Rezultatele Premiilor de Excelență Vinul.ro + Gastroart.ro 2022

Rezultatele Premiilor de Excelență Vinul.ro + Gastroart.ro 2022

Au trecut aproape 3 săptămâni de la jurizarea Premiilor de Excelență Vinul.ro – ediția cu numărul XIV, eveniment ce are loc anual și este organizat de Cezar Ioan și Vinul.ro.

Pentru al doilea an la rând am avut plăcerea de a face parte din juriul care a analizat cele peste 150 de vinuri înscrise în concurs (degustarea a fost realizată în orb, adică fără să știm ce vinuri sunt și de la ce crame; am știut numai strugurii din care au fost obținute vinurile și anul de recolta). Ca și anul trecut, a fost o experiență aparte pentru că am avut ocazia de a revedea oameni dragi, dar și a cunoaște oameni noi din lumea vinului și totodată să încerc vinuri pe care nu le știam.

După 1 an de la prima experiență de acest tip și după mai multe concursuri la care am participat în Juriu, parcă am văzut lucrurile altfel de această dată. Posibil să fie și experiența acumulată pe parcurs, informațiile acumulate în urma unui nou curs de vinuri – WSET Level 3 – sau ambele, însă de această dată parcă am analizat vinurile mai în detaliu și am căutat aromele ceva mai atent (asta ca să nu zic …am fost destul de strictă în acordarea notelor). În plus, de această dată notele individuale ale juraților au fost înregistrate online pe telefon într-un sistem centralizat (s-a renunțat la tradițională foaie și pix), nota finală a fiecărui vin în parte fiind știută la final de către președintele comisiei. Mi se pare un sistem de notare tare elegant, chiar dacă mi-ar fi plăcut să îmi notez pe o hârtie anumite vinuri cât să îmi amintesc de ele la finalul competiției. Per total mi se pare un pas înainte spre zona de digitalizare a rezultatelor concursurilor de vin și îi mulțumesc lui Cezar pentru invitație și pentru experiență.

În urma jurizarii celor 4 comisii, 56 dintre cele peste 150 de vinuri participante au fost recompensate cu următoarele premii:2 cu Mare Medalie de Aur (>95 puncte), 40 cu Medalie de Aur (90-94,9 puncte) și 14 cu Medalie de Argint. Nivelul competiției a fost unul ridicat – ultima medie pentru obținerea de medalie (Argint) a fost una care la alte concursuri asigură chiar și Medalia de Aur – 88,8 puncte, din 100 posibile. Lista completă a vinurilor medaliate o găsești aici.

Iar ca să îți dai seama de atmosferă, las mai jos un videoclip realizat în timpul jurizarii de către Călin Stan, iar în articol mai multe fotografii din această zi.

Evenimentul de jurizare a avut loc în Dealu Mare, la Casa Timiș, partener al evenimentului de mai mulți ani. Ziua a început cu o plimbare pe domeniul de la Casa Timiș în care am admirat atât via din jur, natura, cât și noile bungalow-uri de lux ce au fost deschise în această vară. Locul e tihnit și tare frumos pentru a petrece măcar câteva zile în mijlocul naturii, departe de agitația orașului. Și cum știu că cei de la Casa Timiș organizează de-a lungul anului tot felul de evenimente de gastronomie (dar și de cules struguri!) la care au adăugat și vinul, merită să îi urmărești pe viitor aici. Iar câteva fotografii frumos realizate cu întreaga locație găsești aici, acestea fiind realizate tot de Călin Stan.

Prin vie la Casa Timis
Noile bungalow-uri de la Casa Timis. Credit foto: Calin Stan

Casa Timiș a fost totodată gazda Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului Românesc, eveniment ce se sărbătorește de 3 ani încoace în mod oficial și a fost inițiat de Cezar Ioan (Vinul.ro), Cosmin Dragomir (Gastroart.ro) și Chef Nico Lontras (preparatele sale le poți gusta chiar în restaurantele la Casa Timiș) .

Și pentru că această zi festivă are loc în prima duminică a lunii octombrie, adică la puțin timp după jurizarea premiilor, pe 2 octombrie Premiile de Excelență Vinul.ro 2022 au fost anunțate chiar aici, în cadrul evenimentului realizat cu ocazia Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului Românesc. Ce ocazie mai bună să fie decât asta?

La decernarea premiilor din 2 octombrie nu am reușit să ajung, însă chiar și așa am fost surprinsă în mod neașteptat de plăcut: pe lângă Premiile de Excelență Vinul.ro acordate vinurilor, Cosmin Dragomir a anunțat câteva Premii de Excelență Gastroart.ro & Vinul.ro (aici lista completă), având în centrul atenției gastronomia, dar și proiectele conexe cu aceasta. Și aici am avut marea surpriză să găsesc un Premiu Special pentru aplicația mobilă Winesday App la secțiunea „Valorificarea patrimoniului gastronomic local”. Mă simt onorată să fiu pe lista premianților cu Winesday App și, așa cum am spus încă de la lansarea de la 1 martie 2022, în aplicație vei găsi pe harta României (deocamdată) tot ce este de interes pentru un iubitor de vin, inclusiv partea de gastronomie (Restaurante cu liste generoase de vin, Evenimente care au în prim plan atât vinul cât si gastronomia). Mulțumesc, Cosmin, pentru primul premiu pentru Winesday App!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

18 − 16 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.