Luna decembrie mi-a adus în cale o mulțime de zile de sărbătorit, așa că, dacă tot am încercat câteva spumante speciale, am zis să las aici scris despre ce este vorba, poate îți este și ție de folos informația. Nu de-alta, dar ocazii de sărbătorit îți doresc să tot ai și bine ar fi să le asortezi cu o șampanie, o cava, un prosecco sau un vin spumant în general. Dacă nu îți este foarte clară diferența dintre ele ai aici un articol în care povestesc despre fiecare în parte.
Revenind la tema articolului de astăzi vreau să îți povestesc despre 2 spumante din Spania pe care le-am încercat zilele trecute și pe care abia aștept să le savurez din nou.
Vacanța de iarnă a început cu planificarea degustării a 3 spumante: 2 cava din Spania și un spumant methode cap classique, produs în Africa de Sud. Cum vacanța nu a fost chiar așa de lungă, am reușit să încerc numai 2 spumante, cele din Spania, urmând ca pe cel din Africa de Sud să îl încerc cât de curând și să completez articolul.
Așa cum povesteam și în articolul despre vinurile spumante, „cava” este denumirea pentru vinul spumant produs în Spania prin metoda tradițională (ca și șampania).
Prima sticlă de cava savurată a fost Cava Gran Reserva Brut Nature Reserva de la Familia de la crama Juve & Camps situată în Spania.
O cava gran reserva realizată din struguri 55% Xarel·lo, 35% Macabeo și 10% Parellada recolta anului 2017, maturată 36 de luni în sticlă (pentru a putea fi numită „gran reserva” măturarea trebuie să fie de cel puțin 30 de luni). Spumantul este unul „brut nature” adică are sub 3 grame de zahăr la litru și nu are zahăr adăugat. Gradul de alcool: 12%.
Culoarea spumantului a fost un galben pai strălucitor iar perlajul observat a fost unul fin și de durată.
Când am mirosit spumantul din pahar am simțit note de pâine prăjită și puțină brioșă (efectul maturării timp de 36 luni în sticlă), dar și piersici, citrice și măr verde și pere. Gustul a fost predominant de citrice coapte, piersică, pere iar pe final pâine prăjită. Postgustul a fost lung.
Și pentru că am vrut să văd cu ce tip de mâncare merge această cava am experimentat cu un platou cu mai multe lucruri: brânză tip Camembert de la Timian, măsline umplute cu somon, bruschete cu crema de anghinare, brânză Horezu extramaturată, brânză Gouda (măturată 11 luni), cârnați sticks cu brânză, afine și grisine. Cam ca în fotografia de mai jos.
Bineînțeles, gusturile sunt diferite de la o persoană la alta însă mie personal mi s-a părut că această cava a mers cel mai bine cu brânza Horezu, cu măslinele umplute, cu afine și grisine. Dintre toate bunătățile de pe platou mi-ar fi plăcut să am anghinare întreagă și nu pastă, iar brânza Gouda a acoperit aromele din cava și a fost singura asociere care nu cred că a fost tocmai potrivită (deși cava maturată teoretic merge tare bine cu brânza maturată cât mai mult).
Cea de-a doua cava încercată a fost Cava Gran Reserva PUR 2012 de la Adernats Vins & Cava. Știind că are maturare în sticlă mai mult de 60 de luni, am început anul 2022 cu această cava în pahar.
Spumantul este realizat cu struguri 50% Macabeo și 50% Xarel·lo, este tot un brut nature și are 11,5% alcool.
Culoarea mi-a spus încă de când am pus spumantul acesta în pahar că este unul special: a fost de un galben intens, spre măr galben foarte copt. În miros primul lucru pe care l-am simțit a fost aroma de brioșă, apoi pâine prăjită și gutuie. Lucruri pe care le-am regăsit și în gust cu accent pe brioșă. Aciditatea am simțit-o ridicată (așa cum ar trebui să fie într-o cava) iar ca și asociere cu mâncare am încercat această cava cu brânză Horezu extramaturată, cu bruschete cu crema de brânză și somon și cu piept de rață.
Ambele cava au fost extraordinare și abia aștept să le încerc din nou (poate într-o degustare la care să participi și tu?).
Spumantele au fost cumpărate de la partenerii mei, Sandra și Adrian de la TheWinederers, despre care ai mai citit aici pe Winesday (cu vinuri de la ei am organizat degustarea cu vinuri din Franța de vara trecută de la Muzeul Hărților) și vei mai citi. Ei sunt importatori direcți ai mai multor crame internaționale, printre care și Juve & Camps și Adernats, cramele care semnează cele două cava menționate mai sus. Dacă vrei să le încerci și tu află că cititorii Winesday au un discount de 10% dacă folosesc codul „WINESDAY10” la fiecare comandă pe siteul lor (reducerea nu se cumulează cu alte reduceri valabile pe siteul lor), așa că iată un motiv în plus să încerci ceva nou în ceea ce privește spumantele. Plus că au și varianta cu cutie de cadou în cazul ambelor cava descrise mai sus.
Tot de la ei am achiziționat și spumantul Sparklehorse, crama Ken Forrester din Africa de Sud pe care urmează să îl încerc și să completez acest articol.
Leave a Reply