Cum să te pregătești pentru o degustare de vin

Cum să te pregătești pentru o degustare de vin

Poate ai participat până acum la o degustare, la mai multe sau poate ai auzit de acest concept însă nu ai avut încă ocazia să participi.

Organizez degustări de vin publice și private din 2018 până în prezent, merg regulat la degustări de vin pentru a fi mereu la curent cu vinuri și crame noi, iar de-a lungul timpului am notat câteva lucruri pe care trebuie să le iei în calcul atunci când participi la o degustare de vin. Ca să te poți bucura la maxim de vin, de mâncare, de atmosferă.

În primul rând scopul unei degustări de vin este cel de a descoperi vinuri și crame noi, de a cunoaște oameni noi, de a primi informații de la oameni specializați, de a pune întrebări, de a aprofunda o anumită temă a vinului, de a face diferența între vinuri în degustări comparative, iar lista poate continua.

Fiecare participant la o degustare are propriile motive de a veni însă cred eu că în principal este vorba despre a te bucura de vin, de companie și a învăța ceva nou.

Pentru ca degustarea de vin la care participi să fie atât plăcută cât și utilă, am făcut o scurtă listă a câtorva lucruri pe care trebuie să le iei în calcul înainte de eveniment, în timpul degustării și după.

Inainte:

  • Ai grijă să bei apă înainte de degustare. E bine să fii hidratat pentru că la o degustare de vin vei încerca mai multe sortimente de vinuri într-un timp scurt, fiecare cu mai mult sau mai puțin alcool și, după cum bine știm, alcoolul, ca și cafeaua, deshidratează. Dacă nu ești hidratat suficient, a doua zi vor apărea durerile de cap.
  • NU FOLOSI PARFUM: pentru că în cadrul unei degustări analizăm atât mirosul cât și gustul vinului și povestim despre arome, ideal al fi să nu avem niciun element perturbator cum ar fi mirosul puternic al unui parfum sau chiar și de tutun.
  • Nu mânca usturoi/ceapă: îți vor afecta gustul și mirosul și e posibil să îi afecteze și pe cei din jur.
  • Vino la eveniment la ora anunțată: dacă vii mai devreme e posibil că lucrurile să nu fie încă gata iar dacă vii mai târziu e posibil să nu prinzi degustarea de la început. De obicei se ia în calcul o marjă de timp în care participanții se strâng iar în acea perioadă se servește un welcome drink, însă odată începută degustarea e important să se respecte timpul alocat fiecărui vin și fiecărui tip de mâncare(aceasta poate fi asortată cu vinul și atunci cu atât mai mult e important să se servească împreună și la temperatura potrivită)

În timpul degustării:

  • Ascultă povestea vinului și a cramei și notează întrebările dacă apar. Vei avea ocazia să pui întrebări după prezentarea vinurilor sau, dacă organizatorul evenimentului dorește asta, chiar și în timpul prezentării.
  • Savurează vinurile în ordinea și cantitatea recomandată de cel/cea care prezintă degustarea. Întotdeauna vinurile în degustare sunt puse într-o anumită ordine luând în calcul mai mulți factori: de la sec la dulce, de la alcool scăzut la alcool ridicat, de la vinul cel mai tânăr la cel mai maturat, de la alb, la rose și apoi la roșu, etc.
  • BEA APĂ între vinuri. Motivul l-am explicat mai sus și recomandarea de a bea apă e valabilă pe tot parcursul degustării. Bea vinul în cantitate moderată, dar oferă corpului hidratare.
  • Mănâncă ceva. Majoritatea degustarilor includ și ceva de mâncare tocmai pentru a nu bea alcool pe stomacul gol. Fie că este vorba de pâine sau grisine, fie că e vorba de un aperitiv complex sau chiar fel principal de mâncare, este bine să mâncăm între vinuri. Dacă degustarea este gândită și cu food pairing, adică se sugerează consumul unui anumit preparat cu un anumit vin e și mai bine, vei avea astfel parte să descoperi gusturi noi în aceste asocieri.
  • NU FUMA ÎN SALA DE DEGUSTARE. Fumul de țigară/țigară electronică/ trabuc influențează aromele pe care le simțim în miros, iar acest lucru nu te va afecta numai pe tine ci și pe cei din jur. Dacă există fumători printre cei prezenți organizatorul degustării ar trebui să dea o pauză pentru fumat iar fumătorii să meargă la locurile special amenajate pentru fumat. Dacă nu ți se oferă o astfel de pauză roagă organizatorul la începutul degustării să dea o pauză de fumat. Iar dacă observi că cineva în jurul tău fumează în timpul degustării (chiar și țigară electronică) roagă persoana respectivă să se oprească și anunță organizatorul.
  • Notează notele de degustare într-un carnet. Pentru a ține minte mai bine ce ai degustat ar fi bine să ai un carnet de note de degustare cu tine. Notând numele cramei, al gamei, al vinului, anul de recoltă, tipul de struguri din care e realizat, procentul de alcool și ce simți în miros și în gust te va ajuta să înțelegi mai bine ce îți place ție la un vin iar în timp vei știi ce vinuri preferi și, eventual, cu ce fel de mâncare, sau vei avea ocazia să gusti din nou un vin după mai mult timp și să îi observi evoluția(sau involuția, după caz). Este bine să ai un carnet de note de degustare și să nu scrii pur și simplu pe foi pentru foile se pierd ușor.

După degustare:

  • Analizează din punct de vedere al gustului tău. Ce vinuri ți-au rămas în minte și de ce? Unele le vei îndrăgi din prima, altete nu îți vor plăcea (și ar fi bine să afli în timp și ce NU îți place și ce anume nu îți place la ele). Dacă mergi la degustări și afli lucruri despre vin ai ocazia să afli și ce fel de vinuri/soiuri îți plac iar pe viitor îți va fi mai ușor să alegi un vin pentru o masă obișnuită, pentru o masă festivă sau un moment special.
  • Dă feedback organizatorului dacă acesta îți cere. Personal caut mereu să îmbunătățesc și să aduc ceva nou în degustările pe care le organizez și cer feedback de fiecare dată participanților la evenimente.
  • Recomandă degustarea/organizatorul și altora. Bineînțeles, dacă ți-a plăcut!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

7 + fifteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.