Wine book: Connaisseur fără ifose

Wine book: Connaisseur fără ifose

De 5 ani încoace de când a început pasiunea mea pentru vin am început să caut să citesc cât mai mult pentru a înțelege cum stau lucrurile în ceea ce privește vinul. Aveam o mulțime de întrebări care păreau a se continua una pe alta însă nu prea aveam cuvinte să le exprim pe toate.

Am început să merg la degustări, să urmăresc siteuri specializate, am citit cam toate cărțile carte mi-au picat în mână și aveau vreo legătură cu vinul, am făcut cursuri de calificare WSET și cursul de inițiere în Degustarea vinurilor organizat de ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România).

Pe măsură ce timpul trecea formațiile începeau să se completeze ca un puzzle în mintea mea și am avut o mulțime de momente de „aha” când făceam mai știu eu ce legături între soiuri de vin, arome și așa mai departe. Cu toate astea mi se părea că știu 0,001% din câte lucruri există despre vin. Pe măsură ce citeam mai mult, încercam mai multe vinuri și discutam cu oameni din industrie aflam și mai multe lucruri, curiozitatea mea a crescut și am fost într-o permanentă căutare să învăț…vinuri.

La începutul acestui an auzisem că Cezar Ioan de la Vinul.ro lansează o carte cu numele „Connaisseur fără ifose„. M-a intrigat ideea de „ifose” din titlu însă cunoscându-l pe Cezar și pasiunea lui pentru vin am zis că nu are cum să nu fie o carte mișto.

Am urmărit când avea să aibă loc evenimentul de lansare și să dea drumul vânzării cărții. Întâmplarea face ca pe 19 februarie când a avut loc lansarea cărții la Cărturești eu aveam alt eveniment cu vin programat (o degustare cu vinuri spaniole) așa că am zis că sigur voi găsi ulterior cartea în librării și o cumpăr.

M-am luat cu altele, a venit pandemia, s-au închis toate și am amânat planurile legate de vin din perioada ce a urmat – am reușit totuși să lansez Winesday în mediul online. Nu am amânat cititul cărților, am continuat, ba chiar am făcut ordine în cărțile despre vin pe care le am cu ocazia asta (dacă tot am avut timp) și mi-am propus să public aici pe site câte o impresie și recomandare din cărtile citite.

Între timp s-a făcut aprilie iar în săptămâna de Paște în căutările mele pe Facebook a apărut din nou cartea „Connaisseur fără ifose”, de data aceasta la pachet cu autograf și 2 sticle de vin de la Domeniul Bogdan. Am comandat-o și am primit-o chiar înainte de weekendul prelungit. Nu de-alta, însă dacă tot am stat acasă în perioada asta am cam terminat cărțile despre vin așa că aceasta a venit la fix.

Cartea este micuță, are 184 de pagini, așa că am citit-o în 3 etape scurte, având câte un pahar de vin alături. Așa, pentru inspirație!

Mi-a plăcut modul simplu și direct al lui Cezar în care a abordat cartea și pe cititorii săi. Cartea este scrisă cu cuvinte simple și, dacă ești la început de drum în lumea vinului e cam obligatoriu să o citești. Aș fi vrut să scriu că „recomand” să o citești însă mi-am amintit de mine la începuturi și am zis că dacă aș fi avut atunci (acum 5 ani) cartea asta aș fi înțeles cum să îmi structurez informațiile din prima și cum funcționează mai multe lucruri în industria vinului din România.

Pe lângă conținutul valoros pe care îl are cartea, îmi place tare mult că Cezar a structurat-o într-un mod pe cât de “amuzant”, pe atât de simplu și clar.

Citez aici câteva titluri de capitole ca să îți faci o idee:

  • De ce îți place vinul-sau de ce ar trebui să-ți placă?
  • Este vinul ca o masă? Dicționar util
  • Cum se face vinul? Și de ce ți-ar păsa?
  • Cum îți dai seama dacă un vin e bun sau nu?
  • Chiar, cât costă vinul bun la magazin?
  • Care sunt soiurile cele mai bune și de ce?
  • Cum arată, până la urmă, „tribul iubitorilor de vin”?

Așa cum spune și autorul în Prefață, ideea acestei cărți i-a venit în urma nenumăratelor întrebări primite de la prieteni de-a lungul anilor. Fiecare voia să afle ce vin să cumpere sau să savureze la o anumită ocazie sau cu o anumită mâncare și li se părea mai simplu să sune și să întrebe. Ei bine pentru toți cei care au vrut să știe cum să aleagă vinul a apărut cartea asta pe care o recomand cu tot dragul.

Cartea este apărută la editura Gastroart, editură ce are în portofoliu mai multe cărți dedicate gastronomiei românești și pe care le poți comanda de la Bioshop România. Eu am luat cartea de la Bioshop România cu cele 2 sticle de vin de la Domeniul Bogdan în ofertă.

Acestea fiind spuse sper ca articolul acesta să te fi făcut măcar puțin curios legat de această carte. Și că vei căuta pe viitor și altele care să îți explice mai multe și să te aducă mai aproape de aromele pe care le simți în fiecare pahar cu vin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seven + five =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.