Campionatul Național de Vinuri. Ediția 1 – Fetească Neagră

Campionatul Național de Vinuri. Ediția 1 – Fetească Neagră

Pe Adriana Popescu (AdrianaJoy.ro) și Arcadie Scobioală (Vinador.ro) i-am cunoscut de ceva vreme în preajma vinului. Și cum amândoi sunt pasionați de vin și au proiecte faine cu și despre vin, când am aflat că pun la cale un „Campionat de Vinuri” am zis că sigur va ieși ceva mișto.

Așa că acum câteva zile când am primit vestea despre evenimentul pe care îl organizează acum la început de aprilie, am zis că e musai să îți povestesc și ție despre el.

Astfel, pe 8 aprilie 2022 (de azi într-o săptămână) Adriana și Arcadie organizează Campionatul Național de Vinuri. Ediția 1 – Fetească Neagră, eveniment ce are loc la ora 18:30 la Hotel Sheraton în București (sala Platinum).

Evenimentul este sustinul de Cezar Ioan și Vinul.ro și se anunță a fi o prima ediție dintr-o serie ce va avea loc în acest an.

De ce se numește „Campionat Național de Vinuri” și cu ce este diferit de alte evenimente?

Ei bine, Adriana și Arcadie își doresc să organizeze în premieră în România un Campionat de vinuri adresat publicului larg, iubitor de vin. Acesta vizează degustarea și aprecierea în orb a vinurilor cramelor românești, în cadrul unor evenimente tematice lunare, axate pe degustarea și promovarea câte unui soi sau sau a unui stil de vinificație (de exemplu roseuri monovarietale, roseuri cupaje, cupaje de roșii, spumante ș.a.).

Ideea înțeleg că îi aparține lui Arcadie, acesta organizând mai multe ediții din acest Campionat în Republica Moldova în anii trecuți. Fiind un eveniment de succes, a adus conceptul și în România.

Modalitate de desfășurare + ce degustăm?

Prima ediție are în centrul atenției soiul emblema al țării noastre – Feteasca Neagră. Acest prim eveniment presupune degustarea unui număr de până la 15 vinuri din Fetească Neagră din toată țara. Fiecare participant primește un document, unde poate nota fiecare vin, urmând ca, la final, să se centralizeze mediile. 3 Cele mai apreciate Fetești Negre vor fi premiate în cadrul evenimentului.

Astfel, Campionatul Național de Vinuri este diferit de un concurs dedicat publicului specializat și oferă ocazia pasionaților de vin să încerce vinuri noi, să analizeze aromele, să dea note și să afle la final care au fost cele mai votate vinuri din seara campionatului. Prin simplul fapt că acest campionat, sau hai să îi spunem concurs, evenimentul este diferit de altele de pe piață pentru că aduce că punct central consumatorul final care, până la urmă, este decident în ceea ce privește ce vinuri consumă.

Pe lângă concurs, evenimentul va avea parte de multe componente – o prezentare, în care un moderator din lumea vinului va vorbi despre caracteristicile Feteștii Negre, ce și cum trebuie apreciat la aceasta, o componentă educativă deci, momente de muzică live, gustări asortate special pentru vinuri din Fetească Neagră, tombole cu premii, o licitație extraordinară.

Evenimentul își propune să aducă vinurile românești mai aproape de publicul interesat și iubitor de vin prin invitația de a aprecia vinul, de a află mai multe despre acesta, de a cunoaște vinuri noi și de a face schimb de impresii. Evenimentul își dorește să contribuie la promovarea vinurilor românești și la educația în domeniu iar pe dată de 8 aprilie sunt astetati până la 100 de participanți.

Detalii despre eveniment găsești aici în articolul Adrianei, articolul de pe Vinul.ro, în evenimentul de pe Facebook și în acest articol de pe siteul lui Arcadie, Vinador.ro,  în care te poți înscrie la eveniment. Prețul biletului este 165 lei/persoană.

Pentru a da plus valoare Campionatului și a vedea cum se intersectează părerea publicului cu a oamenilor din industrie, la Campionat va participa și o Comisie Specializată, unde 10 profesioniști, personalități din lumea vinului – formatori, degustători, somelieri, proprietari de magazine de vin și wine baruri – vor vota pentru Marea Medalie de Aur.

Mă bucur să mă aflu în Comisia Specializată alături de Cezar Ioan – Vinul.ro, Sergiu Nedelea, Arina Antoce, Cosmin Tudoran, Virgil Mănescu, Jipa Adrian, Cosmin Pop, Marina Samoilă, Ruxandra Chendi și le mulțumesc pe această cale organizatorilor pentru invitație. Și eu sunt tare curioasă ce vinuri vor fi la degustare și, mai ales, care vor fi cele 3 premiate.

Oare Marea Medalie de Aur va coincide cu unul din cele 3 vinuri alese de public? Rămâne de văzut, așa că dacă vrei să faci și tu parte din această experiență hai și tu pe 8 aprilie la Campionat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nine + 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.