Încă de când am descoperit vinul am fost curioasă să aflu despre cum se produce acesta, cum de avem atât de multe arome diferite în vin și cum putem asocia anumite vinuri cu mâncare. Mi-am răspuns la întrebări atât cu ajutorul cursurilor cât și cu ajutorul degustărilor și caut permanent să îmi îmbogățesc cunoștințele participând la o mulțime de evenimente cu vin.
Am descoperit vinul în 2015, acesta a devenit pasiune și, pentru a-l înțelege, am ales să „merg la școală”. Am făcut tot felul de cursuri atât pentru sufletul meu cât și pentru a obține câteva certificări, iar rezultatul este ceea ce sunt astăzi și ceea ce pun în practică în degustările pe care le organizez.
Îmi place să „traduc” limbajul uneori pompos al vinului în cuvinte simple și să ofer informații despre vin oricui mă întreabă. Unele degustări pe care le organizez trec de limita temei stabilite pentru acel eveniment și ajung la discuții despre vin în general, despre metode de producție, răspund la câteva „mituri” despre vin și totodată îmi iau tot felul de teme de discuție pentru viitor.
De când am intrat în lumea vinului învăț permanent și îmi place faptul că oricât de mult aș învăța, subiectele despre vin nu se încheie niciodată. Fiecare an vine cu recolte noi, provocări noi și vinuri noi. Iar asta consider că este frumusețea vinului: îmi place un anumit vin? Perfect! Hai să vedem ce anume îți place mai mult la el, hai să aflăm dacă există acel vin (produs de acea cramă sub acea eticheta) și din alți ani de recolta pe piață și hai să îl încercăm în paralel să observăm diferențele. În lumea vinului practica nu poate fi înlocuită cu teoria, trebuie să simți aromele, să înveți să le deosebești, să înveți să le separi una de alta pentru a le putea descrie și pentru a-ți putea da seama ce îți place și ce nu îți place la un vin.
Toate acestea vin cu acumularea de cunoștințe iar dacă vrei să înveți mai multe lucruri despre vin cea mai la îndemână cale este să urmezi măcar un curs în domeniu. Nu neapărat un curs pentru o certificare anume (pentru început) ci un curs pentru tine, pentru a înțelege lumea vinului și asocierile ce se pot face cu vinurile. În acest sens am stat e vorba cu Vali Tătar ce a lansat de curând atât proiectul Awesomm (o să întâlnești vinuri sub această eticheta scrisă manual), cât și Școala Vinului, un proiect de educație în lumea vinului ce își dorește să ducă mai departe atât pasiunea pentru vin cât și pentru cunoașterea vinurilor românești și asocierea acestora cu mâncare.
Vali și-a făcut timp de un scurt interviu pentru Winesday așa că las mai jos întrebările mele precum și răspunsurile sale.
Carmina Nițescu: Bună Vali. În primul rând felicitări pentru lansarea „Școala Vinului” și îți mulțumesc că ai fost de acord să stăm de vorbă pentru mai multe informații.
Vali Tătar: Cu mare drag. Cred că suntem prea puțini cei care promovăm lumea vinului românesc în acest moment și mă bucur să fac parte din această comunitate restrânsă, dar implicată, care chiar crede că România poate oferi experiențe enogastronomice reale, la nivelul țărilor consacrate în domeniu.
Carmina: Pentru început spune-mi te rog câte ceva despre tine pentru ca comunitatea Winesday să te cunoască, precum și despre conceptul „Școala Vinului”: ce este, cui se adresează, ce anume înveți la cursul „Introducere în lumea enogastronomiei” și cum este el structurat?
Vali: Eu am intrat în lumea vinului acum 7 ani, printr-o întâmplare fericită. Cineva mi-a oferit vinurile potrivite, care mi-au deschis simțurile și din acel moment nu a mai fost cale de întoarcere. Am decis să investesc în educația mea enogastronomica și așa am ajuns să devin sommelier și, ulterior, EuroSommelier și să mă implic în dezvoltarea comunității iubitorilor de vinuri și gastronomie din Iași. Școala Vinului a venit natural, ca o cerere din partea iubitorilor de vin care participau la evenimentele pe care le organizăm și care mă întrebau cum ar putea ei să își îmbunătățească experiențele și cunoștințele legate de vin și mâncare, în viață de zi cu zi, chiar dacă nu vor neapărat să se implice în industria HORECA. De aici a venit conceptul unui curs intensiv pentru amatori – cei care vor să afle ce și cum despre vinuri, în viața de zi cu zi.
