Experiențe de călătorie: Liliac Lodge Batoș

Experiențe de călătorie: Liliac Lodge Batoș

Să călătoresc a fost prima mea pasiune, iar de ceva vreme am început să caut acele locuri în care mă pot bucura de natură, de povești locale, de activități diverse, dar și de vin.

Cum pasiunea mea pentru vin a pornit într-o călătorie (!) cu scopul de a descoperi vinurile din Republica Moldova acum 5 ani de zile, de atunci am pornit în căutarea cramelor care oferă, pe lângă vinuri, și experiențe de călătorie.

Una dintre ele este Crama Liliac, aflată în inima Transilvaniei. Auzisem că cei de la Liliac au o căbănuță chiar în mijlocul viei așa că mi-am propus ca la un moment dat să merg să văd despre ce vorba. În vara lui 2018 când am avut drum în zonă am făcut un mic ocol pentru a ajunge la Batoș să fac o scurtă vizită cabanei Liliac Lodge. Am scris câteva cuvinte despre această scurtă vizită aici.

Liniștea din mijlocul viei, parfumul delicat al frunzelor de viță de vie și priveliștea de acolo m-au făcut să îmi doresc să vin să mă bucur măcar pentru o seară de atmosferă. Vara aceasta, când am hotărât să fac o escapadă în natură, am știut că Liliac Lodge este locul.

Așa că, pe la jumătatea lui iulie am avut căbănuța doar pentru mine și Călin pentru o seară. Am făcut rezervare din timp, cabana având o singură cameră disponibilă. Am solicitat la rezervare pachet cu mic dejun și cină cu degustare de vin. Am zis să fie o seară de răsfăț în doi pentru că aveam de gând să sărbătorim 2 ani de la nuntă.

Am ajuns la cabană într-o după amiază odată cu ploaia. Sperasem la un apus de soare privit de pe șezlong savurând unul din vinurile de la Liliac, însă vremea nu părea să țină cu noi.

Drumul până la cabană merge din satul Batoș, sus, în vie. Spun „sus” pentru că viile sunt așezate pe coline iar cabana este construită în punctul cel mai înalt de unde poți vedea întreaga întindere de vie. Din localitatea Batoș drumul este semnalizat astfel încât să nu te rătăcești dacă vrei să ajungi la cabană (însă poți pune locația pe Waze și te duce unde trebuie) iar până să ajungi în fața Liliac Lodge vei putea admira viile și de o parte și de alta a drumului. Cumva, acestea străjuiesc cabana așa că nu ai cum să te rătăcești. Și tocmai pentru că ploaia și-a făcut simțită prezența chiar la sosire, am putut să simt mirosul inconfundabil al frunzelor de viță de vie pe care îl aveam în minte și în suflet încă din copilărie.

Odată ajunși la cabană ne-am cazat în micuța cameră disponibilă aici. Standardul de cazare este undeva la 2*+ (camera dispune de baie cu duș) însă faptul că ești doar tu în mijlocul viei și ai parte de o experiență completă de degustare de vin mi se pare extraordinar de fain. Am vizitat restaurantul, am tras cu ochiul la vinurile ce se pregăteau pentru degustare dar și la masa care se aranja frumos pe terasă.

Mai jos găsești un tur virtual 360° făcut de Călin în vizita noastră. Vei vedea atât cabana înconjurată de vie, cât și restaurantul și camera în care am fost cazați. Te poți plimba cu cursorul/telefonul stânga-dreapta astfel încât să vezi imaginea la 360°.


Ploaia s-a mai domolit puțin și am putut vedea câteva raze de soare pe finalul zilei. Nu știu cum se face, însă am avut parte de un apus de soare nesperat și de o priveliște cum numai în miez de vară poți vedea. Iar dorința legată de relaxarea pe șezlong s-a adeverit. Nu de-alta, însă ploile de vară, oricât de „amenințătoare” ar părea, vin și pleacă. Mai jos las câteva imagini să îți faci o idee cum a fost.

Vedere aeriana asupra cabanei Liliac Lodge, Batos
La Batos ai vie de jur imprejur

Noaptea vazuta de la Liliac Lodge

După cum spuneam, ploaia a plecat la timp pentru a ne lăsa să ne bucurăm de o seară colorată în vie, iar cu ocazia aceasta am descoperit și un vin dintr-un soi de struguri pe care nu-l știam: Neuburger. Este un soi alb originar din Austria ce te îmbie cu arome de ananas, banane și piersici atât în gust cât și în miros.

Seara a fost mult așteptată pentru că aveam să descoperim vinurile Liliac povestite atât de frumos de Bianca Tămășan (căreia îi mulțumesc pe această cale!). Am descoperit astfel aproape toată gama de vinuri, având incluse 6 vinuri în degustare, plus încă unul din gama Young Liliac ce a fost surpriză.

După cum se vede din imaginea de mai jos, majoritatea vinurilor degustate au fost albe, zona fiind foarte favorabilă acestora. Mi-a rămas în minte delicatețea din Sauvignon Blanc și căpșunile foarte coapte din Rose-ul din Pinot Noir (asta pe lângă ananasul și piersicile din Neuburger – vinul încercat înaintea degustării). Totodată m-a surprins și Feteasca Neagră – fiind zonă specifică pentru vinuri albe, găsești mai rar vinuri roșii aici, însă Feteasca Neagră realizată de Liliac este aparte.

Vinurile au fost frumos completate cu o cină formată din aperitive realizate în zonă și fel principal adus la temperatura optimă de la un restaurant din apropiere. Am apreciat foarte mult faptul că s-au putut organiza atât de multe lucruri aici sus în vie pentru ca noi să avem parte de o seară de care ne vom aminti cu drag într-o locație pe care o recomand din tot sufletul.

Așa că data viitoare când ai drum prin Transilvania ia-ți o zi liberă în plus și treci pe la Liliac Lodge (neapărat cu rezervare înainte) pentru o seară specială și o dimineață aparte cu cafea savurată printre rândurile de viță de vie.

Fotografiile și turul virtual din acest articol sunt realizate de Călin Stan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 + eight =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.