Primăvara aceasta am avut ocazia de a încerca primul vin din soiul de truguri Pinot Bianco și, fiind un soi nou (cel puțin pentru mine), am zis să îi fac și câteva note de degustare.
Pinot Bianco, Pinot Blanc, Weißburgunder sau Weissburgunder este unul și același soi de struguri ce a tot fost confundat cu Chardonnay (din cauza denumirii pe care o are în Burgundia, „Chardonnet Pinot Blanc”) până în 1868 când, ampelograful Victor Pulliat a fost cel care a făcut lumină între cele două soiuri:” adevăratul Pinot Blanc este o mutație ireversibilă a Pinot Noir, care a devenit alb; diferă numai în culoare ceea ce este un alb gălbui”. Distincția oficială între Pinot Blanc și Chardonnay a fost acceptată în mod oficial în 1872 la Lyon la o expoziție de viticultura (sursă: cartea „Wine Grapes”, Jancis Robinson, Julia Harding, Jose Vouillamoz, Penguin Books, pag, 821).
Pinot Bianco este un strugure care înmugurește repede și se coace repede. Este un soi cu boabe mici, mai viguros și mai productiv decât Pinot Gris și Pinot Noir. Soiul acesta iubește solurile călduroase, este rezistent la frig, dar delicat când vine vorba de rezistență la boli.
Italia are 5126 hectare de Pinot Bianco (cifra este din anul 2000), cu majoritatea viilor în zona de nord est a țării, în Alto Adige.
Pinot Bianco Klassik 2021, Kellerei Cantina Kaltern
Vinul pe care l-am încercat vine din Italia, din regiunea Alto Adige (sau Sud Tirol), cea mai înalta regiune viticolă a Italiei și este realizat de crama Kaltern.
Kellerei Cantina Kaltern este una din principalele crame din regiunea Alto Adige și poartă numele celui mai cunoscut oraș din regiune. Începuturile acesteia datează de la 1900 iar astăzi aceasta este o cooperativă cu 650 de membri și 450 de hectare de viță de vie.
Revenind la vin, acesta are o culoare galben lămâie, mirosul este pronunțat iar aici se disting încă de la început arome de lămâie, caise și flori de salcâm.
În gust am regăsit aromele de lămâie, nuanțe de grapefruit, caise și o mineralitate ridicată. Postgustul este lung iar senzația care rămâne este cea de caisă și samburi de caisă. Am savurat vinul la 12° Celsius, însă la început, când l-am pus în pahar, vinul avea în jur de 8° Celsius. Am observat că pe măsură ce a mai stat puțîn în pahar și s-a mai încălzit, aromele de caise se simțeau din ce in ce mai mult.
Vinul este unul proaspăt, parfumat, cu aciditate ridicată și te îmbie să îl savurezi într-o zi călduroasă de vara fie că atare, fie cu câteva aperitive.
Vinul poate fi găsit la VinMagazin, importatorul vinurilor cramei Kaltern.
Dacă vrei să încerci și tu acest vin te invit să vii la degustarea „Vinuri albe din Alto Adige, Italia„ pe care o organizez pe 28 iunie 2023 la restaurantul Winestone Victoriei 37 în București. Vom începe această degustare cu acest Pinot Bianco menționat mai sus iar la eveniment vei avea ocazia să încerci 7 vinuri din 6 soiuri albe, precum Pinot Bianco, Pinot Grigio, Chardonnay, Kerner, Sauvignon Blanc,Moscato Giallo. Ai toate detaliile aici iar înscrierile sunt încă deschise. Te aștept cu drag!
Leave a Reply