Carmina: În afară de acest curs introductiv, mai ai în plan și alte teme de curs?
Vali: Platforma „ScoalaVinului.ro” va deveni un mediu de interacțiune între cei care vor să își dezvolte abilitățile în domeniul enogastronomiei – amatori sau profesioniști – și cramele și jucătorii din mediul HORECA. Vom oferi o modalitate facilă prin care operatorii HORECA își vor putea educa personalul la prețuri avantajoase, fără să se gândească la sezonalitatea personalului. În același timp, amatorii din lumea vinului și a a gastronomiei vor putea interacționa cu cramele și organizatorii de cursuri și vacanțe, în așa fel încât să descopere noi modalități de interacțiune cu lumea vinului și a gastronomiei.
Carmina: Revenind la cursul „Introducere în lumea enogastronomiei” știu că prima ediție a cursului a avut deja loc. Spune-mi te rog cum a fost și ce feedback ai avut de la cursanți.
Vali: Prima ediție a cursului a avut loc la Iași și a fost un succes, din toate punctele de vedere. Am avut 20 de cursanți, dintre care unii au venit la Iași din alte localități, inclusiv din București – cu avionul. Asta ne-a întărit încrederea că acest proiect are căutare și că multă lume e interesată în dezvoltarea abilitatlior personale legate de lumea vinului și a gastronomiei. Am deschis un grup de interacțiune pentru absolvenții cursului, în care participanții pot comunica și își pot împărtăși experiențele enogastronomice și avem un feedback excelent în acest sens. Găsești aici câteva imagini de la prima ediție a cursusui, să îți faci o idee cum a fost.
Carmina: Prima ediție a cursului a avut loc la Iași pentru că tu locuiești în Iași. Însă am văzut că ai anunțat cursul și în Târgu Mureș (24 – 27 octombrie) și Bacău (21 – 22 noiembrie + 28-29 noiembrie). Ce alte orașe mai urmează? La București vii?
Vali: Târgu Mureș e un proiect de suflet, pentru că eu sunt din Reghin, născut mureșean. Mă bucur enorm că pot să transmit cultura vinului în regiunea mea natală și am mare încredere în cramele din regiune. Am cereri din multe alte regiuni ale țării: Oradea, Focșani, Timișoara, Cluj, Sibiu și da, București. Vom dezvoltă proiectul „Școala Vinului” la nivel național, cu posibilitatea de accesare online din orice punct al țării.
Carmina: Și pentru că tot vorbeam de cursurile de la Bacău și Târgu Mureș știu că ai o surpriză pentru cititorii Winesday: câte 1 loc gratuit oferit la fiecare dintre cursuri. Dă-mi te rog mai multe detalii despre ce au de făcut cei care își doresc cu adevărat locurile la aceste 2 cursuri.
Vali: E simplu. Winesday e partnerul nostru la nivel național și mă bucur să ofer câte 1 loc gratuit la unul din cele 2 cursuri menționate mai sus cititorilor Winesday care vor cu adevărat să participe la curs și care îmi trimit un email pe adresa contact@scoalavinului.ro în care să îmi spună ce îi motivează să își dorească să participe la un curs de inițiere în lumea vinului și a gastronomiei. Cum locurile sunt foarte limitate (1 la cursul de la Tg Mureș și 1 la cursul de la Bacău), prima persoană care îmi va scrie că a aflat de curs de pe siteul Winesday și dorește să vină, va primi locul la curs.
Carmina: Vali, îți mutumesc tare mult pentru că ai stat la povești cu mine și abia aștept să ne vedem la o degustare de vin sau un curs!
Vali: Mulțumesc și eu. In vino veritas. 🍷
Acestea fiind spuse sper că vestea despre cursurile lansate de Școala Vinului este una binevenită. Din câte știu, Vali are în plan să realizeze un calendar al cursurilor pentru 2023, așa că de îndată ce este gata calendarul voi reveni aici cu vești. Până atunci, dacă ești interesat de cursul care se organizează la Târgu Mureș (24-27 octombrie 2022) și Bacău (21 – 22 noiembrie și 28 – 29 noiembrie 2022), Vali are o propunere tare generoasă așa că scrie-i!
Leave a Reply