Cum au fost degustările de vin organizate în cadrul taberelor de echitație

Cum au fost degustările de vin organizate în cadrul taberelor de echitație

Acum câteva zile am lansat prima tabără tematică dedicată deopotrivă vinului și echitației. Chiar dacă este prima tabără tematică organizată oficial de Winesday, tabăra de echitație se află de fapt la ediția a cincea.

Cine mă cunoaște știe că lucrez în industria de turism de 14 ani și că din 2013 încoace am organizat diferite călătorii tematice pentru a-i inspira și pe alții să călătorească pentru pasiunile lor. Și uite așa am organizat până acum în total peste 20 de astfel de excursii pe care le-am numit „tabere tematice”, în cadrul acestora abordând teme precum fotografia, echitația, gastronomia și, de 2 ani încoace, vinul.

Cum vinul a fost un element comun al taberelor organizate în ultimii 2 ani, și, odată cu lansarea proiectului Winesday, tema vinului se va regăsi de aici înainte în mai multe tabere și evenimente tematice, astăzi mi-am propus să îți povestesc cum au fost degustările de vin ce au avut loc în taberele de echitație de până acum.

Dacă în trecut acordam echitației cam 90% din atenție în cazul taberelor „de echitație”, ei bine, ediția din această vară vine cu 50% din timp dedicat echitației și 50% din timp dedicat vinului. Nu degeaba se numește „Horse Riding Adventure & Wine Explorer”.

Întorcându-mă la degustările ținute în taberele trecute voi începe cu cea din aprilie 2018. A fost prima degustare de vin oficial ținută după ce obținusem certificarea WSET și am organizat-o așa cum îmi imaginasem: a fost o degustare de vin relaxată, realizată în foișorul acoperit de la centrul de echitație Potcoava Mountain Hideaway, gazdă taberelor acestea. Tocmai pentru ca am gandit-o a avea loc in aer liber, la munte, dupa o zi activa la echitatie, toti cei prezenti (incluzandu-am si pe mine aici) am venit relaxati si cu haine de munte. Evenimentul si-a dorit a fi o activitate noua, fara fast, ci cu mai multa curiozitate asupra vinurilor. Am ales atunci vinurile cramei Chateau Vartely (3 din gama Select, 1 din gama Individo), crama de la care a pornit in 2015 pasiunea mea pentru vin.

A fost prima degustare pe care am organizat-o, iar zâmbetele participanților, voia bună, precum și feedbackul primit m-au făcut să o tot repet de atunci înainte.

Și uite așa timpul s-a scurs repede până la următoarea degustare de vin din tabăra din octombrie 2018.

De data aceasta degustarea a avut loc în interior, afară fiind ceva mai frig decât în primăvară. Și acum am apelat la vinuri de la Château Vartely, numai din gama Individo de această dată, însă am adăugat ceva în plus: am început să prezint nu numai vinurile de la degustare, dar și lucruri despre cum se degustă vinul, cum se ține paharul, de ce e nevoie să aeram vinul și uneori să îl decantăm și așa mai departe. Iar momentul acela o să îl țin minte tocmai pentru că a generat și mai multe discuții despre vin, participanții au fost curioși și am simțit că pășim împreună în lumea vinului.

La puțin timp după această degustare au fost gata și primele detalii despre ceea ce urma să se numească astăzi „Winesday”. Mi-am dorit astfel să duc licoarea lui Bacchus în casele tuturor și pe buzele cât mai multor oameni, mai ales ale celor care au fost mereu curioși în ale vinului dar nu au îndrăznit încă să pună întrebări.

Anul 2019 m-a întâmpinat cu noi degustări de vin în taberele tematice pe care le-am organizat, cu un logo proaspăt lansat al Winesday și cu prima poveste despre acest proiect pe care am spus-o participanților.

Am adăugat acestei degustări 2 vinuri de la o cramă mai puțin cunoscută în România, crama Dac (originară tot din Republica Moldova), aceasta fiind foarte bine primită.

Tabăra din toamnă lui 2019 care a urmat a adus cu ea vinuri moldovenești din game de top: Individo și Taraboste de la crama Château Vartely și Dac Rezerv și-au făcut apariția după o zi foarte încărcată la echitație.

În plus, fiind vinuri gastronomice, am adăugat câteva snack-uri pe masă pentru a fi mai ușor de înțeles. A fost prima dată când am adus la degustare numai vinuri roșii, vinuri baricate ce au fost decantate înainte și am avut ceva emoții din acest punct de vedere – simțeam că am țintit puțin mai sus de data aceasta și nu aveam cum să știu cum vor decurge lucrurile. Participanții însă au fost parcă și mai curioși: am analizat împreună culoarea vinului, am  povestit despre aromele ce se regăsesc în soiurile de struguri prezente, dar și de cele împrumutate de la butoaiele de stejar și am lungit seară apoi cu povești la foc de tabără.

 

Fiecare ediție a taberelor a adus noi vinuri și noi provocări. Iar acest lucru va continua și la următoarele ediții ale taberelor pentru că iubesc să aduc noutăți mereu.

Mai mult de atât, mi-am propus să diversific vinurile și cramele prezentate pentru că din ce în ce mai multe persoane care vor participa la aceste evenimente să afle de ele.

De exemplu la ediția din această vară a taberei de echitație și vin ce are loc în perioada 20-23 iulie 2020 vom aveam vinuri românești și moldovenești însă de data aceasta cele românești vor predomina. Vor fi 3 seri de degustare, iar în fiecare seară vom încerca vinuri diferite din zone diferite și cu grade de complexitate diferite. Avem și vinuri ușoare, de vară, dar și vinuri gastronomice pe care le vom asorta cu mâncarea de la cină. Mai multe detalii nu pot divulga acum însă dacă vrei să ai parte de o experiență frumoasă de petrecere a timpului în natură, de a învăța câteva lucruri despre lumea cailor, dar și de a degusta câteva vinuri de top te aștept să vii și tu alături de mine în aceasta tabără. Detaliile sunt aici și mai avem numai 2 camere disponibile. Vineri, 10 iulie, închidem înscrierile, așa că dacă vrei să vii dă-mi un semn până atunci. Eu te aștept cu drag!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

five × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.