Degustare de brânzeturi în asociere cu vin – interviu Alina Iancu

Degustare de brânzeturi în asociere cu vin – interviu Alina Iancu

Pe Alina Iancu o știu și o urmăresc în cadrul proiectului ei, Revino, de când am făcut cunoștință cu industria vinurilor, acum 5 ani. Am cunoscut-o prin prisma târgului de vinuri Revino ce are loc în fiecare luna mai, iar pe parcursul timpului am observat că pasiunea ei pentru vinuri a mers chiar mai departe spre asocierea cu brânzeturi.

E drept că vinurile merg bine în asociere cu brânzeturi, însă am fost curioasă să aflu mai multe chiar de la ea. Iar Alina a spus că cel mai bine povestește despre aceste asocieri în momentul în care avem brânzeturile în farfurie și vinurile în pahare. Așa că a pus la punct o degustare de vinuri privată la care m-am bucurat tare mult să particip.

Am descoperit pe această cale 12 brânzeturi diferite (un pic mai multe decât se degustă în mod obișnuit, însă prezentarea și aromele savurate au fost binevenite) în asociere cu două spumante, un vin alb și un vin roșu. Mi-am reconfirmat pe această cale preferința pentru brânzeturile maturate și pentru cele cu arome de trufe și am descoperit totodată și feluri noi de brânzeturi moi care m-au cucerit.

Câteva imagini de la degustare găsești mai jos, iar povestea spusă de Alina apare în rândurile următoare sub forma unui interviu.

Carmina: Bună Alina! În primul rând îți mulțumesc pentru degustarea de brânzeturi realizată. Spune-mi te rog de unde ai avut ideea să îmbini brânzeturile cu vinul. Știu că ești în domeniul vinului de ani de zile cu târgul Revino și proiectul CrameRomania.ro, însă nu știu cum a început povestea cu brânzeturile și cum de le-ai adus împreună?

Alina: Am intrat în lumea vinului românesc în 2011, tot atunci am călătorit la primele crame românești, am mers la degustările de vinuri organizate la câteva wine baruri din capitală, iar la final de an, alături de doi prieteni m-am familiarizat cu vânzările online de vinuri. Toate acestea pentru a învăța și degusta cât mai multe vinuri. Oamenii locurilor și frumusețea cramelor, dar și faptul că aveam o bază de date cu fotografii destul de mare, m-au făcut la final de 2013 să gândesc, alături de o prietenă, CrameRomania.ro, bază de date bilingvă a cramelor din România, unde, pe lângă informații despre crame, se găsesc informații despre soiurile autohtone de struguri, hărți viticole, interviuri cu enologii, dar și alte informații utile pentru pasionații de vinuri. Și pentru că proiectul cu cramele prindea contur, un an mai târziu am pus bazele portalului Revino.ro de unde vizitatorii pot afla ce crame să viziteze, informații despre wine barurile din București și multe altele despre vinul românesc. Am reușit să vizitez până astăzi undeva la 100 de crame românești și am organizat fel și fel de evenimente tematice, iar în 2016 am pus bazele unui salon de vinuri și turism viticol, Revino Bucharest Wine Show, ediție anuală unde participă crame mici și mijlocii, preponderent românești. Ediția acestui an a fost reprogramată pentru noiembrie, dar cel mai probabil va avea loc în mai 2021.

Brânzeturile nu au lipsit la nicio degustare de vinuri, indiferent că se întâmplă în București sau la crame. Ceva absolut firesc pentru că brânza și vinul fac pereche bună și o știm cu toții. Iar mie, la câțiva ani, îmi place să descopăr segmente noi, să cunosc alți oameni, să lărgesc sau să unesc mai bine acest cerc al pasionaților de gastronomie.

Carmina: La degustarea la care am participat au fost 12 tipuri de brânzeturi asociate cu 4 vinuri dar și cu gem și dulceață. Spune-ne te rog ce brânzeturi au fost și de la ce producători? Cum de le-ai ales pe acestea și cum alegi în general brânzeturile pentru o degustare?

Alina: Pentru o degustare de brânzeturi, este recomandat să ne limităm la cinci-șase sortimente, mai ales când participanții nu sunt familiarizați cu acele sortimente. Dar și pentru faptul că sunt foarte multe arome de reținut, iar la un număr așa mare, există riscul pentru un începător, să nu le rețină.

La degustarea avută împreună cu voi am făcut o excepție, în primul rând pentru că eram puțini, pentru că voi interacționați deja cu mai multe sortimente la vinuri, dar și pentru că eu aveam câteva produse noi pe care voiam să le degustăm împreună și să aflu parearea voastră.

