Cursuri despre vin cu Transylvania Wine School (TRAWIS)

Cursuri despre vin cu Transylvania Wine School (TRAWIS)

Când am descoperit vinul am simțit nevoia să îl înțeleg. Observasem că toți cei cu care interacționasem la crame vorbeau cu pasiune despre vin, despre arome, despre domeniul pe care se aflau, despre diferite soiuri de struguri, despre cum fac ei vinul. Apoi am gustat vinuri diferite și am fost îndemnată să caut aromele din miros și din gust, lucru pe care nu-l mai făcusem până atunci. Asta mi-a deschis curiozitatea de a merge mai departe la degustări iar în scurt timp, la cursuri despre vin.

Ca orice lucru care mă pasionează, mai întâi am căutat să învăț, iar pe măsură ce învățam mai mult, înțelegeam cât de vastă este lumea vinului. Culmea, nu m-a descurajat acest lucru ci m-a ambiționat să merg mai departe. Am mers la degustări atât în București cât și la crame ori de câte ori am avut ocazia. Apoi am făcut niște cursuri de inițiere în lumea vinului și, înțelegându-mi gustul, am început să mă bucur mai mult de vin fie ca atare, fie cu mâncare.

Și cum în cazul meu o pasiune nu vine niciodată singură ci cu dorința de a aprofunda cât mai mult, în 2017 am făcut primul curs certificat Wine & Spirits Education Trust (WSET Level 1). Am învățat după o structură și am mers mai departe la Level 2 în 2018 cu gândul ca pe viitor să includ degustări de vin în proiectele pe care le desfășurăm.

Numai că pe parcursul învățării și descoperirilor pe care le făceam planul s-a schimbat și mi-am dorit să cunosc mai mult, iar în viitor să lansez un proiect dedicat vinului. A durat ceva până când în aprilie 2020 am lansat Winesday, proiect dedicat iubitorilor de vin pe care îl cunoști deja.

Am mers mai departe cu specializarea și am ajuns la cursul WSET Level 3, cel mai înalt nivel pe care îl pot face în România. Am ales să urmez cursul la Transylvania Wine School (TRAWIS) și pot spune cu mâna pe inimă că a fost cea mai potrivită decizie. Explicațiile date în sala de curs de Zoltan Kormos și Sandra Cahu au ajuns la mine foarte clar iar diferența au făcut-o atât degustările, cât și exercițiile pe care le-am făcut suplimentar înainte de examen pe care Zoltan le-a corectat și mi-a spus de fiecare dată ce pot îmbunătăți.

Pentru că recomand cu drag cursurile școlii Transylvania Wine School (TRAWIS) l-am rugat pe Zoltan să îmi acorde un interviu pentru cititorii Winesday ca să afle cât mai multe persoane despre activitatea lor. Cine știe, poate mai sunt pe aici oameni dorici să învețe despre vin și nu știu de unde să înceapă și nici ce li s-ar potrivi.

Așadar, mai jos găsești câteva informații despre cursurile semnate de Trawis (acestea se desfășoara în principiu în Cluj și București, dar și în alte orașe din țară atunci când există cerere).

Carmina Nițescu: Bună Zoltán. Îți mulțumesc tare mult ca ai găsit timp pentru acest interviu. Te rog sa îmi spui câteva cuvinte despre tine și despre experiența ta în lumea vinului pentru ca publicul de pe siteul Winesday.ro să te cunoască.

