Cu Feteasca Neagră 2020 din gama Primordial de la Domeniul Bogdan m-am întâlnit de nenumărate ori atât la degustările la care am participat, la târgurile de vin cât și la cramă. Cum este un vin savuros, l-am inclus în mai multe degustări de vin publice și private pe care le-am organizat, însă abia acum, când vinul se mai poate găsi destul de rar, reușesc să aștern câteva cuvinte despre el.
Vinul acesta reprezintă unul dintre cele mai complexe vinuri din soiul Fetească Neagră de la noi din țară. Vine din Dobrogea, DOC Murfatlar, de la crama Domeniul Bogdan și este unul din ultimele vinuri create de cramă alături de regretatul Philippe Cambie.
Pentru început las aici câteva cuvinte despre cramă:
Cu ale sale 154 de hectare situate în podgoria Murfatlar, Domeniul Bogdan este o cramă tare îndrăzneață: a pornit la drum în 2011 și și-a propus ca pe întreaga sa suprafață să cultive viță de vie în mod cât mai natural, fără a folosi produse chimice pentru sol sau pentru plante. Scopul este acela de a crea vinuri bio și vinuri biodinamice, adică din struguri de cea mai bună calitate, sănătoși și gustoși.
Am avut ocazia să ajung la crama Domeniul Bogdan în vara anului 2022 să văd crama, noua sală de degustare pe care au inaugurat-o atunci și să stau de vorbă cu cei de la cramă. Pentru mine a fost primul contact cu o cramă care produce vinuri biodinamice și mi-a trezit interesul să aflu mai multe despre asta.
Domeniul Bogdan se ghidează după principiile agriculturii biodinamice – știința forțelor de viață, sistemul de cultură cu cea mai accentuată abordare holistică, aceasta fiind și viziunea lor privind viitorul agriculturii, către o hrană sănătoasă. Astfel au creat prima fermă viticolă biodinamică din România.
Intenția cramei este să integreze agricultura biodinamică cu cele mai noi tehnologii de producere a vinului pentru a produce vinuri de excepție.
Certificarea de Ecologic a Domeniului Bogdan, a fost obținută în 2016, de la Austria Bio Garantie, Organism de Inspecție si Certificare activ încă din 1994. În prezent Domeniul Bogdan deține certificarea Ecocert.
Primordial Fetească Neagră 2020
Revenind la vinul Primordial Fetească Neagră recolta anului 2020: acesta are o culoare roșu rubiniu și iar mirosul este foarte intens (se simte chiar și din afara paharului atunci când îl miroși).
Mirosul anunță note de prune afumate foarte coapte, vișine, cireșe negre, vanilie și fum. În gust se deosebesc vișinele, cireșele negre, prunele afumate, însă se adaugă mure, afine, coacăze. Fructele foarte coapte se simt foarte intens alături de note de fum, vanilie, pâine prăjită, cuișoare, cafea, tabac și piele, semn că vinul a evoluat frumos în sticlă și are deja arome terțiare (cafea, tabac, piele). Vinul este sec, cu un alcool de 15,9% (foarte ridicat) care este însă integrat bine și nu se simte a fi atât de tare; restul de zahăr este de 4 grame/litru, aciditatea totală de 4,5 grame la litru. Cele 4 grame de zahăr se află la limita între sec și demisec și, în funcție de cum ți-ai format gustul și ce vinuri savurezi de obicei, e posibil să îl încadrezi la demisec, însă acesta este încadrat oficial la limita superioară de sec. Vinul a fost savurat la 16° Celsius și este unul gastronomic care merită a fi asociat cu mâncare: carne de vită, carne de miel sau, de ce nu, sarmale – la unul din evenimentele organizate am servit acest vin alături de Sarmale grecești în frunză de viță de vie cu carne de miel.
În ceea ce privește metoda de producție a acestui vin, strugurii au fost culeși manual și puși în lădițe de capacitate mică (10 kg) în prima jumătate a lunii octombrie, aceștia fiind foarte copți la momentul recoltării. Strugurii au fost desciorchinați odată ce au ajuns la cramă, iar boabele triate și aduse în vase de inox pentru o macerare prefermentativă la rece (4-5°C) înainte de fermentare-macerare cu remontaje zilnice timp de 30 de zile. Fermentația malo-lactică a avut loc spontan; vinul a fost maturat în butoaie de stejar francez cu ardere medie (aflate la a doua și a treia utilizare,) timp de minim 12 luni. Solul pe care se află plantația este format din cernoziom pe pat de roci calcaroase; producția de struguri a fost 5 tone/hectar.
Recolta 2020 a acestui vin este pe final (informație primită de la cramă în decembrie 2023) însă e posibil ca încă să mai găsești acest vin în diferite magazine specializate (online și offline), precum și în restaurante. Vestea bună este că recolta 2021 urmează să intre pe piață destul de curând. Eu una abia aștept să o încerc, ceea ce îți doresc și ție.
Găsești acest vin și pe Vivino.
Leave a Reply