Wine Chocolate Dark – descoperă „vinul de ciocolată”

Wine Chocolate Dark – descoperă „vinul de ciocolată”

Una din surprizele acestui an a fost, spre surprinderea mea, un vin roșu demisec.

Personal prefer vinurile roșii seci cât mai complexe, însă de când am intrat în lumea vinului și am început să organizez tot felul de degustări, am devenit mai curioasă și caut permanent vinuri noi, fie ele albe, rose, roșii sau spumante, fie seci, demiseci și chiar dulci. Pe scurt, sunt în căutarea vinurilor potrivite pentru fiecare cu scopul de a le prezenta în cuvinte simple și pentru a-i inspira pe cei din jur să încerce licoarea lui Bacchus și să își descopere preferințele.

În căutările mele de vinuri ușor de înțeles și apreciat de către cei care au curiozitate legată de vin dar încă nu cunosc foarte multe despre acestea, am dat peste un cupaj roșu demisec: Wine Chocolate Dark produs de Tohani România.

Cum crama Tohani este situată în zona Dealu Mare, zonă foarte potrivită pentru realizarea vinurilor roșii, am zis că vinul pare a fi promițător și l-am încercat. În gama „Wine Chocolate” există două vinuri: unul demisec (Dark), altul dulce (Sweet). L-am încercat așadar pe cel Dark (demisec), lăsându-l pe altă dată pe cel dulce.

Încă de la primul nas (așa se numește când mirosi prima dată vinul) am simțit dulceața fructelor roșii și a prunelor foarte coapte. Am aerat vinul puțin în pahar pentru a lăsa aromele să se dezvăluie și am observat între timp culoarea de un roșu rubiniu destul de închis. După aerarea în pahar atât în gust cât și în miros am descoperit arome de prune și mure supracoapte, cireșe negre și chiar ciocolată. Per total, gustul m-a dus cu gândul la gem de mure și de prune iar în post gustul lung am simțit cel mai bine dulceața ciocolatei negre și puțină vanilie. Aveam să aflu apoi de pe sticlă câteva informații suplimentare: vinul provine din recolta anului 2017 și are 13,5% alcool.

Cupajul este realizat din Fetească Neagră, Merlot și Shiraz, iar din câte am putut aprecia, este puțin baricat-de acolo ar trebui să vină aromele de ciocolată și vanilie.

Și dacă tot am descoperit acest vin undeva la începutul verii, ei bine, l-am inclus în una din degustările de vin susținute astă vară în tabăra de echitație și vin pe care am organizat-o. Wine Chocolate a fost primul vin dintr-o serie de vinuri roșii, așa cum se vede în imaginea de la jos.

Cum mă și așteptam, vinul a fost bine primit de către cei care au participat la tabără. În seara acestei degustări am asociat vinurile tot felul de mâncăruri la grătar pentru a face diferența între gusturi. Astfel, am încercat toate vinurile serii cu legume la grătar (dintre care ciupercile au o prezență aparte-gustul umami despre care vreau să vorbesc într-un articol separat), brânză la grătar și mai multe feluri de carne pe grătar. Fiecare vin s-a potrivit diferit și a plăcut în mod diferit participanților, însă ceea ce mi-a rămas în minte de la acea degustare este că Wine Chocolate a fost solicitat suplimentar și la final, când am ajuns la desert, lucru care mă face să recomand vinul acesta atât cu aperitive, cât și cu fel principal și, dacă mai rămâne, este potrivit și pentru desert.

 

Totodată, Wine Chocolate Dark este în sine un desert așa că dacă ai vreodaca chef să înlocuiești desertul unei zile cu un pahar cu vin, ai găsit acum vinul. Recomand vinul totodată și băutorilor de vinuri seci pentru că dulceața din acest vin nu este atât de mare.

Vinul poate fi achiziționat fie din magazinul online Tohani, fie din magazine de specialitate, fie chiar și din marile lanțuri de supermarketuri.

Update-uri despre acest vin găsești și pe Vivino.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

eleven − nine =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.