Zoltán Kormos: În primul rând sunt programator și chiar după atâția ani de practicare a meseriei îmi place în continuare să dezvolt aplicații. Vinul face parte din viața mea în modul cel mai firesc cu putință, am crescut cu struguri în curte, iar tatăl meu făcea vinuri, dar pentru multă vreme, vinul a fost doar o plăcere pură. Lucrurile s-au schimbat după ce un amic mi-a deschis ochii și mi-a arătat că dincolo de licoare se ascunde o lume întreagă. De atunci pasiunea mea pentru vin a crescut neîncetat, dar marea cotitură a avut loc după ce am urmat cursurile WSET, culminând cu obținerea nivelului 4 (Diploma WSET) la școala din Londra. Probabil că am fost primul care a obținut această certificare urmând cursurile din România, dar mă bucur că am reușit să ajut și pe alții să absolve cu succes acest curs foarte dificil. În continuare îmi place să învăț despre vinuri, sunt primul Sherry Certified Educator și primul Rioja Certified Educator din România. Sunt implicat în tot felul de proiecte legate de vin, organizez de decenii degustări publice, târguri de vinuri, am susținut masterclassuri la cele mai mari târguri de vinuri din România (RovinHud, Revino, Salonul Millesime, WineUp), jurizez la concursuri naționale și internaționale, printre altele la International Wine Challenge, iar recent am devenit partener la WineFocus.ro, o firmă importatoare de vin.

Carmina: Ne-am cunoscut în momentul în care m-am înscris la cursul WSET Level 3 anul trecut și așa am făcut cunoștință cu Transylvania Wine School – TRAWIS. De unde ai avut ideea acestui proiect, când l-ai lansat și de ce i-ai dat acest nume? Trebuie sa recunosc, când am auzit prima data de Transylvania Wine School acum vreo 2 ani și ceva am avut impresia ca organizezi cursuri despre vin numai în Transilvania.

Zoltán: Acum 16 ani am început să degustăm vinuri lunar cu prietenii mei, iar datorită faptului că eu am fost cel care știa mai multe despre vinuri, de multe ori eu am fost cel care contribuia cu partea teoretică la aceste evenimente. În timp, aceste degustări au evoluat într-un fel de cursuri informale, iar după obținerea certificării Diploma WSET am decis să împart cunoștințele mele legate de vin dincolo de cercul de prieteni. În scurt timp am obținut diploma de WSET Certified Educator, iar din toamna anului 2016 am început să oferim cursuri de degustare a vinurilor, cu precădere cursuri WSET.

Planul a fost să fim o școală locală, să oferim cursuri doar în Cluj și orașele învecinate, ca urmare denumirea de Transylvania Wine School mi s-a apărut o alegere potrivită. În timp, interesul pentru cursurile noastre a crescut, și am fost încurajat să ne extindem și în alte localități, iar București a fost alegerea evidentă. Întâmplarea a făcut să-l cunosc pe Cosmin Udrea, care alături de Sandra Cahu au devenit educatorii noștrii din București. Ei sunt garanția că putem să ne desfășurăm cursurile la standardele de calitate ridicate.

Acum organizăm cursuri în toată țara, mergem oriunde suntem chemați și găsim parteneri cu care reușim să colaborăm în mod corect și eficient.

Carmina: Spune-mi te rog mai multe despre ce cursuri WSET preda TRAWIS.

Zoltán: WSET (Wine and Spirit Education Trust), este școala cea mai mare de degustare a vinurilor din lume, ale cărui cursuri sunt predate în 78 de țări, iar diplomele eliberate de acesta sunt recunoscute în toată lumea. Sunt de fapt etalonul în ce privește educația în vin.

Deocamdată predăm doar cursuri de degustare a vinurilor, acestea fiind structurate pe trei nivele, WSET Level 1-2-3 Award in Wines, dar planificăm să ne extindem tematica cursurilor la distilate și bere. Atât cursurile cât și examenul sunt susținute în limba engleză, iar în urma unui examen reușit se acordă o certificare recunoscută internațional. Această certificare este utilă mai ales celor care doresc să lucreze în străinătate, dar a început să fie atractivă și la ocuparea unui loc de muncă în România.

Carmina: De ce ai ales să predai cursuri WSET în România?

