Anno 5 1909 – Licorna Winehouse

Anno 5  1909 – Licorna Winehouse

Am descoperit Anno 5 1909 al cramei Licorna Winehouse în vara 2021. De atunci și până acum m-am întâlnit cu acest cupaj roșu realizat din Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon cu mai multe ocazii printre care și în cazul jurizarii premiilor Vinul.ro unde vinul acesta a obținut Marea Medalie de Aur.

Au urmat degustări de vin publice și private în care am inclus acest vin deosebit de savuros, iar astăzi mi-am propus să ți-l prezint și ție aici, pe Winesday. Știu că deja a venit vara iar vinurile roșii se consumă mai puțin, însă am zis să ai cu ce te pregăti pentru vreo seară mai răcoroasă de vară sau o vacanță la munte unde temperatura e numai bună pentru servirea vinului roșu!

Anno 5 1909 își ia numele de la anul înființării cramei  și este realizat din struguri din ani diferiți: Fetească Neagră din recolta 2018, iar Cabernet Sauvignon și Merlot din 2016. Vinul a fost învechit în butoaie de stejar și budane însă cât timp și în ce cantitate rămâne secretul enologului Gabi Lăcureanu, creatorul acestui vin.

Vinul are o culoare roșu vișiniu intens. În miros, prima aromă pe care a simțit-o a fost cea de vișine foarte coapte. Lăsând vinul puțin în pahar și rotindu-l de câteva ori pentru a-l ajuta să își deschidă aromele, am simțit, pe lângă vișinele coapte, atât arome de fructe roșii, cât și de vanilie. Vinul a fost savurat începând de la 14 grade Celsius, însă în momentul în care s-a mai încălzit puțin și a ajuns la 16 grade Celsius acesta a fost mult mai expresiv. În miros s-au simțit în plus față de cele menționate mai devreme, arome de fum, semn că cele 12 luni de măturare în butoaie de stejar și-au făcut simțită prezența.

Gustativ, am resimțit vișinele coapte dar și cireșe amare supracoapte, prune, vanilie și lemn dulce. Pe final, în postgust, se simte aroma de ciocolată neagră foarte intens.

Pe măsură ce a stat în pahar vinul a devenit mai parfumat. Am resimțit aroma de vișine coapte chiar și când paharul a rămas gol pentru ceva vreme.

Vinul are 14,5% alcool care se simte, însă dacă îi adaugi și ceva de mâncare (ex. brânzeturi maturate, piept de rață crud-uscat), vinul este unul de savurat pe îndelete. În ceea ce privește asortarea cu mâncare aș asocia acest vin atât cu friptură de vită cât și cu cea de rață dar și cu deserturi de ciocolată.

Găsești acest vin și pe Vivino.

Tu l-ai încercat?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

3 × one =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.