Toamna asta…hai la cules!

Toamna asta…hai la cules!

Toamna, cea mai colorată perioadă de peste an, se pare că este deja aici. Culesul strugurilor este deja în toi, iar unele crame din zone mai călduroase (cum este Dobrogea) au început deja de ceva vreme, la ei recolta fiind gata mai repede.

Nu știu dacă ai fost vreodată în vie în perioada culesului însă îți pot spune că este o experiență tare frumoasă pe care recomand să o încerci măcar o dată. Personal am avut parte de o experiență tare frumoasă la cules în toamna lui 2016. A fost prima experiență de acest tip și a avut loc în vie la Alira cu ocazia unui eveniment de tipul „porți deschise” pe care l-a organizat. Am participat atunci la concursul de cules și…l-am câștigat alături de echipa mea (am scris povestea în acest articol).

De atunci și până în prezent am avut o mulțime de ocazii să vizitez crame, să merg prin vie, să văd strugurii înfloriți și să le simt parfumul, să observ apariția boabelor, precum și procesul de coacere până la cules. Întreg procesul a fost și este o experiență tare faină, însă senzație ca cea avută la final de sezon, atunci când toată munca tuturor celor din crame este, într-un final, răsplătită, nu este niciuna.

Cum de câțiva ani am făcut cunoștință cu din ce în ce mai multe crame, le-am aflat povestea și le-am încercat vinurile, mi-am dorit să găsesc o cale pentru a le pune în evidență și pentru a le prezența mai departe iubitorilor de vin ca și mine.

La începutul primăverii 2022 am reușit să fac asta lansând aplicația mobilă Winesday App despre care cu siguranță știi deja (iar dacă nu ai descărcat-o să știi este disponibilă în AppStore și Google Play și că o poți descărca gratuit de aici). Ei bine, aplicația îmbină vinul cu experiențele de gastronomie și călătorie la crame în România iar una din secțiunile ce a primit cea mai mare atenție (și dezvoltare) din partea mea și a celor care au descărcat aplicația a fost secțiunea „Evenimente pentru iubitorii de vin”, adică cea în care am inclus evenimente precum degustări de vin, experiențe gastronomice, cursuri de vin, vizite la crame, festivaluri și târguri de vin, precum și evenimente ce îmbină vinul cu arta sau sportul.

Și pentru că ne aflăm deja în luna septembrie, lună în care bucuria culesului viei este în toi, m-am gândit să îți vorbesc despre câteva evenimente ce urmează să aibă loc în perioada următoare, evenimente la care fie te poți bucura de culesul viei (da, da, poți fi chiar tu cel/cea care culege strugurii), fie de must, vin și voie bună.

Astfel, Gramofon Wine, cramă situată în regiunea Dealu Mare, a anunțat că între 5 și 18 septembrie 2022 te invită la cules. Dacă până acum te-ai bucurat de vin și petrecere la evenimentele verii, a sosit timpul să te implici diferit într-un eveniment organizat de ei și să te bucuri de o experiență cu totul nouă. Detaliile le găsești în evenimentul acesta de pe Facebook, iar pentru a participa trebuie să vorbești cu ei direct pe email că să îți spună ce locuri au disponibile pentru ziua în care dorești să mergi.

Resortul Casa Timiș (situat in Dealu Mare) este un alt loc special în care îți poți petrece cel puțin o zi în următoarea lună. În fiecare duminică din luna septembrie ei organizează zile speciale de cules și…voie bună. Astfel, notează în calendar datele de 11, 18 și 25 septembrie 2022 și hai și tu la Desfăț şi răsfăț cu must proaspăt, barbeque şi voie bună!, un eveniment cu tradiție ce are loc pentru al treilea an consecutiv și se adresează întregii familii (deci dacă ai copii poți merge alături de ei pentru că nu se vor plictisi deloc, ba chiar se vor bucura și ei de culesul strugurilor). În cadrul acestui eveniment vei avea parte de o experiență gastronomică aparte, de must și de…înghețată de struguri. Și, bineînțeles, de cules de struguri în una din parcelele ce înconjoară conacul. Mai mult de atât, dacă vrei să petreci în zona mai mult de o zi, află că la ei te poți bucura și de cazare atât în conac, cât și în noile bungalowuri ce au fost lansate în această vară.

Și pentru că toamna este un moment special, Casa Timiș organizează pe 2 octombrie „Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România„, așa că iată încă un weekend în care te poți bucura de o zi petrecută în mijlocul naturii și de o experiență gastronomică de excepție. Acest eveniment se adresează persoanelor peste 18 ani.

Crama Rotenberg (Dealu Mare) a anunțat și ea pentru data de sâmbătă, 17 septembrie 2022, ziua Porților Deschise. Evenimentul se adresează întregii familii și este o experiență de o zi întreagă: te vei bucură de cules de struguri, de must, grătar și tip petrecut în aer liber. Ai toate detaliile evenimentului aici.

Și în zona Corcova se întâmplă lucruri frumoase toamna asta: WineUp organizează la Catleya Wines ediția a patra a „Le Vin de Nos Amis” în perioada 16 – 18 septembrie 2022.

„Le vin de nos amis” a devenit mai mult decât un eveniment cu și despre vinuri, e o evadare în natură departe de aglomerația orașului, o comunitate de prieteni care se reunesc în fiecare an ca să facă împreună un vin spectaculos. În cadrul evenimentului “Les Vin de Nos Amis”, Laurent Pfeffer va fi gazdă, va ghida și explica fiecare proces și etapă pe care vinul o va parcurge, de la recoltare până la îmbuteliere! Dacă îți place vinul și ești interesat să afli mai multe despre el, experiența de neuitat a realizării unui vin din Fetească Neagră, producția 2022, este cu siguranță ceva ce trebuie să încerci! Vineri seara ești așteptat la cramă cu cina gata pregătită și vinurile pentru degustare, vei continua a doua zi cu recoltarea strugurilor, desciorchinare, picnic în vie în timpul zilei, iar seara se va încheia cu o cină de neuitat! Ai toate detaliile în acest eveniment de pe Facebook, dar și pe siteul WineUp.

Din câte știu și crama 1000 de Chipuri (Dealu Mare) plănuiește niște zile cu „porți deschise”, la del și Crama Țelna (situată în Transilvania). Așa că dacă vrei să afli primul/prima despre acestea dar și alte evenimente ce au loc la crame în România, urmărește noutățile din aplicația mobilă Winesday App pentru că acolo le public imediat ce aflu de existența lor. Și, pentru că lumea vinului nu se rezumă la crame ci include toate celelalte locuri în care te poți bucura de vin, să știi că în aplicație vei găsi și evenimente legate de vin peste tot în țară atât la restaurante, cât și la wine baruri și la wine shopuri. În aplicație vei găsi totodată o serie de unități de cazare și organizatori de evenimente cu vin (fie ele cursuri, degustări sau călătorii) așa că merită să îi urmărești și pe aceștia. Aplicația poate fi descărcată de aici iar odată ce o ai pe telefon intră pe ea să vezi ce locuri cu vin sunt pe hartă în regiunea ta. Poți da Follow acelor companii (crame, unități de cazare, restaurante, wine bar-uri, wine shop-uri, organizatori evenimente) care sunt de interes pentru tine și vei fi primul care află când acestea adaugă în aplicație un eveniment sau o ofertă.

Acestea fiind spuse sper să ne vedem la cât mai multe evenimente cu vin în perioada următoare, atât în București cât și în țară. O toamna frumoasă îți doresc. Cu vinuri pe placul tău, bineînțeles!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fifteen + 8 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.