Wine of Moldova a lansat o serie de degustări de vin online la care poți participa și tu

Wine of Moldova a lansat o serie de degustări de vin online la care poți participa și tu

Iubesc vinul, caut mereu să descopăr arome noi și obișnuiam să merg des la degustări la crame, în winebaruri, în wineshop-uri și chiar și la iarbă verde.

Nu mă vedeam vreodată participând la o degustare de vin “online” însă zilele trecute am avut o surpriza: am participat la concursul lansat pe Facebook de pagina Wine of Moldova România și am fost unul din cei 10 câștigători ai primei ediții de degustări online cu vinuri moldovenești, degustare de vin ce a avut loc sâmbătă, 9 mai 2020.

Cum știu o parte din vinurile Republicii Moldova și mereu sunt lucruri noi de descoperit la vinuri m-am bucurat să aflu că prezentarea vinurilor va fi făcută de Diana Pavelescu și că cu această ocazie va prezenta 3 vinuri de la 3 crame din Republica Moldova: Castel Mimi, Fautor Winery și Bostavan.

Au fost 3 vinuri roșii foarte bune, pe care le descriu puțin în continuare.

DOR 2018 Crama Bostavan (cupaj Rară Neagră și Cabernet Sauvignon) – cel mai tânăr vin de la degustarea aceasta, un vin de culoare roșu rubiniu în care se simt foarte bine conturate cireșele negre. Alcoolul de 13,5% s-a simțit destul de bine, iar aciditatea a fost medie, cumva cea mai pronunțată din vinurile încercate astăzi.

Roșu de Bulboacă 2016 Castel Mimi (cupaj Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec) – trebuie să recunosc că mai încercasem Roșu de Bulboacă chiar la Castel Mimi însă îmi aminteam varianta 2015 care a fost cea mai recent încercată până la această degustare. Culoarea acestui vin a fost tot de roșu rubiniu încă ceva mai intensă decât la primul vin, prunele uscate și vanilia s-au simțit extraordinar de bine atât în nas cât și în gust. Cele 12 luni petrecute de vin în baric au dat note inconfundabile de vanilie și lemn dulce (liquorice) acestui vin. În plus, ce mi-a rămas în minte de la acest vin a fost faptul că fructele roșii simțite în gust (prune, vișine, fructe de pădure) erau foarte coapte, asta apropos de diferențele de arome pe care le simțim în vinuri. Alcoolul este de 14% și tare aș încerca vinul ăsta cu o friptură de rață. Cel puțin asta mi-a inspirat.

Negre 2017 Fautor Winery (cupaj Fetească Neagră și Rară Neagră) – de culoare roșu rubiniu intens, și acest vin a fost baricat tip de 12 luni iar butoiul de stejar a adăugat vinului puține condimente și vanilie în gust și postgust. Aromele de fructe au diferit puțin de cele anterioare, în acest vin simțind mai degrabă fructe negre – coacăze negre și mure. Nici prunele uscate nu au lipsit, iar în ceea ce privește alcoolul acesta a fost cel mai tare vin din cele degustate – 14,5%. Și a fost și vinul la care am simțit neapărat nevoia să îl completez cu mâncare pentru a-l savura pe îndelete.

Pe parcursul degustării Diana a povestit despre vinuri, ne-a făcut chiar și câteva recomandări legate de cum putem asorta vinul cu mâncarea, iar la final s-au putut pune întrebări. Și pentru că mă pregătisem înainte, am putut încerca asortarea vinurilor atât cu brânzeturi cât și cu câteva delicatese din carne, precum și cu cremă de trufe. Iubesc să încerc tot felul de mâncăruri cu vinul tocmai pentru a mă bucura mai mult și de mâncare și de vin. Degustarea mea a arătat că în fotografia de mai jos.

Vestea bună este că sunt 10 ediții ale concursului, fiecare are loc în câte o săptămână și, dacă vrei, poți participa și tu la aceste concursuri răspunzând la o întrebare pe Facebook și așteptând până spre sfârșitul săptămânii să vezi dacă ești unul din câștigătorii degustării de vin ce are loc sâmbăta următoare. Câștigătorii primesc acasă sticlele cu vinul ce va fi studiat în cadrul degustării online. Ca să îți faci o idee despre cum a fost degustarea online de sâmbăta ce tocmai a trecut îți las videoclipul aici – întreaga degustare a fost transmisă live pe Facebook, la ea participând efectiv (adică cu paharele de vin în față) numai câștigătorii concursului. Mai mult de atât, vinerea trecută a fost anunțată întrebarea pentru ediția a doua a concursului, întrebare care este și astăzi valabilă și la care poți răspunde aici. Îți doresc succes!

Dacă însă nu câștigi concursul să știi că pe pagina de Facebook Wine of Moldova România, pe parcursul fiecărei săptămâni, vei afla și de unde poți cumpără (în România) vinurile ce vor fi prezentate la următoarea degustare. De exemplu, găsești aici postările legate de vinurile ce au fost la degustarea de sâmbătă asta, la care am participat și eu: vinuri Bostavan, vinuri Castel Mimi, vinuri Fautor Winery.

Eu una salut inițiativă celor de la Wine of Moldova (iar aici mă refer atât la „firma mamă” din Republica Moldova cât și la prezența lor în România) și sigur voi urmări următoarele degustări online. Mai mult de atât, voi căuta să cumpăr vinurile înainte ca să am același lucru în pahar, chiar dacă nu voi interveni live în niciun fel.

La final pot spune că a fost tare interesantă degustarea online așa că, dacă în perioada asta tot nu ne putem întâlni unii cu alții, măcar online să ne vedem să împărtășim impresii. Cred însă că aceasta este o soluție de moment, eu una așteptând cu nerăbdare să mă văd cu voi într-un restaurant sau undeva în aer liber și să împărtășim impresii despre vin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

two × 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.