Taraboste 2015 – perfect pentru masa de Paște

Taraboste 2015 – perfect pentru masa de Paște

Anul acesta am petrecut Paștele în autoizolare, ca noi toți, având în vedere situația stării de urgență declarate și valabile până la jumătatea lunii mai.

Cum a fost prima oară când „am fost nevoită” să fac pregătirile pentru masa de Paște, am zis că în afară de ouă roșii (din astea mai făcusem) să pregătesc ceva special însă nu neapărat ceva după „retata tradițională de Paște”. Nu de-alta însă nu m-aș fi priceput să fac nici salată de boeuf, nici sarmale, drob, cozonac și altele.

Mai mult de atât, am vrut să fac ceva care să se potrivească cu vinul plănuit pentru această zi specială: Taraboste 2015 (cupaj Cabernet Sauvignon și Merlot). De ceva vreme obisnuiesc să asortez vinul cu mâncarea iar provocarea aceasta este pe zi ce trece mai interesantă.

Așa că, cum era să ratez ocazia de a asorta vinul cu mâncarea tocmai de Paște?

Pentru unele persoane lucrurile stau așa: asortează mâncarea pe care o au/plănuiesc să o facă cu vinul. Ei bine, pentru mine este fix invers – decid mai întâi vinul potrivit pentru ocazie, apoi îi asortez felul de mâncare. La fel fac și la restaurant și acasă. Dacă și tu ești băutor de vin știi ce zic 🙂

Taraboste este gama de vinuri de top a celor de la Château Vartely (crama este din Republica Moldova). Nu apar vinuri în această gamă în fiecare an ci numai în anii în care oenologul decide că toate condițiile climatice au fost favorabile iar recolta se ridică la inăltimea dorită pentru Taraboste.

Primul Taraboste pe care l-am încercat vreodată a fost varianta 2011 care la vremea aceea era făcut numai din Cabernet Sauvignon. Anii au trecut, a apărut varianta 2014 care a fost și ea extraordinară, apoi, plăcându-mi vinurile cramei Château Vartely, am fost la curent cu tot ce au lansat.

Taraboste 2015 nu face excepție de la regulă, este un vin extraordinar pe care mă bucur că încă îl găsesc în România (între timp a apărut și varianta 2016) la importatorul direct, Produse Moldovenești. (Important: când faci o comandă la Produse Moldovenești adaugă codul de reducere „winesday15” si vei primi o reducere de 15% la produsele comandate – reducerea aceasta nu se cumulează cu alte reduceri valabile temporar pe siteul lor).

Câteva detalii despre acest vin:

  • cupaj din 70% Cabernet Sauvignon și 30% Merlot
  • este un vin corpolent, gastronomic și destul de tare la cele 14,5% alcool
  • strugurii provin din vii plantate în 2002 și 2006 în zona Bugeac, Sudul Moldovei și au fost culeși la maturitate deplină în luna octombrie.

Culoarea este de un roșu intens, iar aromele din miros și gust te duc cu gândul spre rodii și coacăze negre, prune uscate și cireșe amare. Vinul a stat 18 luni în baricuri de stejar și se potrivește cu carne de vită, vânat, fripura la grătar, dar și brânzeturi tari, maturate.

Având vinul în minte și în plan, am stat și m-am gândit ce anume s-ar potrivi să fac dintre toate felurile de mâncare pe care le-am pregătit până acum sau pe care le-am gustat în diverse restaurante sau destinații. Și mie și lui Călin ne place rața, gătim frecvent piept de rață în multe feluri așa că am stabilit să pregătim o rață întreagă la cuptor. Cu portocale. Da, știu că e „standard” însă pentru noi a fost ceva total nou.

Am căutat rețete, le-am comparat, am stabilit să mergem pe 2 rețete care ne-au plăcut (de la Savori Urbane și de la Bucătăria Lidl), am făcut mici artificii și a ieșit ceea ce vezi în imaginea de mai jos.

Rața a fost asortată cu legume la cuptor (făcute separat) iar vinul Taraboste roșu 2015 s-a potrivit de minune. Aș zice să trec rețeta finală la favorite pentru că sigur o voi repeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

eight − three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.