7 idei de cadouri pentru iubitorii de vin

7 idei de cadouri pentru iubitorii de vin

Luna cadourilor se apropie cu pași repezi și, dacă ești iubitor de vin sau măcar curios în ale vinurilor, sunt sigură că articolul de astăzi îți va fi de folos.

Pentru a veni în întâmpinarea răspunsului la întrebarea „ce cadou iau pentru… de Moș Nicolae sau de Crăciun”?, astăzi vin cu câteva recomandări de cadouri potrivite atât pentru tine, cel care citești aceste rânduri, dar și cei dragi ție – familie, prieteni, precum și colegi de birou, colaboratori sau parteneri de afaceri.

1.Abonamente la vin: pentru că un abonament la vin este mereu o idee bună

Am fost mereu curioasă legat de abonamentul la vin încă de când am aflat prima dată de el, însă, neștiind la ce să mă aștept, am întârziat în a-l comanda. Până când l-am primit cadou anul acesta de 8 martie iar acum aștept cu nerăbdare lună de lună cutia cu 4 vinuri (2 albe, 2 roșii) de la abonamentul Wineful. Am povestit aici despre abonamentul de vin pe care îl am și îl recomand cu drag. Mai ales că văd că acum Wineful și-a diversificat abonamentele și a adăugat și varianta de abonament la vinuri internaționale. Găsești aici detalii legate de toate tipurile de abonament disponibile la ei.

Cam odată cu lansarea Winesday în luna aprilie 2020 mi-a atras atenția încă un abonament la vin: Desprevin.ro. Și ei funcționează după ideea abonamentului lunar, iar ce mi se pare super interesant este că fiecare săptămână o au dedicată unei crame. Merită să îi urmărești, iar aici găsești detaliile despre tipurile de abonament disponibile.

Toamna aceasta am mai descoperit un tip de abonament de vin: abonamentul la spumante semnat de eWineClub. Proiectul aparține lui Elod Adam, consultant în vin cu experiență în afara țării și include 3 tipuri de abonamente, toate cu vinuri internaționale. Aruncă un ochi aici să afli despre ce este vorba. Ca și idee, dacă tot cauți un vin pentru sărbătorile de iarnă, poate ar merita un abonament la spumante, nu?

2. Cadouri gastronomice cu vin, brânzeturi și delicatese românești

Despre Revino Cheese & Wine am mai povestit în 2 interviuri avute cu Alina Iancu. Ultimul interviu a avut loc chiar cu ocazia unei degustări de brânzeturi în asociere cu vin pe care Alina a organizat-o și cu ocazia aceasta am urmărit noutățile care au apărut în magazinul online Revino. Pe lângă brânzeturi și vinuri românești, în magazinul Revino găsești acum tot felul de delicatese și pachete special create pentru sărbători. Aici poți descoperi fiecare pachet disponibil cu descrierea completă. Eu am ales deja de unde îmi voi lua câteva bunătăți pentru sărbătorile de iarnă cu această ocazie.

3. Cărți în dar – cu și despre vin, bineînțeles!

Partea de documentare despre vin este la fel de importantă ca și cea de testare a vinurilor. Asta înseamnă că, dacă ești pasionat de vin și încerci tot felul de vinuri care îți trec prin mână, mergi la degustări și faci tot posibilul să îți descoperi propriile gusturi, ai nevoie și de o bază teoretică despre vinuri. Personal am învățat despre vinuri atât încercându-le, cât și mergând la cursuri de specialitate, dar și citind despre soiuri de struguri, metode de vinificație, New World vs Old World, ce înseamnă să degusti vinul și, mai ales, cum să faci asta.

Așa că recomand să îți arunci un ochi peste selecția aceasta de cărți despre vinuri pe care am făcut-o pe siteul Books Express (găsești aici cărți în limba engleză). Lista este aici și se numește „Cărți recomandate de Winesday”. Câteva cărți pe care le-am citit și le recomand dacă vrei să afli mai multe despre industria vinurilor dar și despre vinuri în general: Wine Wars, The World Atlas of Wine, cărțile de la Wine Folly, Wine Grapes, Wine: a tasting course, The periodic table of wine, The 24-hour wine expert iar numărătoarea ar putea continua. Toate aceste cărți se găsesc în lista mai sus menționată.

Și dacă tot vorbesc despre cărți nu pot să nu menționez cartea lui Cezar Ioan, „Connaisseur fără ifose” o carte „de căpătâi” dacă îi pot spune așa. Dacă ești la început de drum în ale vinului chiar recomand să citești cartea asta prima oară. Cezar are un mod aparte de a aborda lucrurile și livrează informații esențiale, pe scurt și cu umor. Îmi pare rău că în 2015 când lumea vinului a început să îmi facă cu ochiul, cartea asta nu exista încă. Personal, aș fi început cu ea. Am și scris acum câteva luni câteva lucruri despre ea. O găsești aici la pachet cu 2 vinuri de la Domeniul Bogdan, o ofertă e care am beneficiat și eu când am achiziționat cartea.

