Chardonnay Anima și Karakter 2020

Chardonnay Anima și Karakter 2020

De ceva vreme încerc o nouă abordare în ceea ce privește vinurile: încerc în paralel același soi de struguri, același an de recolta și același producător, însă aleg game diferite de la acesta. Nu reușesc întotdeauna să găsesc vinuri care să îndeplinească aceste criterii, însă iată că de această dată întâmplarea a făcut să găsesc două vinuri Chardonnay de la aceeași cramă, Aurelia Vișinescu/Domeniile Săhăteni, din game diferite: Anima și Karakter.

De-a lungul ultimilor ani am încercat vinurile semnate de Aurelia Vișinescu în mai multe game, fie ele monosoi sau cupaje, fie vinuri tinere sau vinuri maturate. Am avut plăcerea să includ vinuri de la această cramă în degustările Winesday Specials, precum și în degustările private pe care le organizez și de fiecare dată publicul le-a apreciat.

Cum am încercat de curând, în paralel, cele două vinuri din struguri Chardonnay recolta anului 2020, în ceea ce urmează îți povestesc cum mi s-au părut.

Ce trebuie să știi încă de la început este diferența dintre cele două game:

  • Gama Karakter este gama dedicată soiurilor internaționale de struguri (vinurile din soiurile românești de struguri le vei găsi în gama Artisan) și este o gamă pe care în principiu o vei găsi în HORECA, adică în hoteluri și restaurante.
  • Gama Anima este cea de top a cramei, gamă ce reunește vinurile din anii de recoltă cei mai buni. Fiind gama de top, include vinuri complexe ce au fost deja învechite în butoaie de stejar, acestea putând fi păstrate timp îndelungat în sticlă, maturarea continuând în acest fel.

Am încercat cele două vinuri, Karakter Chardonnay 2020 și Anima Chardonnay 2020 în paralel, ambele având în jur de 9-10° Celsius când le-am pus în pahar. Las mai jos ce am observat la fiecare în parte.

Karakter Chardonnay 2020:

Cu o culoare galben auriu intensă, în miros s-au diferențiat aromele de citrice, pepene galben și puțin ananas. În gust s-au regăsit toate aceste arome cu accent pe citrice și pepene galben. Alcoolul de 13,8% a fost bine integrat, nu s-a simțit în postgustul lung. Aciditatea am simțit-o medie iar cele 10° la care am savurat vinul au fost numai bune pentru acest vin proaspăt.

Anima Chardonnay 2020:

În mod curios, culoarea acestui vin mi s-a părut ușor mai deschisă decât a celui anterior, deși ambele se încadrează la galben auriu. De cum am mirosit prima oară vinul în pahar acesta mi-a oferit arome diferite față de cel anterior: dacă notele de citrice și pepene galben erau comune, ei bine, în acest al doilea vin încercat, și-au făcut simțite prezența fructele exotice, perele, dar și puțină vanilie și unt. Mirosul mi s-a părut mai intens decât la primul vin (am observat asta pe măsură ce vinul s-a mai încălzit 1-2 grade în pahar), iar gustul a predominat în fructe exotice, pepene galben, vanilie și lemn dulce pe final, în postgust. Vinul are 13,7% alcool pe care nu l-am simțit. Vinul a fost fermentat și învechit pe drojdii in baricuri de stejar românesc timp de 5 luni.

Găsești aceste două vinuri și pe Vivino: Karakter Chardonnay, Anima Chardonnay.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

six − 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.