Cum se face vinul fiert?

Cum se face vinul fiert?

Dacă până acum iarna a fost destul de blândă cu noi, iată că temperaturile au scăzut sub 0 grade și continuă să scadă peste tot în țară. Cum vremea friguroasă mă face să mă gândesc instant la plimbările prin zăpadă fie pe la munte, fie prin diferite orașe în călătorii (cine mă cunoaște știe că ador vizitarea Piețelor de Crăciun unde „rezist” plimbărilor de ore în șir indiferent de cât de frig este afară), mă gândesc automat și la vinul fiert care nu lipsea niciodată în zilele friguroase.

Cum încă ne aflăm într-o perioadă plină de restricții și nu prea avem unde să mergem să bem vin fiert (totuși putem merge la restaurantele cu terase încălzite-acolo unde sunt, majoritatea celor deschise adaptându-și meniul sezonului), putem să îl pregătim acasă în câteva minute, mai ales dacă suntem iubitori de vin și…avem vin în casă.

Și cum iarna aceasta m-am întâlnit destul de des cu întrebarea „cum se face vinul fiert” venită de la prieteni sau cei care mă cunosc prin intermediul vinului, m-am gândit să răspund la această întrebare într-un scurt articol. Sper să îți fie de folos

Cum alegem vinul pentru vin fiert?

În primul rând pentru vinul „de fiert” nu se va alege vreun vin sofisticat.

Trebuie să reții că prin fierbere aromele vinului se pierd, așa că recomandarea mea este să folosești un vin simplu, mai ieftin, însă un vin făcut corect. Cumpără întotdeauna vin îmbuteliat (de preferat la sticle de 750ml) la un preț care să nu fie mai mic decât dacă ai cumpăra recipientul gol (!). Să spunem că o sticlă 15-20 ron ar fi ok. (Prețul unei sticle de vin este un subiect destul de complex și foarte discutat însă mi-am propus să revin cu un articol pe aceasta temă așa că stai pe aproape).

În funcție de preferințe, vinul ales poate fi sec, demisec sau chiar și demidulce. Dacă alegi vin sec recomand să adaugi puțin zahăr la preparare(ex. 50g). Vinul demisec și mai ales cel demidulce nu va avea nevoie de zahăr suplimentar adăugat la preparare. E drept, aici ține mult de gustul fiecăruia și cum este obișnuit așa că cel mai simplu ar fi să încerci mai multe variante până să îți dai seama care ți se potrivește cel mai bine.

În ceea ce privește culoarea vinului se poate fierbe atât vinul alb cât și cel roșu. Aici depinde numai de preferința ta.

Ce adăugăm în vin la fierbere?

Pentru că am dat exemplul sticlei de vin de 750 ml în continuare mă voi referi la a prepara această cantitate de vin fiert. Echivalentul unei sticle de vin de 750 ml include cam 4 căni de vin.

Astfel, pentru a prepara vinul fiert cel mai bine te uiți pe raftul de condimente pe care îl ai în casă (asta dacă ești obișnuit(ă) să gătești și ai unul cu destul de multe opțiuni). Întotdeauna este mai bine să ai ingredientele întregi decât pudră pentru că la fierbere acestea își vor lăsa mai multă aromă în vin decât acele condimente care sunt pudră și se dizolvă.

La vinul fiert se pot adăuga (cantități aproximative estimate pentru 750 ml de vin):

  • 1-2 batoane de scorțișoară
  • 2-3 cuișoare
  • 2-3 steluțe anason
  • 1 păstaie de vanilie
  • un vârf de linguriță nucșoară/ cardamon (acestea cel mai probabil le vei găsi numai sub formă de pudră)
  • un vârf de linguriță ghimbir/2-3 boabe de piper (dacă vrei că vinul fiert să iasă ușor spicy)
  • 50 g zahăr (dacă vinul este sec)
  • câteva bucățele de portocală/mandarină și/sau mere tăiate cubulețe mici

Nu trebuie să folosești chiar toate ingredientele de mai sus ci numai pe acelea care îți plac. Ca și idee, cel mai simplu vin fiert se poate face adăugând numai scorțișoară, cuișoare și fructe proaspete. Experimentează ce îți place ție și îmbunătățește rețeta cum consideri. De exemplu am văzut persoane cărora le place să adauge în vinul fiert un mix între mandarine și mere sau portocală și lămâie.

Bineînțeles, dacă nu ai în casă acest tip de ingrediente și nu vrei să cumperi momentan, poți opta și pentru varianta de a cumpăra de la marile magazine plicuri cu „condimente pentru vin”. Sunt o mulțime de variante iar cele pe care le recomand sunt plicurile ce includ ingredientele întregi, nu cele cu ingredientele făcute pudră și amestecate.

Cât se fierbe vinul? Cum știu că e gata?

Odată pus la fiert se adaugă ingredientele alese dintre cele propuse mai sus și se aduce vinul la fiert. Vinul nu trebuie să fiarbă prea mult, poți doar să îl aduci până la temperatura de fierbere, îl lași câteva secunde, apoi oprești focul și mai lași puțin ingredientele să își lase aromele în vin (2-3 minute ar trebui să fie suficient). Mandarina/portocala/mărul tăiat cubulețe se pot adăuga abia în momentul de după ce ai stins focul. Fructele din vinul fiert se pot mânca, însă ai grijă când pui vinul în căni să lași în recipientul în care a fiert restul ingredientelor (batoanele de scorțișoară, cuișoarele, etc).

Servirea vinului fiert

În cele mai multe cazuri vinul fiert se servește din căni fie din cele obișnuite, fie de lut, fie din căni speciale, puțin mai înainte (ca în fotografia de la începutul acestui articol). Cănile puțin mai înalte au capacitatea de a ține vinul cald o perioadă mai lungă de timp. Așa că dacă servești vinul afară, în aer liber, recomand acest tip de căni.

Și pentru că ideea acestui articol mi-a dat-o frigul de afară și mi-am amintit cu drag de vinul fiert servit în diverse călătorii, las mai jos câteva fotografii din călătoriile trecute în care am savurat vin fiert.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

13 − thirteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.