Zoltán: Noi, educatorii de la TraWiS, am urmat cu toții cursurile acestei școli, suntem familiari cu sistemul WSET și promovăm valorile acestor cursuri: claritate, calitate, consecvență și relevanța cunoștințelor transmise. Ne dorim ca iubitorii de vin să aibă acces la cunoștințe accesibile, corecte și pertinente, să cadă câți mai puțini în plasa impostorilor.

Pe de altă parte WSET oferă un pachet complet, de la recunoașterea internațională a certificării, la manuale, prezentări, promovare. Partea frumoasă este că o calificare WSET are aceeași valoare, prezintă aceeași garanție și nivel de pregătire, indiferent dacă este obținută la București, Londra, New York sau Hong Kong.

Carmina: Prin ce se diferențiază TraWiS de celelalte școli de degustare a vinurilor din România?

Zoltán: În primul rând prin faptul că avem echipa de traineri cea mai pregătită din țară, suntem patru formatori care dețin certificarea Diploma WSET (nivelul 4): Dragoș Leordean, Bóné Tibor, Sandra Cahu și cu mine, iar Cosmin Udrea deține certificarea WSET Level 3.

În al doilea rând încercăm să fim cât mai transparenți, oferim informații detaliate în ce privește costurile, materialele, vinurile degustate. Ne mândrim cu selecția de vinuri utilizată la cursuri, pe lângă faptul că folosim vinuri care ne fac plăcere și nouă să le consumăm, dar ne străduim ca acestea să fie cât mai relevante pentru subiectele cursului și să care să respecte cu strictețe cerințele WSET.

Nu suntem fabrică de diplome, certificările WSET chiar dovedesc un anumit nivel de cunoștințe.

Carmina: Am fost surprinsă să văd pe siteul Trawis că există și cursuri WSET cu predare online. Știu că pe perioada pandemiei cel mai probabil aceste cursuri au fost foarte accesate, însă spune-mi te rog cum este acum. Cum este interesul cursanților față de cursurile offline? Fiind vorba despre cursuri de vin unde degustările te ajuta să întelegi vinurile, bănuiesc eu ca e un pic mai greu cu organizarea acestor cursuri în varianta online. Ce soluție ai pentru degustarea vinurilor pentru cei ce aleg să facă acest curs online?

Zoltán: WSET și-a lărgit oferta cu variantele online ale cursurilor standard, încă înainte de pandemie. Deși am fost reticent, mi-am spus că nu am nimic de pierdut dacă încerc să ofer la rândul meu aceste cursuri online. Spre surprinderea mea, există un interes real pentru aceste cursuri, care a fost, desigur, mai mare în timpul pandemiei, dar s-a menținut și după această perioadă dificilă. Avantajul major al acestor cursuri este flexibilitatea, deoarece lecțiile sunt înregistrate, ele pot fi urmărite atunci când cursanți au timp și de câte ori se dorește, ceea ce ajută la asimilarea mai bună a cunoștințelor.

Cei mai mulți cursanți provin din rândul celor care lucrează în domeniu și în străinătate, mai ales pe vapoare, și au un program de lucru dinamic, ei pot studia doar printre picături. Un număr semnificativ provin din rândul pasionaților care nu sunt în măsură să sacrifice zile de concediu pentru a urma un curs fizic, dar vor să învețe din surse de încredere. Ca fapt divers, am avut cursanți din Norvegia, Franța, Gruzia (Georgia), Letonia, Bulgaria, India, Republica Moldova..

Asigurarea vinurilor potrivite pentru aceste cursuri este o problemă reală, dar din fericire există deja soluții comerciale care oferă mostre de degustare pentru cursurile online. Pentru cursanții care trăiesc în România, le ofer lista vinurilor pe care le folosim la cursurile fizice, inclusiv cu sursa lor de proveniență, încă un semn de transparență al școlii noastre.

Carmina: Pe lângă cursurile WSET am văzut că ai și un „Curs de apreciere a vinurilor” dedicat celor care acum fac cunoștință cu vinul. Povestește-mi te rog mai multe despre acest curs și spune-mi te rog cu ce se deosebește de WSET Level 1, de exemplu, și acesta fiind tot un curs pentru începători.

