Byzantium by The Iconic Estate

Byzantium by The Iconic Estate

Cu The Iconic Estate m-am întâlnit de nenumărate ori în ultimii ani. Îi știam spumantele produse în crama „Pivnițele Rhein” de la Azuga încă de dinainte să îmi descopăr pasiunea pentru vin (ba chiar la această cramă am avut parte de prima degustare de vin la care am participat vreodată în toamna lui 2013 – am scris despre asta aici), iar în 2020 și 2021 am vizitat crama din Dealu Mare cu ocazia Evadării în Dealu Mare, eveniment anual dedicat pasionaților de vin.

La finalul anului trecut și la începutul acestui an am observat câteva etichete noi introduse pe piață de către The Iconic Estate printre care cele ale spumantelor Rhein Extra, gama de top Hyperion și gama Byzantium, potrivită celor care acum încep să descopere vinurile.

Și cum îmi place să încerc vinuri și recolte noi ori de câte ori am ocazia, la finalul anului trecut mi-am pus în minte să încerc mai multe game de vinuri din mai multe soiuri de struguri de la mai multe crame. Una din gamele încercate a fost Byzantium iar astăzi mă bucur să îți povestesc despre ea.

Relansată sub sloganul „Pentru sufletele tinere din vechile orașe”, gama Byzantium este formată din 4 vinuri seci dintre care unul i s-a adăugat odată cu realizarea noii imagini:

  • Byzantium Blanc (Sauvignon Blanc, Viognier, Chardonnay)
  • Byzantium Rose (Shiraz)
  • Byzantium Rosso (Fetească Neagră, Shiraz, Cabernet Franc)
  • Byzantium Fetească Neagră (acesta este vinul nou adăugat în gamă)

 

Byzantium Blanc (Sauvignon Blanc, Vioginer, Chardonnay) recolta anului 2020 este un vin de culoare galben – lămâie cu arome de citrice și ananas în miros. Mi-a atras atenția în special parfumul simțit și am zăbovit puțin să mă bucur de aroma intensă înainte să gust. L-am savurat la 8° Celsius, iar în gust am regăsit citricele și ananasul (acesta din urmă l-am simțit în special in post gust) ce au fost completate cu piersici. Postgustul a fost mediu iar cele 13,5% alcool au fost simțite destul de puțin. Vinul este proaspăt și foarte potrivit a fi savurat că atare sau cu mâncare alături într-o zi călduroasă. O idee foarte potrivită pentru masă de prânz!

Byzantium Rose, recolta anului 2020 este un vin proaspăt realizat din struguri Shiraz. De un rose pal foarte elegant, vinul este destul de parfumat (l-am degustat în paralel cu Byzantium Blanc menționat mai sus și pot spune că parfumul vinului alb a fost mai puternic decât cel al celui rose), în miros simțindu-se din plin fructele roșii. L-am savurat la 8° Celsius și am simțit în gust note delicate de cireșe, zmeură și puțin grapefruit roșu. Alcoolul de 13% nu s-a simțit, însă postgustul a fost relativ scurt. Consider că vinul este potrivit a fi potrivit pentru zile călduroase, atunci când ai chef să savurezi un pahar de vin ușor, apoi să te întorci la lucru.

Byzantium Rosso recolta 2019 este realizat din Fetească Neagră, Shiraz și Cabernet Franc. De culoare roșu rubiniu, am regăsit în miros fructe roșii ușor dulci, cireșe, mure și condimente. Gustul a fost dominat de vișine coapte dulci, scorțișoară, piper, prune ușor afumate și piper. Postgustul a fost lung și au ieșit în evidență câteva note de vanilie și lemn dulce. Vinul a fost savurat la 16° Celsius iar cele 14% alcool nu s-au simțit, acestea fiind bine integrate în vin. Consider că Byzantium Rosso este un vin tare potrivit a fi savurat alături de prieteni. Adică îți va plăcea să îl împărți alături de cei dragi într-o zi de weekend de stat la povești.

Byzantium Fetească Neagră recolta 2019 este vinul nou adăugat acestei game și a primit deja o Medalie de Argint la Premiile de excelență Vinul.ro 2021, ediție a premiilor la care m-am bucurat să fac parte din juriu (despre experiență mea în juriu am povestit aici). Fiind curioasă cum este, acesta a fost primul degustat din întreaga gamă, însă am zis să închei cu el descrierea mea pentru că mi s-a părut a fi ceva mai complex decât cele anterioare. De culoare roșu rubiniu intens, vinul se deosebește în special prin notele de prune afumate și fructe negre ce se regăsesc în miros. Gustul confirmă prezența prunelor afumate (o specificitate a soiului Fetească Neagră ce – specialiștii spun – se exprimă cel mai bine în regiunea Dealu Mare), dar și a vișinelor coapte. Vinul are 14% alcool care se simte, post gustul este destul de lung iar pe final se simte puțin vanilia. Fiind un vin din gama entry level nu cred să fi avut învechire în butoaie de stejar, însă, cum, pe etichetă nu scrie, nu mă pot pronunța în legătură cu acest aspect. Și acesta este un vin de împărțit cu prietenii, iar dacă îi adaugi și ceva de mâncare cum ar fi carne roșie sau brânzeturi tari, ziua de povești alături de cei dragi se poate prelungi tare frumos!

Găsești aceste 4 vinuri și pe Vivino: Byzantium Blanc, Byzantium Rose, Byzantium Rosso, Byzantium Fetească Neagră.

Găsești aceste vinuri disponibile în marile magazine, dar și în magazinul online IconicDrinks.shop

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

fourteen + 15 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.