Dealu Mare este regiunea cu cele mai multe crame situate pe un teritoriu de numai câțiva zeci de kilometri. Fiind parte din regiunea viticolă Dealurile Olteniei și Munteniei, Podgoria Dealu Mare se află între Ploiești și Buzău, iar dacă îți place vinul și nu ai descoperit încă această zona bine ar fi să îți faci planul pentru o călătorie. Măcar una de 2-3 zile deși ai avea ce vedea chiar și o săptămână!
În cele ce urmează prezint pe scurt câteva puncte de atracție din Dealu Mare ca să știi atât unde te poți caza, la ce restaurante poți mânca, ce crame poți vizita și unde se pot face degustări.
Locuind în București am avut ocazia de a merge deseori în Dealu Mare și de a vedea pe rând mai multe crame și unități de cazare, de a mă bucura de vin și chiar și de a afla povestea vinului la un muzeu dedicat acestei licori a lui Bacchus.
Unde să mergi în vacanță în Dealu Mare
În cele ce urmează voi menționa locurile de vizitat [pe care le-am văzut eu, deci nu sunt chiar toate din zonă] și ce au ele special urmând drumul dinspre Ploiești spre Buzău, ca să îți fie mai ușor să le urmărești pe hartă.
Casa Timiș: situată în localitatea Chițorani, chiar după ce ieși din Ploiești și Bucov, Resort Casa Timiș este unul din locurile cele mai elegante din România în care te poți caza. Cu o capacitate de 7 camere duble și 3 apartamente în conac, precum și 16 bungalow-uri lansate anul trecut, Casa Timiș este acel loc potrivit pentru o vacanță tihnită. Aici ești înconjurat de dealuri plantate cu viță de vie, ai parte de 3 restaurante cu meniuri diferite din care poți alege (Conac, Veranda dintre Vii și Rotonda), precum și de relaxare la piscină exterioară încălzită sau la noul centru SPA – Embrace.
Și, pentru că tot povestim despre vin, la Casa Timiș găsești câteva vinuri ce îi poartă numele, vinuri ce de doi ani încoace au primit mai multe medalii la concursuri. Te invit să le descoperi!
Domeniul Aristiței: situat în Valea Călugărească, satul Nicovani, Domeniul Aristitei deține 4 hectare de viță de vie și o cramă boutique nouă, dotată cu utilaje ultramoderne de vinificație. Cramă se poate vizită și organizează degustări de vin, însă numai cu programare în avans.
Muzeul Crama 1777: nu este o cramă ci un muzeu foarte frumos. Situat pe valea Nicovani, muzeul este organizat într-o casă veche deosebit de frumoasă, casă cu prispă, cu parter, etaj și subsol. Fiecare încăpere are o anumită temă și o poveste spusă în cel mai frumos mod de doamna muzeograf Emilia Savelovici, doamna care face minuni aici. Am povestit pe larg despre acest muzeu în acest articol. Muzeul este deschis de Marți până Duminică în intervalul orar 09 – 17, iar dacă vrei să mergi nu ar strică să faci și o rezervare înainte, mai ales dacă sunteți un grup ce doriți să îl vizitați.
Crama 1000 de Chipuri: cramă ce deține astăzi în jur de 63 de hectare de viță de vie și este recunoscută pentru vinurile roșii corpolente pe care le realizează. Crama se poate vizita și se pot organiza degustări de vin cu programare în avans.
Casa Colinelor: situată chiar la Crama 1000 de Chipuri și deținută de aceiași proprietari, Casa Colinelor este o unitate de cazare cu 20 de camere și un restaurant ce servește meniu a la carte.
Dagon Wines: crama mica, artizanala, ce face vinuri savuroase. Se pot organiza aici vizite cu degustare de vin cu programare in avans.
Gramofon Wine: Cu o suprafață de numai 25 ha, Gramofon Wine deține un portofoliu diversificat de vinuri ce este potrivit atât celor care abia acum descoperă vinul cât și cunoscătorilor. Totodată crama este cunoscută pentru petrecerile în vie pe care le organizează peste an: „Înfloritul Viței de vie” (final de mai), „Desfrunzitul strugurilor”(iunie), „Gramofon Jazz & more” (iulie), „Aguridă Party” (august), „Must Party” (septembrie/octombrie), „Sărbătorim România”(1 decembrie). Din vara 2022 Gramofon oferă și cazare în cele 5 căsuțe situate în vie, iar din primavara 2024 crama a deschis Gramofon Inn, o unitate de cazare cu 14 camere. Se pot organiza tururi de cramă și degustări de vin cu programare în avans.
Davino: Lansată în 1997, crama Davino oferă publicului unele dintre cele mai cunoscute și apreciate vinuri. Game vinuri: Davino, Flamboyant, Domaine Ceptura, Monogram, Iacob, Făurar. Se pot organiza degustari de vin cu programare în avans.
