Descoperă gusturile Dobrogei la festivalul „Scrumbii de Rusalii” 6-8 iunie 2025

Descoperă gusturile Dobrogei la festivalul „Scrumbii de Rusalii” 6-8 iunie 2025

În luna aprilie am participat cu bucurie la conferința de presă dedicată lansării festivalului Scrumbii de Rusalii într-un cadru informal la restaurantul Ivan Pescar & Scrumbia Bar.

Festivalul 𝐒𝐜𝐫𝐮𝐦𝐛𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐑𝐮𝐬𝐚𝐥𝐢𝐢 va avea loc în perioada 6-8 iunie 2025 în Satul Pescăresc din Tulcea, se află la a doua ediție și va include:
🥘 experiențe gastronomice,
🍷 prezența mai multor crame dobrogene precum și producători locali de dulciuri și alte bunătăți,
🛶 ateliere creative (printre care și cel de marangozerie – construcție și reparație de bărci tradiționale),
📖 lansări de carte,
🎤 concerte live- jazz, etno-jazz, blues și rock.

Tradiții pescărești, gastronomie locală, vinuri dobrogene, muzică live și ateliere pentru toate vârstele – într-un cadru relaxat, la porțile Deltei Dunării.

Festivalul celebrează scrumbia în toate formele ei – la grătar, afumată, marinată – dar și alte preparate din pește din Deltă și Marea Neagră. Festivalul va include, bineînțeles, demonstrații culinare unde scrumbia va fi vedetă. De asemenea, vizitatorii vor putea savura plăcinte dobrogene, baclavale, și alte rețete locale, într-o incursiune delicioasă  și variată în gastronomia dobrogeană.

Evenimentul reunește totodată crame dobrogene, zeci de producători artizanali de dulciuri și alte bunătăți locale, dar și expozanți din alte regiuni ale țării și chiar și invitați din străinătate (Bulgaria), pentru prima dată la această ediție.

După succesul avut la prima ediție, în 2024, când festivalul a purtat numele „Scrumbii de Florii”, evenimentul adunând 4000 de participanți, organizatorii au ales să mute festivalul în perioada Rusaliilor pentru că vremea să fie și mai prietenoasă și să permită organizarea mai multor atracții în aer liber.

Festivalul revine într-un format extins, cu și mai multe surprize culinare, momente artistice și experiențe autentice pentru toate vârstele. Evenimentul pune în prim-plan tradițiile și preparatele pescărești, în special scrumbia – produs emblematic al Tulcei, recunoscut la nivel european prin certificarea IGP.

Festivalul propune o experiență completă, în care gastronomia întâlnește muzica live, transformând fiecare zi într-o celebrare a spiritului dobrogean – liber, creativ și primitor.

Timp de trei zile, scena festivalului va găzdui concerte live – jazz, etno-jazz, blues și rock – oferind o coloană sonoră în armonie cu peisajul Satului Pescăresc. Muzica va completa atmosfera cu senzații de tihnă, relaxare și zâmbete sincere, creând un fundal perfect pentru savurarea preparatelor locale și a momentelor trăite împreună.

Organizatorii promit activități pentru toate vârstele, astfel încât festivalul este dedicat atât adulților cât și copiilor:

  • Demonstrații culinare și degustări ghidate
  • Ateliere de educație senzorială pentru copii și adulți
  • Ateliere de marangozerie (bărci tradiționale)
  • Lansări de carte
  • Cursuri de echitație și plimbări cu trăsura în apropierea microdeltei Zaghen
  • Ateliere de educație ecologică

Festivalul începe vineri la ora 10 și continuă pe tot parcursul weekendului în intervalul orar 10-22.

Programul detaliat poate fi găsit aici. Ce zici, ne vedem la festival?

Gastronomie cu oameni care știu să spună povești

Experiențele culinare vor fi în grija a două voci de referință în cultura gastronomică românească: Cezar Ioan și Cosmin Dragomir.
Prezenți pe tot parcursul celor trei zile de festival, aceștia vor aduce publicului o serie de momente culinare dedicate tuturor vârstelor – de la copii curioși la pasionați de gastronomie.

Iată ce pregătesc organizatorii in ceea ce priveste gastronomia:

  • ateliere de pâine pentru copii
  • ateliere de educație senzorială pentru copii și adulți
  • lansări de carte gastronomică
  • conferință-prezentare: „Sarmalele: ȘI românești!”

Festivalul este organizat de Primăria municipiului, OMD Tulcea – Tu și Tulcea, cu sprijinul Deltaica, Ivan Pescar, Vinul.ro și We Are Romania/YOU ARE WELCOME.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

20 − three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.