Cartea lui Cezar a apărut în cadrul editurii Gastroart – cărți editate de Cosmin Dragomir, omul din spatele proiectelor Gastroart (care, până la a fi o editură, este un site dedicat gastronomiei românești), Blid-Locantă Românească și, mai nou, al proiectului „Sarmale” pe care l-am descoperit recent pe FB. Editura Gastroart include, pe lângă cartea lui Cezar Ioan, mai multe cărți de gastronomie românească pe care le găsești aici pe siteul BioshopRomania (împreună cu propunerea de carte și vinuri menționată mai sus).

4. O vizită cu degustare + o vacanță întreagă la cramă

Dincolo de curiozitatea legată de vinuri, cel mai fain mi se pare când mergi să vizitezi cramele. Pe lângă faptul că vei avea ocazia să degusti vinuri (unele poate chiar unicat, pe care le găsești numai la cramă), ai ocazia să stai de vorbă cu cei care au făcut vinul, să vezi via (și poate chiar să te plimbi prin ea!), să vezi zona de producție și să faci un tur astfel încât să știi cam care este procesul realizării vinului pornind din vie până când acesta ajunge în pahar.

Mai mult de atât, unele crame sunt pregătite chiar și pentru turism – cu cazare și restaurant, așa că ai de unde alege și atunci când vrei să petreci o vacanță de câteva zile și alegi să te bucuri de vin în fiecare zi.

Mereu mi s-au părut fascinante vizitele la cramă iar preferatele mele rămân acele vizite prelungite unde mă pot bucura de câteva zile petrecute în podgorie, degustări de vin, dar și cazare și mese delicioase. Bineînțeles, anul 2020 a fost  mai strict din punct de vedere al vizitelor și vacanțelor, însă, dacă mă gândesc bine, a fost anul în care s-au deschis mai multe porți în ceea ce privește vizitele la crame iar această este o oportunitate imensă de dezvoltare pe viitor.

Las aici o listă cu cramele la care am fost în România și Republica Moldova și care fie sunt deschise pentru tururi cu degustare, fie au și cazare și restaurant. Recomand discuția directă pentru aceștia pentru planificarea unei vizite pentru anul viitor-mai ales dacă această vizită va fi oferită cadou și trebuie să pui la punct mai multe detalii.

Crame deschise pentru vizite România:  Aurelia Vișinescu, Budureasca, Gramofon Wine, Crama Histria, Lacerta, Licorna Winehouse, Mierla Albă, Serve, Velvet Winery, Villa Vinea, Viile Metamorfosis.

Crame deschise pentru vizite cu cazare și masă România:  Avincis, Clos des Colombes, Conac Apogeum (crama Valahorum), Liliac Lodge Batoș (am petrecut la ei o seară vara trecută și am scris despre asta aici), Vinalia-Conacul din Ceptura.

Crame deschise pentru vizite Republica Moldova: Asconi Winery (când am fost ultima dată la ei acum 2 ani aveau aproape gata și unitatea de cazare-nu știu însă dacă au deschis-o până în prezent), Pivnițele Branești & restaurantul Epoca de Piatră, Cricova, Migdal P – Chateau Cojușna, Mileștii Mici, Purcari.

Crame deschise pentru vizite cu cazare și masă Republica Moldova: Château Vartely, Castel Mimi, Et Cetera.

La Batos ai vie de jur imprejur

5. Harta Viticolă a României

Și pentru că tot vorbeam de vizite la crame și de vacanțe petrecute în podgorii, e posibil să te ajute în planificarea viitoare Harta Viticolă a României.

Harta este realizată de Alina Iancu și Revino, poate fi găsită atât în ediția de buzunar cât și în ediții mai mari și include cramele existențe în România împărțite pe podgorii. Personal am găsit foarte utilă această hartă atunci când am planificat o vacanță la crame (s-a întâmplat acum în toamnă în zona Dealu Mare însă încă nu am apucat să îți povestesc despre ea-urmează) așa că o recomand cu drag!

6. Paharele Pointer – potrivite pentru a fi luate peste tot

Dacă vrei să ai paharul potrivit mereu cu tine când mergi la mare sau la munte recomand Paharele Pointer.

Paharele se găsesc în diferite dimensiuni, au picior metalic (sau de plastic  dacă vrei să le iei cu tine în avion ai grijă să comanzi varianta aceasta) și sunt potrivite pentru a sta în nisip sau în pământ. Practic, le lipsește talpa piciorului paharului, iar design-ul este potrivit pentru atunci când vrei să savurezi un pahar cu vin la picnic sau undeva în natură. Am scris despre aceste pahare aici, iar dacă vrei să îl comanzi îl găsești fie pe site-ul oficial, fie în shop-ul de pe Facebook, fie în magazinul Wineful (aici am văzut însă că au o singură variantă de pahar).

