Very Vienna by Liliac

Very Vienna by Liliac

Ce legătură are Viena cu un Sauvignon Blanc tocmai lansat al cramei Liliac? Cele 0,4 hectare de viță de vie deținute de Liliac în Viena, parcelă de pământ ce a dat primul vin lansat sub brandul Liliac, vin realizat în ediție limitată de 2004 sticle ce sunt disponibile numai în România.

Începutul lunii martie m-a întâmpinat cu lansarea vinului Very Vienna, un Sauvignon Blanc proaspăt foarte expresiv semnat de crama Liliac. E drept că începutul acestei luni nu a venit cu vești prea bune la nivel internațional, însă, pe lângă faptul că fiecare din noi face tot ce poate să fie de folos refugiaților din Ucraina, facem tot posibilul să continuăm cu lucrurile obișnuite. E drept că nici ultimii doi ani nu au fost tocmai obișnuiți, însă, cum de ceva vreme s-au mai calmat lucrurile cu situația Coronavirus la nivel mondial, avem speranțe că lucrurile se vor îndrepta.

Revenind la subiectul articolului de astăzi, m-am bucurat tare mult să particip după mai mult timp la o lansare de vin. Cunoșteam vinurile cramei Liliac de mai mulți ani, acum 2 ani am mers chiar și la Liliac Lodge Batoș, cabană situată în vârf de deal în mijlocul viei, pentru o degustare de vin și o noapte petrecută acolo (am povestit despre această experiență aici), însă ceea ce nu știam este faptul că Liliac deține o mică parcelă de pământ de 0.4 hectare plantata cu viță de vie lângă Viena, „sora mai mică” a podgoriei de la Batoș, de pe care s-a produs primul vin lansat sub brandul Liliac.

Am mers la lansare cu multă curiozitate legată de nou vin și am descoperit astfel 3 vinuri, nu unul.

Bineînțeles, vedeta zilei a fost Very Vienna Sauvignon Blanc. Un vin din recolta 2020 foarte proaspăt, cu arome de citrice, soc, grapefruit și puțin pepene galben. Un vin pe care cu drag l-aș savura fie ca atare, fie la o masă de prânz sau la o zi specială. Este un vin care merge savurat bine răcit (am apreciat servicrea vinului la temperatura optimă la degustarea de lansare).

Pe lângă vinul vedetă al zilei am savurat și un spumant rose, precum și un vin dulce semnat de Liliac, Unexpected 2.0.

Spumantul rose, Private Selection Sparkling Rose pe numele lui, este realizat din struguri Pinot Noir și are o culoare rose somon. Mirosul este dominat de zmeură, iar gustul redă aromele de zmeură dar și cele de migdale. A fost un vin foarte potrivit pentru a fi servit la începutul degustării.

Un alt vin descoperit cu această ocazie a fost Unexpected 2.0, un vin alb dulce realizat din 7 soiuri de struguri (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Traminer, Pinot Gris și Fetească Albă) și 3 ani de recolta la care s-au folosit 4 tehnici de vinificare. Vinul este vinificat în cisterne de inox și maturat în butoaie de stejar transilvănean, pe meleaguri transilvănene. Un vin „experimental” așa cum a spus Miron Radic, General Manager Liliac un vin ce nu poate fi realizat fix la fel niciodată. Vinul poartă semnătura enologului Laurent Dubreuil.

Undeva în minunatul oraș Viena, în urmă cu mai bine de 12 ani, se contura un vis care astăzi este cunoscut și apreciat la nivel internațional, Crama Liliac. Pornită din dragoste pentru natură, vița de vie și vinul bun, pasiunea care îl învăluise cu mult înainte pe dl Alfred Michael Beck și-a găsit împlinirea nu în Viena, ci în inima Transilvaniei. Au fost de ajuns o primă vizită, câțiva pași pe pământul magic transilvănean și o dorință enormă de a-l pune în valore.

Și iată cum, cu răbdare și prețuire pentru vie o echipă pasionată a creat o cramă modernă în Transilvania încărcată de istorie și povești, unde metodele tradiționale îmbinate cu tehnologia dau viață unor vinuri reper, care aduc bucurie și inspiră.
Dar Transilvania este departe de Viena, iar dorința domnului Beck de a se bucura de natură a rămas la fel de puternică. Astfel, povestea Liliac a căpătat o continuare firească – o podgorie și în inima Vienei, ce se întinde pe o suprafață de 0.4ha. Aici a luat naștere cel mai nou vin din portofoliul cramei, Very Vienna. Te invit să îl decoperi și tu, chiar aici în magazinul Liliac.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

14 − fourteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.