Anno Fetească Neagră 2018

Anno Fetească Neagră 2018

Numele gamei Anno a cramei Licorna Winehouse vine de la faptul că include vinuri realizate în ediții limitate numai cu struguri din cei mai buni ani din punct de vedere al condițiilor de coacere.

Am făcut cunoștință cu vinurile cramei Licorna în toamna 2017 când am participat în juriu la Premiul Publicului (seara vinurilor roșii) în cadrul concursului anual de vinuri realizat de Vinul.ro. Am degustat atunci în orb în jur de 30 de probe, am acordat puncte pe hârtie fiecărui vin degustat în parte iar la final toți cei care am făcut parte din juriu am căzut de acord că acest vin era cel mai bun pentru a primi o medalie de aur în acea seară (conform notelor acordate puse la un loc). Surpriza a venit din partea organizatorilor care, în momentul în care ne-au dezvăluit despre ce vin era vorba – Serafim Fetească Neagră 2015 al cramei Licorna –  ne-au surprins și cu faptul că acest vin deja obținuse Marea Medalie de Aur în cadrul votului Juriului alcătuit din profesioniști și ne-au întrebat dacă suntem de acord să oferim premiul nostru celui de-al doilea vin clasat în urma degustării noastre (am fost cu toții de acord, al doilea vin clasat fiind tot o Fetească Neagră din zona Dealu Mare, de la Gramofon Wine).

Am rămas cu povestea aceasta în suflet și mi-am propus ca la un moment dat să ajung la Licorna să vizitez crama și să fac cunoștință cu vinurile sale.

Cum iubesc să călătoresc, am ajuns deja de câteva ori la crama Licorna Winehouse, am făcut cunoștință cu toate gamele sale iar astăzi vreau să îți povestesc despre un vin tare fain lansat în urmă cu aproximativ 6 luni: Anno Fetească Neagră 2018.

Pentru început las aici câteva informații despre cramă: Licorna Winehouse este una din cele mai cunoscute crame situate în zona Dealu Mare. Aflată în localitatea Gura Vadului, în apropiere de Mizil, crama discute de 30 de hectare de viță de vie cu vârstă medie de 15 ani. Plantația face parte din centrul viticol Tohani, podgoria Dealu Mare și este amplasată la o altitudine de 215 m. Enologul cramei, Gabi Lăcureanu, este un nume cunoscut între cei care au făcut cunoștință cu lumea vinului de ceva vreme și un nume ce trebuie urmărit de aici înainte atât de cei cu o pasiune mai veche în vin cât și de către cei care acum pășesc în lumea lui Bacchus.

Anul trecut am avut ocazia să ajung la cramă de 3 ori, am încercat o bună parte din vinuri și mi-a rămas în suflet Feteasca Neagră vinificată în mai multe game. Am încercat chiar și o Fetească Neagră din tancul de inox însă despre vizita la cramă promit să revin cu un articol viitor însoțit de fotografii.

Cu o culoare roșu granat închis cu tonuri maronii, Anno Fetească Neagră 2018 își arată frumusețea încă de la prima privire. Culoarea din pahar  îți spune încă din prima clipă că vinul a fost baricat, lucru întărit de mirosul simțit odată ce ai băgat nasul în pahar. În miros se simt mure, coacăze negre, prune uscate, dar și ceva condimente și note de lemn inconfundabile. Gustul vine în susținerea îndeaproape a mirosului, aici simțind și mai bine murele, prunele uscate foarte coapte (aproape gemoase), cireșe amare, coacăze și puțin piper. Postgustul este lung și te îmbie să asortezi vinul cu carne de rață sau de vită.

Vinul este învechit timp de 12 luni în butoaie de stejar și are 15,5% alcool bine integrat – nu am simțit că vinul are alcoolul ridicat deși știu că zona Dealu Mare vine cu struguri foarte copți ce se transformă în multe grade alcoolice în vin. Vinul este sec, chiar dacă restul de zahăr este de 3,28 g/l și poziționează vinul la limita superioară a zahărului pentru vinurile seci (conform legii din România toate vinurile care au rest de zahăr de până în 4 g/l sunt seci). Personal nu am simțit acest rest de zahăr, fiind foarte bine integrat între fructele roșii supra coapte din gust. Am servit vinul la temperatura de 15° Celsius și cred că a fost temperatura ideală pentru a savura sticla cu numărul 881 din cele 3000 sticle existente.

Cum gama Anno mai are un vin „Anno Fetească Neagră” din recolta anului 2017, vin ce se vinde numai la cramă și pe care l-am achiziționat la ultima vizită de la finalul anului trecut, sunt tare curioasă să degust în paralel atât varianta 2018 cât și 2017. Îți dau de veste când fac această degustare. Ce zici, ți-ar plăcea să fac această degustare și în cadrul unui eveniment la care să poți participa în viitor?

Update-uri despre Anno Fetească Neagră 2018 găsești și pe Vivino.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one × three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.