Sâmbăta sticlelor deschise în Dealu Mare – 27 februarie 2021

Sâmbăta sticlelor deschise în Dealu Mare – 27 februarie 2021

A trecut ceva vreme de când te-am invitat la un eveniment cu vin, nu?

Ei bine, cum primăvara se apropie cu pași repezi, vremea a început să fie ceva mai caldă, iar cazurile de Coronavirus sunt în scădere, iată că evenimentele cu vin încep să-și facă apariția. Personal abia aștept să te invit la un eveniment organizat de mine însă până atunci am aflat de un concept nou de eveniment lansat de Asociația Dealu Mare.

Dacă ești pasionat de vin cel mai probabil ai auzit de weekendul cramelor deschise numit „Evadare în Dealu Mare” ce a avut loc în august 2020. Ei bine, acela a fost primul eveniment organizat de Asociația Dealu Mare și s-a întins pe un weekend întreg, la el participând toate cramele membre ale asociației, accesul făcându-se în funcție de 3 trasee prestabilite la crame.

Pentru că Evadarea a ieșit tare bine, Asociația a promis să revină cu un calendar clar stabilit pentru următoarele evenimente și iată că tocmai am primit primele vești despre acesta.

Anul 2021 aduce cu el conceptul de eveniment „Sâmbăta sticlelor deschise”, un eveniment de o zi ce va avea loc o dată pe lună, în ultima sâmbătă din lună, la cramele din Dealu Mare membre în Asociația Dealu Mare. Primul astfel de eveniment are loc sâmbăta viitoare, pe 27 februarie 2021 iar la el participă 4 crame: Viile Metamorfosis, Licorna Winehouse, Apogeum și Serve.

„Sâmbăta sticlelor deschise” este un eveniment ce va promova vinul produs în zona Dealu Mare și va pune accent atât pe partea culturală, cât și pe cunoașterea vinurilor și a fiecărei crame în parte. Spre deosebire de evenimentul din vara trecută, la acest eveniment nu trebuie să mergi la toate cramele participante din acea zi ci poți alege una sau două, în funcție de preferințe. Fiecare participant la eveniment poate merge individual la cramă și poate alege unul din pachetele de degustare ce sunt puse la dispoziție de acea cramă special pentru această zi. Mai multe detalii despre programul evenimentului de sâmbăta viitoare, 27 februarie, găsești pe siteul Asociației și în evenimentul de pe Facebook.

Pentru că mi-a plăcut tare mult ideea acestei sâmbete a sticlelor deschise ce urmează a se repeta în fiecare ultimă sâmbătă din lună și la care voi încerca să ajung cât mai des, l-am întrebat mai multe detalii pe Dan Burlacu, reprezentant al Asociației Dealu Mare dar și al cramei Viile Metamorfosis. M-am bucurat că Dan mi-a răspuns la întrebări atât de repede așa că mai jos găsești întreg interviul.

Carmina Nițescu: Bună Dan și îți mulțumesc că ai acceptat acest interviu. Primăvara vine cu vești bune din Dealu Mare din câte văd, odată cu lansarea evenimentelor „Sâmbăta sticlelor deschise în Dealu Mare” pe 27 februarie 2021!
Dan Burlacu: Plăcerea e de partea mea, mulțam’ și eu de ocazie! Păi nu prea știu ce să spun în plus, în afară de a adăuga bucuria de a fi gazde oaspeților ce vor avea poftă de o plimbare până în Dealu Mare, sâmbătă 27 februarie 😊

Carmina: Am văzut pe siteul Asociației Dealu Mare precum și pe pagina de Facebook detaliile despre acest nou tip de eveniment. Înțeleg că acesta va avea loc pentru prima dată în ultima sâmbătă din februarie însă că se dorește a fi un eveniment lunar în care să se poată vizita, prin rotație, mai multe crame din Dealu Mare. Este un eveniment de o zi la care participanții ajung singuri (înțeleg că există și posibilitatea asigurării transportului la anumite crame unde se poate pune la dispoziție un microbuz/autocar) și pot opta ce crame să viziteze și ce pachete de degustări să aleagă la fiecare în parte la fața locului. Spune-mi te rog mai multe despre acest lucru.
Dan: Așa-i! E o idee ce a încolțit mai devreme de Evadarea în Dealu Mare, după, începuse să prindă contur și pe care, la un moment dat, părea că o scăpam printre degete. Asta doar până în momentul în care, într-una din întâlnirile Asociației, Aurelia a făcut propunerea aceasta căreia începem să-i dăm viață din 27 Februarie.

