Taraboste Tribut Cabernet Sauvignon 2016

Taraboste Tribut Cabernet Sauvignon 2016

Undeva spre finalul lunii noiembrie a ajuns la mine comanda cu noile vinuri din gama Taraboste Tribut de la crama Château Vartely. Le așteptăm cu mare nerăbdare și curiozitate încă din octombrie când au anunțat lansarea lor în Republica Moldova.

Gama „Taraboste Tribut” reprezintă noua gamă de top a vinurilor de la Château Vartely, aceasta continuând tradiția gamei „Taraboste” însă adăugându-i complexitate prin învechirea îndelungată. Gama nou lansată include 2 vinuri, ambele în ediții limitate: Taraboste Tribut Cabernet Sauvignon 2016 (7156 sticle) și Taraboste Tribut Saperavi 2017 (7848 sticle).

Cum pasiunea mea pentru vin a început în toamna lui 2015 chiar la această cramă făcând cunoștință la degustare cu Taraboste Cabernet Sauvignon 2011, am urmatit de-a lungul timpului toate vinurile lansate de ei, așa că nu le puteam rata tocmai pe acestea.

În momentul în care au sosit vinurile în România prin cei de la Produse Moldovenești (importatorul lor oficial) m-am bucurat să găsesc un pachet de lansare în ediție limitată care să includă ambele vinuri, cutie de lemn, plus un pahar personalizat cu Chateau Vartely și bomboane de ciocolată amăruie (îți poți face o idee despre pachet din fotografiile de mai jos).

Pachet de lansare: Taraboste Tribut Cabernet Sauvignon 2016 si Saperavi 2017, cutie de lemn, pahar personalizat Chateau Vartely, bomboane de ciocolata amaruie

Așa că l-am comandat și a sosit cu ceva timp înainte de ziua mea. Cum încă de la început vinurile au fost prezentate ca fiind vinuri de colecție, iar eu cunoscând complexitatea gamei Taraboste, am zis că le voi savura pe îndelete la ocazii speciale și iată că ziua de 5 decembrie a reprezentat prima astfel de ocazie pentru că am deschis sticla de Taraboste Tribut Cabernet Sauvignon 2016.

Și cum am promis atunci într-o postare pe profilul de FB că voi reveni cu impresii, iată-le în cele ce urmează.

M-am gândit cum să savurez cel mai bine acest vin și, pentru că urma să îl decantez destul de mult (recomandarea din fișa semnată de enologul Arcadie Foșnea este de 2 ore), pentru început l-am răcit lent în frigider. Vinurile roșii baricate se servesc undeva la 16-18 grade Celsius, însă, cum acasă temperatura ambientală este mai mare, am zis că înainte de decantare cea mai bună soluție este să răcesc vinul destul de bine pentru a-l lăsa apoi să respire pe îndelete, timp în care va ajunge la temperatura optimă de servire.

Zis și făcut! Însă nu am așteptat chiar 2 ore cu decantarea ci am ales să îl degust cam după o oră și un sfert când vinul ajunsese deja la temperatura de 16 grade și am zis că este momentul să văd cum e. Cum vorbim de gama Taraboste, aveam așteptări mari, mai ales că știam că acest Cabernet Sauvignon a fost baricat timp de 30 de luni în baricuri de stejar.

Culoarea vinului era de un roșu rubiniu foarte intens, iar primul nas (așa se numește când mirosi pentru prima dată vinul în pahar) mi-a transmis arome de vișine coapte și pâine prăjită („toast”). Aromele din miros s-au regăsit apoi în gust chiar mai intense. Vișinelor coapte li s-au adăugat coacăze, fructe uscate și condimente, iar post gustul a fost foarte lung, lăsând pe cerul gurii aroma de pâine prăjită și puțină vanilie pe final. Vinul este unul foarte corpolent, taninos, intens, elegant și potrivit a fi servit alături de mâncare, iar cele 14,5% grade alcoolice au fost foarte bine integrate pentru ca nu s-au simțit. Eu am ales să îl asortez cu piept de rață gătit încet la cuptor cu sos de merișoare și consider că a fost o alegere foarte inspirată.

Cum este un vin de savurat, nu m-am grăbit cu el ci l-am mai lăsat în decantor să văd ce se întâmplă. De multe ori fac acest experiment: încerc vinul nedecantat, decantat puțin (20-30 minute), decantat 1 oră sau mai mult, în funcție de vin și recomandările producătorului. Îl încerc cu și fără mâncare pentru a simți diferența.

În cazul lui Taraboste Tribut Cabernet Sauvignon 2016 vinul s-a deschis și mai mult (iar temperatura a depășit cele 18 grade recomandate pentru a fi savurat) iar aromele de coacăze și vișine foarte coapte s-au intensificat. Am readus vinul la temperatura de 18 grade, iar abia apoi l-am savurat pe îndelete alături de cina din acea seară. A fost cu adevărat un vin special, potrivit pentru a sărbători și abia aștept să îl încerc din nou peste un timp să văd cum evoluează după învechirea în sticlă.

Acum mă tot gândesc care să fie ocazia în care încerc și celalat Taraboste Tribut, făcut din struguri Saperavi. Să fie oare de Crăciun? Sau poate de Revelion?

Dacă vrei să încerci și tu cele 2 vinuri din noua gamă Taraboste Tribut să știi că încă se găsesc sub forma pachetului de lansare în magazinul online al celor de la Produse Moldovenești. Cu ocazia asta îți poți face singur un cadou tare fain de Crăciun sau poți face un cadou inedit cuiva drag.

Acestea fiind spuse închei articolul meu aici și tare mult mi-ar plăcea să îmi lași un comentariu mai jos în momentul în care încerci și tu vinul de mai sus.

Găsești impresii despre acest vin și pe Vivino.

Deși proaspăt lansat, vinul acesta a participat deja la concursuri internaționale și a primit deja câteva medalii:

  • Decanter World Wine Awards 2020 – Silver
  • Mundus Vini Spring Tasting 2020 – Gold
  • Alliances du Monde Concours International France – Gold

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

18 − 11 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.