S.E.R.V.E: bazele acestei crame au fost puse încă din 1994 de către Contele Guy de Poix, producător francez de vinuri și proprietarul a 50 ha de vie în Corsica. Astfel, S.E.R.V.E este prima societate viticolă privată din România de după 1989. Astăzi S.E.R.V.E are 110 ha de vită de vie replantată în Dealu Mare și 56 ha în Podgoria Babadag (Cogealac). Se pot organiza degustari de vin cu programare în avans.
Vinalia – Conacul din Ceptura: este pe de o parte o cramă, iar pe de altă parte o unitate de cazare ce deține și un restaurant. Se pot organiza aici degustări de vin, tur de cramă, precum și evenimente private, locația dispunând de aproximativ 20 de camere pentru cazare.
Viile Metamorfosis: Cramă situată în comună Vadu Săpat ce a fost complet renovată şi retehnologizată în perioada 2012 – 2014. Cu o suprafață de aproximativ 68 hectare cultivate, crama produce vinuri recunoscute, toate semnate de enologul italian Fiorenzo Rista. Se pot organiza tururi de cramă cu degustare de vin însoțită de cele mai faine platouri de mâncare din Dealu Mare (este o părere personală, mergi să vezi cum e dacă nu mă crezi). Bineînțeles, cu programare în prealabil.
Crama Budureasca: cu 275 de hectare de viță de vie dintre care 25 cu vii vechi, crama Budureasca este una dintre cele mai mari crame din regiunea Dealu Mare. Cramă este înconjurată de vii, așa că atunci când ajungi aici vei fi întâmpinat de o priveliște extraordinară. Cramă organizează vizite cu degustare de vin, iar degustările sunt însoțite și de mâncare.
Crama de Piatră: aflată în Vadu Săpat, Cramă de Piatră este una din cramele nou apărute în Dealu Mare. Deține o unitate de cazare cu 11 camere într-o clădire cu o istorie de 100 de anii, precum și un restaurant cu meniu a la carte. Crama se poate vizita, se pot organiza degustări de vin, precum și evenimente private și evenimente corporate, aici existând și o sală dedicată evenimentelor.
Licorna Winehouse: situată în localitatea Gura Vadului, la numai 7 km de Mizil, Licorna Winehouse este o cramă ce deține 30 de hectare de viță de vie, viile având o vârstă medie de 17 ani. Din punctul meu de vedere (dar, din nou, mai bine vezi cu ochii tăi), aici se află una din cele mai frumoase săli de baricuri ale unei crame din Dealu Mare și tot aici am încercat nenumărate vinuri savuroase din mai multe game. Licorna Winehouse organizează tururi de cramă, vizite în vie (via înconjoară crama), precum și degustări de vin însoțite de platouri de aperitive delicioase. Toate cu programare în avans.
Crama Mierla Albă: cramă artizanală în inima regiunii Dealu Mare ce organizează tururi de cramă și degustare de vin. Dacă n-ai încercat până acum o Mierlă (vinul emblematic al cramei), e timpul!
Crama Apogeum: situată în Tohani, Apogeum este pe de o parte o cramă, dar și o unitate de cazare. Dacă iubești vinul sigur ai auzit de Feteasca Neagră Apogeum realizată în amfore de lut! Ei bine, la Crama Apogeum ai ocazia să încerci acest vin într-o degustare, dar și să te bucuri de cazare fie în conacul restaurat, fie în clădirea adiacentă. Totodată cramă dispune de un restaurant cu meniu a la carte.
Velvet Winery, un concept de cramă “boutique”, ce este situată în inima regiunii viticole Dealu Mare, podgoria Tohani, într-o zonă cu o bogată tradiţie viticolă. Din sala lor de degustare situată în mijlocul viei vezi peste tot în jur o întindere nemărginită de viță de vie. Ai se pot organiza tururi de cramă cu degustare, precum și picnicuri cu vin. Bineînțeles, cu programare înainte!
Domeniile Săhăteni/ Aurelia Vișinescu: crama este mai cunoscută în ultimii ani sub numele Aurelia Vișinescu, enologul care semnează vinurile produse aici. Crama are o plantație de 82 de hectare din care aproximativ 20 plantați numai cu fetească Neagră, soiul cu care Aurelia lucrează cel mai mult și pe care a reușit să îl vinifice în multe game până în prezent. Aurelia a fost numită în trecut „Doamna Fetească Neagră” pentru că a fost primul enolog care a vinificat Fetească Neagră în sec. Numele i s-a păstrat până astăzi iar la cramă vei descoperi mai multe vinuri emblematice din soiul Fetească Neagră. Se pot organiza tururi cu degustare de vin cu programare în avans.