Carmina: Am văzut că la această primă ediție vor fi deschise spre vizitare cramele Viile Metamorfosis, Licorna Winehouse, Serve și Apogeum. Poți să îmi spui cum se pregătește Viile Metamorfosis, de exemplu? Și ce așteptări să aibă cei ce va vor trece pragul?
Dan: Cred sincer că nu suntem foarte diferiți în pregătire ori în bucuria de a ne primi oaspeții. Și la noi dar și în echipele colegilor de podgorie am detectat aceeași bucurie și același entuziasm în legătură cu Sâmbăta Sticlelor deschise 😊 Eu cred sincer că Evadarea a fost un tipping point pentru Dealu Mare, cel puțin în privința relațiilor dintre noi. Ne întâlnim cu plăcere, discutăm cu pasiune, plănuim lucruri cu speranța și cu dorința sinceră că vocile noastre să se audă cât mai tare, astfel încât cât mai mulți oameni să ne descopere la noi acasă

Carmina: Cui va adresați cu acest eveniment? Cunoscătorilor? Celor curioși în ale vinului dar care nu au neapărat cunoștințe? Pasionaților de vin? Celor care au mai fost la crame în Dealu Mare sau poate că nu au vizitat niciodată o cramă?
Dan: Uite, eu cred asta, până în adâncul ființei mele: vinul merită democratizat! Drept urmare, ne dorim să reușim să transmitem credința noastră comună că vinul este pentru toți adulții care își doresc să se plimbe și să se bucure de lucruri simple, în fond: de o discuție între prieteni, de un gust bun al mâncărurilor, de natură, de o cultură atât de veche precum cea a vinificației… În aceeași măsură, cred că în Dealu Mare, oamenii pot găsi atât vinuri elaborate, complexe, cât și vinuri prietenoase, deschise dialogurilor, numitorul comun fiind calitatea acestora.

Carmina: În măsura în care o parte din vizitatori ar dori să rămână cazați în zona Dealu Mare sâmbătă seara, ar avea crame deschise și duminică pentru vizitare? Bineînțeles, nu în cadrul acestui eveniment ci separat, însă întreb pentru că mă gândesc că o parte dintre vizitatori poate ar dori să stea mai mult în zonă.
Dan: O să continui să fiu la fel de deschis! Deocamdată, noi am gândit acest eveniment strict pentru o zi. Vrem să înțelegem feedback-urile, vrem să înțelegem așteptările oaspeților noastri căci știm că nu suntem perfecți, că doar suntem și noi tot oameni. Însă, în mod clar ne dorim să progresăm și să creștem cu fiecare ocazie, alături de cei ce ne trec pragurile. Bref, eu sunt convins că tipul acesta de petrecere a timpului liber, am numit aici enoturismul, are un potențial uriaș iar creșterile vor fi exponențiale.

Carmina: Ai vreo veste despre o nouă ediție a Evadării în Dealu Mare? Când estimezi că va avea loc ediția a două și cu ce noutăți vine ea?
Dan: 😊 Sigur! În condițiile în care condițiile sanitaro-sociale ne-o vor permite, în 26 și 27 Iunie ne vom întâlni la cea de-a doua ediție a Evadării în Dealu Mare.

Carmina: Dan, îți mulțumesc tare mult pentru veștile minunate pe care mi le-ai dat. Eu una abia aștept să revin la cramele din Dealu Mare și să particip măcar la o parte din ceea ce ați pregătit anul acesta. În măsura în care vrei să lași un mesaj cititorilor Winesday te rog să îl lași aici.
Dan: Mulțumesc și eu foarte mult pentru dialog! Mă adresez cu plăcere cititorilor Winesday spunându-le că ești un om extrem de deschis, un om curios, cu o bucurie rară de a descoperi lucruri și oameni, fără prejudecăți și că ești extrem de preocupată în a le oferi experiențe aparte. Pe scurt, cititorii tăi sunt unde trebuie, așa cred eu! 😊


Acestea fiind spuse, îți doresc petrecere frumoasă la „Sâmbăta sticlelor deschise” din Dealu Mare și sper să ne intersectăm pe acolo măcar la câteva ediții! Detalii despre înscrierile pentru evenimentul din 27 februarie găsești aici iar mai jos găsești câteva fotografii realizate vara trecută în weekendul cramelor deschise la care am participat cu mare drag!

La Licorna în vie
Fiorenzo Rista, oenologul Viile Metamorfosis povestind vinurile cramei
Conac Apogeum
Serve
Serve

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

3 × 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.