Cele 12 brânzeturi au fost de la producători locali din Oltenia și Transilvania precum Timian, Karpaten Milk, Manufactura de brânză, La colline, Lactate Torockoi, Cooperativa Agricolă Someș-Aries și Five Continent, cei șapte producători pe care îi am în acest moment în portofoliu pe www.Shop.Revino.ro. Ne dorim să mărim portofoliul, chiar și sezonier, de aceea încercăm constant sortimente noi.

Cum am spus mai sus, pentru o degustare de brânzeturi este recomandat să se aleagă 5-6 sortimente, iar în funcție de tematică degustării pot fi diferite. Putem vorbi despre un platou mixt cu brânzeturi din lapte de vacă, capră și oaie, proaspete și maturate, cu pastă moale, semi-moale și tare, cu mucegaiuri nobile și fără. Dar putem vorbi de degustări cu brânzeturi mixte maturate, tari, din diferite tipuri de lapte, sau o degustare cu brânzeturi doar din lapte de vacă (oaie sau capră) cu mai multe tipuri de pastă și perioade de maturare diferite. Ca și la degustările de vinuri, se alege o temă, în funcție de ce vrem să transmitem.

Carmina: Ai încurajat degustarea brânzeturilor ca atare, cu vin dar și cu miere/dulceață. Personal consider că întreaga degustare a fost o experiență și voiam să te întreb cum alegi celelalte produse din degustare (în afară de brânzeturi și vin).

Alina: Pentru asocierea brânzeturilor cu vinul, ca prim pas, este recomandat să se deguste simple, doar brânză și vin. Însă mierea, dulceața, perele și multe alte fructe proaspete sau uscate, chiar și măslinele, completează foarte bine degustarea și oferă plăceri multiple. Sunt câteva asocieri brânză și vin știute și apreciate, cum ar fi brânza de capră, cu miere și Sauvignon Blanc sau brânză cu mucegai albastru, miere ori dulceață de gutui și vinuri de desert. Însă prin a pune miere, dulceață ori fructe pe platou, lângă brânzeturi, nu trebuie să influențăm gusturile, ci doar să dăm posibilitatea oamenilor să descopere noi plăceri și să-i încurajăm pe unii să încerce anumite tipuri de brânzeturi, deși ei credeau că nu le plac. Mă refer aici la brânzeturile cu mucegaiuri, dar și la unele sortiment cu lapte de capră sau oaie, mai greu de acceptat pentru unii având un miros mai pronunțat. Ca și la vinuri, cea mai bună brânză este cea care ne place. Însă trebui să fim cât mai curioși să încercăm noi sortimente, sau sortimente asemenatoare de la mai mulți producători.

Carmina: Găsim brânzeturile și vinurile propuse în această degustare în magazinul online Revino? Am văzut o mulțime de pachete interesante acolo și am văzut ca mereu mai adaugi câte ceva nou. Spune-mi câte ceva despre magazin și despre produsele pe care le găsim acolo.

Alina: Pe www.Shop.Revino.ro se găsesc pachete cu brânzeturi mixte, dar și vinuri și brânză și alte produse care completează plăcut degustarea. Am făcut chiar și pachete pentru petreceri, picnic, sau doar vinuri. Mergem pe ideea de experiențe și cadouri gastronomice, pachetele noastre sunt perfecte pentru acasă, sau pentru a fi făcute cadou și le putem personaliza la cerere pentru cadouri corporate sau putem face recomandări atunci când este cazul. Dorința mea este ca într-o zi să fac și un magazin fizic unde să fac degustări iar clienții să-și aleagă singuri produsele.

Carmina: Până anunți următoarea degustare de brânzeturi și vin, spune-mi te rog unde te pot găsi cei care sunt interesați de degustări private. Bănuiesc ca organizezi degustări și la cerere, pe lângă cele pe care le anunți pe site.

Alina: Organizăm degustări private la cerere cu grupuri de 5-20 persoane dar și cheese baruri pentru evenimente private. Tot ce trebuie să facă, este să ne scrie mail și să ne spună ce își doresc pentru a le putea face o ofertă personalizată.

În încheiere îți las aici două linkuri foarte utile dacă îți plac vinurile și brânzeturile:

  • Alina a făcut în cursul lunii septembrie un studiu online despre consumul brânzeturilor în România iar rezultatele acestuia le găsești aici.
  • Pentru că tot se apropie Sărbătorile de iarnă, Alină tocmai a publicat un catalog de produse cu pachete ce includ brânzeturi, vin și alte bunătăți pe care îl găsești aici. Eu zic să îți arunci un ochi peste el, poate găsești ceva potrivit pentru tine, cei dragi, prieteni și colegi de birou!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

16 + 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.