Să tot fie vreo 3 ani de când am făcut cunoștință cu soiul Kerner. M-a surprins printr-o prospețime interesantă asociată cu arome destul de intense. A fost al doilea vin încercat de la crama Villa Vinea, situată în inima Transilvaniei.
Kerner este un soi de struguri aromatic obținut în 1929 în sudul Germaniei prin încrucișarea soiurilor Schiava Grossa (cunoscut și ca Trollinger sau Vernatsch) și Riesling de Rhin. Numele l-a luat de la medicul Justinus Kerner care obișnuia să recomande pacienților săi să bea un pahar cu vin pe zi, acesta fiind cel mai bun medicament „natural”. Kerner este un soi mai puțin aromatic decât Riesling, cu o aciditate mai redusă și este folosit atât în cupaje cât și în vinuri varietale (vin produs dintr-un singur tip de struguri). Astăzi Kerner este al cincilea soi de struguri albi plantat la nivelul întregii Germanii.
Din câte știu, soiul de struguri Kerner este cultivat în România numai de către crama Villa Vinea (zona Târnave – Târnaveni), în 3 game diferite: Premium, Selection și Selection Contessa (vin de desert).
La vizita pe care am făcut-o cramei vara trecută am cumpărat 2 sticle de Kerner din recolta 2018, una din gama Premium și una din gama Selection (aceasta este gama de top a cramei), cu gândul de a le degusta la un moment dat în paralel și a îmi da seama de diferențe.
Și iată că momentul degustării în paralel a sosit, așa că am zis să scriu aici impresiile mele.
Vinurile degustate au fost:
Kerner Premium 2018 (vezi dunga argintie de pe sticla) și Kerner Selection 2018 (vezi dunga aurie de pe sticla).
La o primă vedere, culoarea vinului pare identică în ambele pahare: galben lămâie. La o privire mai atentă însă, Kerner Sélection prezintă câteva note verzui în culoare. Mi-am dat seama de asta atunci când am rotit paharul și am analizat mai bine culoarea.
Pentru că am sesizat dincolo de culoare, diferențe destul de importante între aromele din nas și din gust, în cele ce urmează prezint notele mele de degustare separat.
Kerner Premium 2018:
După ce am analizat culoarea vinului și am rotit paharul a urmat partea a doua: sesizarea mirosului și a gustului. Mirosul acestui vin este fresh, cu note foarte puternice de lămâie și grapefruit. În gust am regăsit prospețimea promisă în miros, precum și aromele de lămâie și grapefruit (dominant), dar și puțin mango ușor dulceag (pe care l-am resimțit spre final, mai mult în postgust). Vinul este sec, aciditatea este destul de ridicată, iar cele 14% grade alcoolice foarte bine integrate.
Per total este un vin foarte fresh, fructat, care merge savurat bine răcit. Îl poziționez atât la o masă de prânz cât și la o cină, atât savurat ca atare dar și cu mâncare. Este un vin mai fresh decât „fratele său” din gama Selection despre care povestesc mai jos.
Kerner Selection 2018:
De culoare galben lămâie cu accente verzui, Kerner Selection are un miros și un gust ceva mai complex decât „fratele” său din gama Premium. Încă de la primul nas (adică primul miros simțit înainte de rotirea paharului și, implicit, aerarea vinului) am simțit, pe lângă notele de lămâie și grapefruit, mere verzi și note minerale. În gust am regăsit grapefruit, mere verzi, dar și piersică, sâmburi de piersică, puțin unt, mango și puține condimente. Vinul este sec, aciditatea mi s-a părut puțin mai mică decât la vinul anterior, alcoolul de 14,5% este bine integrat și nu am simțit că este mai mare față de varianta Premium.
Per total vinul acesta mi s-a părut mai complex, mai suav și mai elegant față de varianta anterioară. Recomand a fi consumat foarte bine răcit și asortat cu brânzeturi, risotto cu ciuperci, dar și mâncăruri mai sofisticate.
Update-uri despre aceste vinuri găsești și pe Vivino.
Ca și concluzie, ambele vinuri își au locul în preferințele mele, iar după această degustare în paralel știu că voi alege varianta Premium în zile calde de vară, sau în zile în care pur și simplu am chef de un pahar cu vin fresh și răcoritor și că voi alege varianta Selection atunci când caut să asortez vinul cu mâncare sau atunci când mă pregătesc să sărbătoresc ceva și caut un vin alb proaspăt și complex în același timp.
Ce zici, încerci și tu un Kerner? Găsești ambele variante degustate de mine în magazinul online al cramei Villa Vinea. Totodată, dacă ai drum pe lângă Târgu Mureș bine ar fi să îți faci timp și de o vizită la cramă. Eu mi-am făcut timp vara trecută și mă bucur mult că am aflat povestea cramei chiar la ea acasă. Dar despre asta îți povestesc în articolul acesta.
Leave a Reply