Taraboste Tribut Saperavi 2017

Taraboste Tribut Saperavi 2017

Poți încerca acest vin la degustarea Saperavi din Georgia & Republica Moldova pe care o organizez pe 15 noiembrie 2023, ora 18:30 în București. Detalii și înscrieri aici.

_______

De vreun an îl păstram în colecție, fără să-l fi încercat înainte. M-am tot gândit când e cea mai potrivită perioadă pentru a încerca noul Taraboste Tribut Saperavi 2017 lansat în toamna anului 2020 de către Château Vartely din Republica Moldova.

Producătorul spune că este un vin potrivit pentru învechire mulți ani, îi dau dreptate, însă am zis că trebuie să încerc vinul acesta acum, cât încă se mai găsește pe piață și pot adaugă sticle noi la colecție.

Începutul lui 2022 a fost tare generos cu mine în ale vinului pentru că în vacanța din primele zile ale lui ianuarie am savurat câteva vinuri excelente, printre care și acesta. Și dacă tot l-am încercat, am zis să scriu și câteva rânduri despre el.

Taraboste Tribut este gama de vârf, peste gama Taraboste, a cramei Château Vartely. Nu e un secret că pasiunea mea pentru vin a fost descoperită într-o călătorie în Republica Moldova din toamna 2015 ce a început cu această cramă. Am mai spus povestea asta de-a lungul timpului. De atunci și până în prezent am încercat an de an toate vinurile lansate de ei din toate gamele. Dacă la prima vizită la cramă mă îndrăgostisem de Taraboste Cabernet Sauvignon 2011 (un vin de colecție care din fericire se mai găsește încă astăzi în ediție limitată la Produse Moldovenești, importatorul vinurilor cramei Château Vartely în România), când am auzit de lansarea gamei Taraboste Tribut am fost tare curioasă de aceste vinuri. Gama s-a lansat în toamna 2020 cu 2 vinuri: Taraboste Tribut Cabernet Sauvignon 2016 (despre care am scris aici) și Taraboste Tribut Saperavi 2017 despre care găsești câteva rânduri mai jos.

Saperavi este un strugure originar din Georgia, locul în care a apărut vinul pentru prima dată în lume, în jurul anului 5000 î.Hr. În traducere „saperavi” înseamnă „vopsea” iar numele își face înțeleasă semnificația odată ce ai vinul în pahar: un roșu intens, cam ca o vopsea. Spre deosebire de alte soiuri de struguri roșii/negri, Saperavi are pulpa boabei de strugure ușor rose, ceea ce este foarte rar la un strugure (în mod obișnuit, strugurii roșii au pielița roșie, dar pulpa strugurelui este de culoare albă – acesta este și motivul pentru care se poate face vin alb din struguri roșii; vinul întotdeauna își ia culoarea din pieliță).

Strugurele este cultivat în mai multe țări, printre care și Republica Moldova, iar dacă mă urmărești de ceva vreme ai observat deja că am menționat acest tip de strugure în mai multe rânduri și că am organizat și o degustare de vin numai cu vinuri din acest soi. Mi se pare un soi de strugure foarte diferit de altele și din acest motiv l-am studiat de-a lungul timpului mai mult.

Revenind la vinul despre care vreau să povestesc astăzi trebuie să știi că el este din recolta anului 2017, a fost maturat în butoaie de stejar franțuzesc timp de 22 luni iar după această perioadă acesta a fost învechit în sticlă până la deschidere.

Pentru a-l savura, vinul a fost ținut în decantor în jur de 45 – 50 minute (pentru început) și l-am servit la o temperatura de 16 – 17 grade Celsius.

Punându-l în pahar i-am observat culoarea roșu vișiniu închis. La primul nas (prima dată când am mirosit vinul) am simțit în miros arome de lemn dulce, vanilie, fructe negre – mure și coacăze. Am rotit vinul în pahar pentru a lăsa aromele să se exprime și am mirosit din nou: aromele de lemn duce și fructe negre s-au accentuat puțin mai mult, apoi am gustat. Prima senzație a fost de explozie de fructe negre: mure, coacăze, afine, apoi și-a făcut simțită prezența aroma de lemn dulce și puțină pâine prăjită. Vinul este unul corpolent, cu 14,5% alcool care s-a simțit destul de bine.

Am lăsat apoi vinul să mai stea în decantor până la o oră și jumătate. Decantorul și-a făcut treaba de a aera mai bine vinul iar la a doua degustare vinul a fost mai expresiv ca prima dată în ceea ce privește aromele de mure și coacăze (acestea au devenit mai „juicy”) și au apărut cu mai mare claritate și prunele foarte coapte și ceva condimente. Lemnul s-a simțit bine atât la prima degustare cât și la a doua, acesta fiind cel mai bine reprezentat în postgust. Ce am mai observat în legătură cu mirosul de lemn este că după aerarea mai îndelungată (1 ora și jumătate) acesta s-a diferențiat în mai multe nuanțe: lemn de cedru, pâine prăjită, tabac, piper. Este un exemplu foarte bun pentru cei ce vor să își dea seama ce aport aduce lemnul (baricul, butoiul de stejar) în vin.

Și pentru că îmi place să experimentez cât mai mult cu vinul, am mai făcut un experiment: înainte de a pune vinul în decantor, am pus puțin vin direct într-un pahar pentru a-l degusta în paralel cu vinul decantat să văd mai clar ce efect are decantarea asupra acestui vin. Am lăsat acest vin în pahar pe tot parcursul degustării și am degustat în paralel dintr-un alt pahar vinul decantat prima dată cam 45 de minute, cât și vinul decantat 1 ora și jumătate.

Diferența între vinul nedecantat (cel care a stat în pahar) și cel decantat a fost foarte mare: în primul rând vinul nedecantat mi s-a părut destul de închis și nu am putut distinge aromele la fel de clar ca la cel decantat, oricât aș fi rotit paharul să îl aerez (și aerarea această a avut efectul ei, însă comparând cu vinul aerat în decantor pot spune că aromele deschise de decantor au fost mult mai clare și, bineînțeles, vinul din decantor savurat mai bine). În al doilea rând, vinul din pahar s-a încălzit mult mai repede – acesta ajunsese la 19 grade Celsius în timp ce cel din decantor avea 17 grade Celsius.

Ca și concluzie pot spune că Taraboste Tribut Saperavi 2017 este un vin de cursă lungă, un vin ce chiar mă aștept să se învechească (și mai) frumos în următorii ani, un vin ce merge savurat alături de mâncare cum ar fi, de exemplu, carne de vânat, leg chops de miel sau mâncăruri cu sos.

Dacă vrei să încerci și tu acest vin (precum și Cabernet Sauvignon din aceeași gamă), află că îl găsești în magazinul online Produse Moldovenești. Și pentru că cei de la Produse Moldovenești sunt colaboratori vechi și prieteni ai proiectului Winesday, oferă cititorilor 15% reducere la produsele comandate în magazinul lor online. Adaugă codul de reducere „winesday15” în comanda ta pe siteul lor și vei primi reducerea (reducerea aceasta nu se cumulează cu alte reduceri valabile temporar pe siteul lor).

Găsești impresii despre acest vin și pe Vivino.

Vinul a participat la concursuri internaționale și a primit deja câteva medalii:

  • Decanter World Wine Awards 2020 – Silver
  • Mundus Vini Spring Tasting 2020 – Gold
  • International Wine & Spirit Competition (IWSC) 2020 – Bronze
  • Vinarium 2020 – Gold

Leave a Reply

Your email address will not be published.

eight − five =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.