Zoltán: Cursul WSET Level 1 in Wines oferă noțiuni de bază legate de vin, cum ar fi principalele soiuri de struguri din lume, tipuri și stiluri de vin, câteva noțiuni de viticultură și vinificație, principii de asociere a vinului cu mâncarea. În urma unui examen reușit, cursanții primesc și o diplomă cu recunoaștere internațională.

Cursul de apreciere a vinurilor este un curs conceput de noi, adaptat particularităților din România. Un avantaj major al acestui curs este că se desfășoară în limba română, spre deosebire de cursul WSET1, unde limba de predare și de examinare este limba engleză. Pe lângă cunoștințele oferite de cursul WSET 1, cursul de apreciere conține în plus și un modul dedicat soiurilor de struguri și regiunilor viticole din România. La acest curs degustăm mai multe vinuri decât la cursul WSET 1, în număr de 13 comparativ cu 10 la cursul WSET 1.

Dacă la cursul WSET 1 tipurile de vinuri sunt strict reglementate de către WSET, la cursul de apreciere selectăm vinurile cum credem noi de cuviință, iar din acest motiv, pe lângă vinurile internaționale avem un număr semnificativ de vinuri autohtone, obținute din soiuri locale. Poate singurul dezavantaj ar fi că la acest curs nu oferim o certificare internațională, dar acest aspect este mai puțin important pentru cursanții noștrii, deoarece imensa lor majoritate sunt pasionați și nu lucrează în domeniu.

Nu în ultimul rând, acest curs este semnificativ mai ieftin decât cursul WSET 1, deoarece reușim să economisim cheltuielile legate de certificarea internațională, oferă un raport excelent între cantitatea și calitatea cunoștințelor oferite și prețul cursului.
Cu toate că nu am depus eforturi de promovare, cursul de apreciere este pe departe cel mai popular curs al școlii noastre.

Carmina: În afara de organizarea cursurilor am văzut de-a lungul timpului mai multe degustări de vin foarte interesante organizate de tine cu precădere în Cluj, dar și în alte orașe din țară (mai rar, ce-i drept). Cât de des organizezi degustări de vin, cum îți alegi temele și cam la ce teme de degustare sa ne asteptam pentru următoarea perioada? Totodată m-aș bucura să îmi spui și dacă ai în plan sa mergi și în alte orase în afara de Cluj cu degustari in urmatoarea jumătate de an, de exemplu (sincer aici aștept o veste și despre București, dar nu numai).

Zoltán: Organizez de ceva vreme degustări lunare la Cluj, în diverse formule, de mai bine de cincisprezece an. Datorită creșterea în popularitate a degustărilor mele, mai nou am mărit frecvența degustărilor la 3 săptămîni. Exită unele teme preferate, de exemplu, organizez în fiecare an cel puțin o degustare de Riesling și Sherry, și chiar dacă am planuri pentru următorii doi ani, de fapt mă las ghidat de inspirația de moment. Degustările mele următoare vor avea ca și temă vinuri din Africa de Sud, Vinuri albe din Rioja, Tămâioasă Românească din afara României, Vinuri de pe Valea Loirei.

Din cauza timpului limitat, degustările mele au loc la Cluj, dar mă deplasez cu drag și în alte localități, dacă se găsește cineva care să preia de pe umerii mei sarcinile legate de organizarea evenimentului. Din fericire, la București se ocupă de organizare colegul meu Cosmin Udrea, să sperăm ca din toamnă să punem la punct câteva degustări interesante.

Carmina: Zoltán, îți mulțumesc tare mult pentru răspunsul la întrebări și îți doresc cât mai multe cursuri și evenimente cu vin reușite!
Zoltán: Mulțumesc și eu pentru oportunitatea de povesti despre școala TraWiS și-ți doresc o audiență cât mai largă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

thirteen + nineteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.