pandemie), însă formatul este nou și își dorește a fi un nou început în ceea ce privește gastronomia regională din România. Festivalul urmează a fi anual și aduce în față publicului informații, dezbateri pe tema gastronomiei și prezintă totodată câțiva producători locali din regiune. Elementul diferențiator al festivalului este faptul că are pe de o parte componentă culturală, iar pe de altă parte, publicul este invitat să deguste produsele de la standurile expozanților. Odată încercate produsele, acestea ajung mai aproape de public și vor fi căutate pe viitor pe rafturile magazinelor, precum și în meniurile restaurantelor.
Intrarea este liberă (la festival și la congres) iar programul este următorul:
Seria de evenimente gratuite debutează sâmbătă, de la ora 12:00, pe terasa închisă a restaurantului, unde vizitatorii sunt așteptați cu sute de produse dobrogene.
Printre expozanți se numără:
- Moș Iosif
- Brânza TU!
- Doza de Fresh (sucuri naturale)
- Moara Veche (băcănie)
- Țăranii Dobrogeni (băcănie)
- precum și cramele: Caii de la Letea (Sarica Niculitel), Crama Histria, Crama Rasova și Domeniul Bogdan.
Muzeul sarmalelor și colecții gastronomice dedicate peștelui și lactatelor
În același spațiu expozițional vor putea fi admirate parte din colecții GastroArt: zeci de ambalaje de lactate și cutii de brânză, etichete de conserve de pește sau cutii de caviar și alte exponate, unele cu o vechime de peste 100 de ani. Tot acolo publicul poate vedea parte din exponatele viitorului Muzeu al Sarmalelor: borcane, conserve, ambalaje de sarmale, cărți, obiecte promoționale, reclame și timbre cu și despre sarmale din zeci de țări de pe patru continente plus alte surprize.
La mezanin vor avea loc conferințe și dezbateri despre gastronomia locală, in cadrul Congresului de gastronomie si vin.
Programul complet al evenimentelor (intrarea liberă în limita locurilor)
Sâmbătă 19.10.2024
12:30 deschiderea oficială participă:
- Ștefan Ilie, primarul orașului Tulcea
- Adrian Gemănaru, antreprenor La Liman
- Cezar Ioan, publisher vinul.ro
- Cosmin Dragomir, gastronom
13:30 – 14:30 conferință Turism sustenabil și în extrasezon
- Ștefan Ilie, primarul orașului Tulcea
- Alexandru Filip, președinte OMD Tulcea
- Teodor Frolu, Muzeul Ivan Patzaichin
- Moderator: Carmina Nițescu, winesday.ro
14:30 – 15:30 Vinurile Danubiano – Pontice
- Valentin Ceafalău, campion mondial la degustări în orb
- Alex Dona, desprevin.ro
- Oana Stan, director marketing Domeniul Bogdan
- Adrian Dolghin, oenolog Via Viticola
- Moderator: Diana Popescu, jurnalist
15:30 – 16:30 Gastronomia locală, de la tradiție la viitor
- Adriana Sohodoleanu, dr. în sociologia practicilor culinare
- Ileana Braniște, chef
- Matei Florin, Moara Veche
- Robert Voicu, chef
- Moderator Carmen Filote, jurnalist
Duminică 20:10.2024
9:45 – Tur pietonal Tulcea Istorică pentru doritori. Plecare 10:00 din fața restaurantului La Liman
În interior, începând cu ora 10:00
- Workshop Unilever – Bucătăria Viitorului, chef Robert Voicu
- Workshop TeamFresh Horeca, Lucian Dragomir producător bio
- Workshop Inițiere în degustarea de brânzeturi: Marian Timofti, președintele FNDA, Nicolae Herțea, brânza TU!
- Seminar: Distilatele românești, Ștefan Gogotă, La Horincie
- Seminar: Producătorii locali și legumele bio, Lucian Dragomir TeamfreshHoReCa
- Workshop: Pită Străbună plămădită cu copii, Matei Florin, Moara Veche
Evenimente conexe cu festivalul
Programul începe încă de vineri seara când are loc o cină de gală pregătită de Chef Ileana Braniște asezonată cu vinuri dobrogene de la patru crame locale: „Dobrogea in bucate La Liman – cu vechi și nou by Ileana Braniște”.
Rezervările sunt deschise la restaurant. Pentru detalii și rezervări, tel: 0747 198 744.
Meniul special creat pentru acest eveniment conține: șuberek, lapți și icre cu pudră de alge, supă groasă & aromată de raci, tochitură de porc cu midii, sărmăluțe de berbecuț cu tomate coapte și vânătă confiată și “dobrogeană” cu brânzeturi maturate și fructe confiate, alături de vinuri din regiune – de la Crama Histria, Crama Rasova, Domeniul Bogdan și Via Viticola Sarica Niculițel.
Seara va fi animată de cei doi organizatori ai evenimentului, amfitrionii Cosmin Dragomir și Cezar Ioan, inițiatori ai demersurilor care au condus la instaurarea prin lege a unei Zile naționale pentru gastronomia și vinurile din România și organizatori ai Congresului regional de gastronomie dobrogeană.
Corks Cozy Bar, wine bar din București ce organizează tot felul de lucruri inedite legate de vin, organizează un tur de weekend ce ajunge și la Tulcea la festivalul „Vinuri și Bucate Dobrogene”: „Goana după comori în Dobrogea. Sarica Niculițel, La Săpată, Congresul „Vinuri și bucate dobrogene”
Programul de la Corks include un tur de 2 zile, transport cu autocarul (din București), 1 noapte de cazare, precum și degustare de vinuri Sarica Niculițel & la Sapata, vizită la Cetatea Enisala, vizită la Congresul de Gastronomie și Vin ce are loc în cadrul Festivalului „Vinuri și bucate dobrogene”. Detalii și înscrieri în tur: 0730 758 527
Acestea fiind spuse închei aici și te aștept și pe ține la Tulcea pentru un weekend savuros!
Leave a Reply