Primul – DespreVin & Crama Gîrboiu

Primul – DespreVin & Crama Gîrboiu

„Primul” este primul vin lansat de Marina Samoilă și Alex Dona de la DespreVin.ro. Încă de la lansarea proiectului DespreVin și-au pus în minte ca pe viitor să realizeze alături de cramele care i-au inspirat cel mai mult vinuri cu etichete proprii. Iată că „Primul” vin a fost lansat anul acesta în noiembrie și este un cupaj realizat din Fetească Neagră, Syrah și Cabernet Sauvignon, recolta anului 2019 realizat alaturi de Crama Gîrboiu. Vinul este baricat 55% și are 14,8% alcool, motiv pentru care după achiziție am așteptat o vreme să găsesc ziua cea mai potrivită pentru a-l savura. Ziua aceasta a fost weekendul trecut, așa că astăzi vin aici cu câteva impresii despre „Primul„.

Așa cum știam deja de la Alex, este un vin complex, gastronomic, un vin „de savurat”. L-am pregătit înainte de servire astfel încât să ajungă cam la 16 grade (adică l-am ținut puțin la frigider pentru că în casă e destul de cald). Știind că este un vin complex, am zis că e bine să îl și decantez un pic, însă l-am încercat și înainte de decantare ca să îmi dau seama de diferență.

De cum am deschis sticla m-a surprins culoarea roșie violacee intensă.

În miros am simțit arome de fructe roșii și negre și puțin fum, însă vinul mi s-a părut destul de închis la început (avea nevoie să respire). L-am gustat și, în primele momente am simțit aceleași fructe roșii și negre (ca în miros) și niște prune afumate, precum și faptul că vinul e destul de astringent.

L-am lăsat în decantor cam 40 minute și l-am încercat din nou. Mirosul a fost mult mai expresiv acum. Am găsit arome de prune afumate, mure, afine și piper. În gust am simțit ca în vin se simt fructele mult mai intens și am identificat și niște vișine gemoase și puțină ciocolată. Postgustul a fost lung iar în el am simțit clar arome delicate de vanilie. Tot după aerare vinul mi s-a părut mult mai puțin astringent.

Ce nu s-a schimbat între vinul degustat înainte de aerare și după a fost alcoolul însă și acesta a părut puțin mai mic odată ce am simțit gustul mult mai intens al visinelor și al prunelor afumate. Am încercat apoi vinul cu brânzeturi măturate, carne afumată, iar la final cu un burger de vită. A fost ce trebuie!

Dacă vrei să îl încerci și tu îl găsești aici. Recomand să cumperi măcar câteva sticle: prima sticlă să o bei anul acesta iar următoarele în următorii ani pentru că vinul acesta consider că va evolua tare frumos în anii viitori.

Și dacă tot a fost acesta „Primul” vin îl aștept cu nerăbdare și curiozitate și pe al doilea. La Primul am nimerit sticla cu numărul 634 din 6000 de sticle îmbuteliate. Oare la următorul prind o sticlă din primele 100?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

thirteen − 2 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.