De când cu pasiunea pentru vin și biblioteca mea a devenit mai încăpătoare în ceea ce privește cărțile. I-am adăugat categoria „cărți despre vin” în care am inclus în special cărți din care să învăț despre vin.
De vreo 2 ani încoace, însă, vânez cărțile de beletristică ce s-au scris în jurul vinului iar astăzi vin cu 3 propuneri către tine. Tot e iarnă, vreme de stat pe acasă cu un pahar de vin într-o mână și o carte în cealaltă 🙂
Am ales astăzi 3 cărți pe care le-am citit în ultimul an și pe care le recomand iubitorilor de vin. Una redă o poveste adevărată despre care s-a făcut și un film (pe care încă nu l-am văzut), una pornește de la o poveste adevărată fiind romanțată iar cartea finală fiind un mix între întâmplări reale și ficțiune, iar una este pură ficțiune. Toate 3 m-au acaparat de îndată ce am citit prima pagină și nu le-am putut lasă până nu am citit poveștile până la final.
Apărută în cadrul colecției „In vino veritas” a editurii Baroque Books, cartea „In vino duplicitas„ scrisă de Peter Hellman redă o poveste ce a făcut înconjurul lumii.
Povestea este a unui tânăr de 26 de ani, Rudy Kurniawan, care are un rar întâlnit simt al gustului, pasiune pentru vinuri, o memorie extraordinară și un curaj nebun. Rudy își face o intrare spectaculoasă în lumea vinului, stă aproape de casele de licitații și devine principalul furnizor de vinuri rare al celor mai mari colecționari de vinuri din America.
Povestea devine incitantă în momentul în care intră în acțiune un jurnalist, un procuror pasionat de vin, un agent FBI și o nemaivăzută fraudă în lumea internațională a vinului. Indiciile duc către Rudy Kurniawan, însă la cât de manierat, serios și bine văzut în lumea vinului era, oare putea cineva să îl bănuiască? Era el oare adevăratul escroc? Fusese atras în această fraudă fără voia lui? Cartea descrie pas cu pas toate întâmplările din jurul celei mai mari fraude din lumea vinului din istorie și este o poveste savuroasă , scrisă în cele mai mici detalii (răspunde la întrebarea „cum?”) și trebuie să o citești.
„Regina Șampaniei„ de Helen Fripp apărută la editura Rao redă povestea văduvei care a creat cea mai romantică șampanie din lume.
De numele Veuve Clicqout se leagă modul de realizare al șampaniei de astăzi, iar cartea spune povestea lui Nicole Ponsardin și a lui Francois Cliquout de la sfârșitul secolului al XVIII-lea pe vremea când Napoleon visa să cucerească lumea. Cartea urmărește provocarea lui Nicole de a își urmă pasiunea și de a-și asculta inima într-o vreme în care a fi femeie presupunea să stai acasă, să nu ai păreri proprii, să ai grijă de casă, de copii și cam atât. Nicole Clicqout avea să fie mai mult de atât, iar numele i-a fost dus mai departe datorită încăpățânării ei de a crea ceva cu adevărat revoluționar: vei afla din carte ce înseamnă „anul șampaniei cometă” și cum a reușit Nicole să facă șampania pe care o cunoaștem astăzi atât de bine.
Cartea pornește de la povestea adevărată a lui Nicole Ponsardin devenită Clicqout, poveste documentată în detaliu de către autoarea Helep Fripp pe care o împletește cu întâmplările vremii și are grijă să aducă în peisaj și personaje precum Napoleon Bonaparte și Jean Remy Moet. O poveste savuroasă ce m-a ținut aproape de fiecare dată când întorceam pagina.
„Hoțul de vinuri„ de Peter Mayle apărut la editura Rao spune povestea lui Danny Roth, mândru proprietar al unei colecții de vinuri din cele mai bune recolte din Bordeaux, ce invită un jurnalist să vadă colecția sa de vinuri și să scrie despre ea. Povestea se complică în momentul în care Danny Roth este plecat de pe proprietate iar aici are loc un jaf de proporții. Compania de asigurări trimite un avocat să investigheze cele întâmplate, iar de aici povestea își urmează firul descriind pas cu pas întâmplări, precum și potențiali vinovați. Oare cine a jefuit vinurile din colecția lui Danny Roth și de ce? Vei afla citind cartea!
Enjoy!
Leave a Reply