7. Vinuri – pur și simplu, vinuri

Nu în ultimul rând, poți dărui vinuri. Pur și simplu.

Dacă tot vorbim despre pasiunea despre vin, a dărui cuiva un vin este cea mai potrivită și simplă soluție. Bineînțeles, cu cât afli despre ediții limitate de vinuri sau care este vinul preferat al persoanei căreia dorești să îi cumperi cadoul, e cu atât mai bine.

În acest sens recomand cu drag fie magazinele specializate de vinuri (online sau offline), fie magazinele cramelor. Las mai jos câteva exemple de magazine cu care am interacționat cu mențiunea că nu sunt singurele existente, ci doar câteva care au ajuns la mine.

Primul pe lista mea este magazinul online al celor de la Produse Moldovenești – ei importă vinuri de la crame din Republica Moldova și, cum îi cunosc încă de la începuturile mele în vin și am achiziționat de la ei nenumărate vinuri de la cramele Château Vartely și Vinăria Dac, îi recomand cu drag. Și, pentru că ești cititor Winesday am și o surpriză pentru tine: adaugă codul de reducere „winesday15” la orice comanda plasa pe siteul lor și vei primi o reducere de 15% la produsele comandate (reducerea aceasta nu se cumulează cu ale reduceri valabile temporar pe siteul lor).

Și dacă tot povesteam mai sus de ediții limitate de vinuri, află că la Produse Moldovenești găsești ediția de lansare a vinurilor Taraboste Tribut ale cramei Château Vartely (update: stoc epuizat). Pachetul de lansare include câte 1 sticlă din Taraboste Tribut Cabernet Sauvignon 2016 și Taraboste Tribut Saperavi 2017, un pahar personalizat cu Château Vartely și câteva bomboane de ciocolată. Toate acestea vin ambalate frumos într-o cutie de lemn și iată ce cadou frumos poți face. Aviz amatorilor de vinuri complexe ce merită a fi savurate chiar acum, dar și învechite câțiva ani.

Un alt magazin pe care îl recomand cu drag este Private Wine din București. Nu are variantă de comandă online, însă, pentru cei din București, este ușor de ajuns la ei, fiind aproape de Piața Unirii. Mihai Nicolici are o selecție tare faină de vinuri în magazin și este acolo pentru orice fel de recomandări dorești. tare mi-e dor de degustările pe care le organiza în trecut la magazin însă sper ca din 2021 să le poată relua. Până atunci, poate te tentează vreo degustare de vin online pe care o organizează, pe lângă vinurile pe care le are în magazin.

Dacă ești în București recomand și magazinul Grapes (disponibil online). Și ei sunt situați relativ central în București – în zona Parcului Carol, iar în ceea ce privește selecția de vinuri – aici găsești multe vinuri românești și internaționale. Merită să arunci un ochi în magazin dacă ai drum prin zonă.

Pe Sandra și pe Adrian i-am cunoscut la începutul acestui an la o degustare de vinuri Xinomavro ținută de ei în cadrul proiectului The Winederers iar de atunci le-am urmărit magazinul online de dragul vinurilor din Grecia. De atunci și până acum portofoliul lor a crescut considerabil și îl găsești aici. Ei sunt în București însă fac livrări în toată țara. Și, pentru că de ceva vreme am încercat mai multe vinuri de la ei și astfel ne-am propiat mai mult, aceștia oferă o reducere cititorilor Winesday: adaugă codul de reducere „WINESDAY10” la orice comanda plasa pe siteul lor și vei primi o reducere de 10% la produsele comandate (reducerea aceasta nu se cumulează cu ale reduceri valabile temporar pe siteul lor).

Nu în ultimul rând, mai am o recomandare dacă ești în Râmnicu Vâlcea (tot magazin offline). La finalul anului trecut, 2 oameni dragi mie – Gabriela Solomon și Florin Vâlcea – ce s-au mutat în Vâlcea de ceva vreme, au deschis magazinul „Bem un vin”. Personal nu am ajuns încă la el, însă le știu vinurile și am participat la 2 degustări organizate de ei în cadrul unor brunch-uri și la o degustare online. Recomand să stai de vorbă cu Florin dacă vrei să pui la cale un cadou frumos și savuros pentru cineva drag.

Acestea fiind spuse, închei articolul cu recomandări de cadouri aici, sperând ca măcar una din propuneri să-ți fi dat idei și să te ajute să oferi bucurie celor dragi.

Discutie cu Florin de la „Bem un vin” la Brunch la Sitaru

Leave a Reply

Your email address will not be published.

17 + ten =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.