Domeniile Alexandrion Rhein 1892: în trecut s-au numit Halewood Wines, apoi au fost preluați de grupul Alexandrion și o bună parte din timp numele recunoscut în piață a fost „The Iconic Estate”. În prezent crama se află în plin proces de schimbare iar numele de care vei auzi de aici înainte este Domeniile Alexandrion Rhein 1892. Crama este situată peste drum de Domeniile Săhăteni și, din câte știu, organizează degustari de vin și tururi de cramă pentru grupuri. Când vrei să mergi la ei cel mai bine îi suni pentru o rezervare. Tot ei dețin și Pivnițele Rhein & Cie de la Azuga (aici se fac spumanetele Rhein) unde au și o pensiune și un restaurant.
Lacerta Winery: cramă cunoscută ce deține 82 de hectare de viță de vie. Aici se organizează tururi de cramă, plimbări prin vie, precum și degustări de vin la înălțime – sala de degustare este la etaj de unde ai o priveliște superbă a viilor ce înconjoară crama. Ca și noutate, în 2023 au deschis 3 căsuțe pentru cazare – Lacerta Retreat. Nu le-am văzut încă, însă sunt tare curioasă cum sunt pentru că le-am văzut în timpul construcției și mereu m-am întrebat cum vor ieși.
Stațiunea de Cercetare Pietroasa: este singură stațiune de cercetare pe care am avut ocazia să o vizitez și am avut parte de un tur aparte de cramă, precum și de câteva vinuri faine degustate. Dacă nu ai fost până acum la o stațiune de cercetare să știi că merită să mergi aici. Da, este o cramă, însă este mai mult de o cramă (pe lângă faptul că ei lucrează și cu alte plante, nu numai cu viță de vie): ei au capacitatea de a crea soiuri noi de struguri și îți vor povești cum se întâmplă asta. Bineînețeles, organizează și tururi cu degusatre iar vinotecă lor este uimitoare!
Crama Ferdi: aflată lângă podgoria Dealu mare, la nord de Ploiești, Crama Ferdi este una dintre cramele mici care fac vinuri extraordinare la noi în țară. Chiar dacă teritorial vorbind Crama Ferdi se află dincolo de granițele Dealu Mare (motiv pentru care am lăsat-o la final), mă bucur să o menționez aici pentru că majoritatea vizitatorilor care ajung aici asociază această cramă cu regiunea Dealu Mare. Și nu este nimic greșit în asta. Mergi la Ferdi să te convingi de niște vinuri faine! Și să știi că se poate organiza chiar și un grătar în vie la ei. Întreabă-i cu cine trebuie să vorbești despre asta când îi contactezi! N-o să-ti pară rău!
Conacul Grigorescu: situat dincolo de Buzău, deci, din nou, în afara granițelor Dealu Mare, Conacul Grigorescu este un loc aparte ce oferă 5 camere cu poveste. La ei este despre cazare confortabilă, mâncare savuroasă (poate ai auzit de mișcarea Slow Food, să știi că ei fac parte din ea), iar dacă vrei să mergi la crame în Dealu Mare să știi că te ajută cu organizarea, inclusiv cu transport cu microbuzul; ba chiar organizează la cerere degustări de vin la ei în locație. Locația este foarte child frindly și e și aproape de Vulcanii Noroioși, așa că dacă ai de gând să planifici o ieșire în familie iată, dacă mergi la ei găsești câte ceva pentru fiecare. Plus că organizează tot felul de brunchuri savuroase și weekenduri dedicate trufelor (toamna).
Crama deMatei: cunoscută în trecut ca și Domeniile Prince Matei, astăzi Crama deMatei este în plin rebranding și totodată pregătește surprize tare frumoase pentru iubitorii de vin. Situată în regiunea Dealu Mare, lângă localitatea Zoresti, crama pregătește un domeniu ce pe viitor va putea fi vizitat. Din câte știu se pregătește atât o unitate de cazare cât și săli de degustare și o întreagă zonă dedicată enoturismului. Momentan poți căuta vinurile lor în magazine (gamele Prince Matei, Patima, Migala, Rosturi) , însă pe viitor stai cu ochii pe ei că mă aștept să anunțe deschiderea vizitelor la cramă în viitorul apropiat.
Acestea fiind spuse sper că lista aceasta să îți fie utilă atunci când vrei să planifici o ieșire la crame în Dealu Mare. Și, dacă tot vorbim despre vizite la crame, dacă nu ai descărcat încă aplicația mobilă Winesday App te rog să o descarci de aici. Aplicația este sora mai mică a proiectului Winesday iar în ea am pus pe harta României tot ce e de interes pentru iubitorii de vin: crame, cazări de pe lângă crame, restaurante cu liste generoase de vin, wine shop-uri, wine bar-uri, organizatori de cursuri despre vin și organizatori de evenimente cu vin (inclusiv tururi organizate la crame). Aplicația se poate descărca gratuit din AppStore și Google Play și este disponibilă în limba română și engleză. Enjoy!
Leave a Reply