România are o mulțime de soiuri de struguri ce au mari șanse de a fi recunoscuți internațional. Unul dintre acestea este Feteasca Albă, soi de struguri existent în România înainte ca Filoxera să fi schimbat cursul lucrurilor în lumea vinului și este plantat foarte mult pe teritoriul țării noastre, în special în zona Moldovei și a Transilvaniei.
Am încercat de-a lungul timpului mai multe vinuri din Fetească Albă și am asociat soiul mereu în minte cu aciditatea ridicată și cu aromele foarte pronunțate de citrice.
De curând am încercat pentru prima dată un vin de la Strunga Winery, cramă situată în zona Iași. Întâmplarea a făcut ca acest vin să fie Fetească Albă 2017, așa că am hotărât să scriu câteva rânduri despre el.
La deschiderea sticlei vinul mi s-a părut deosebit de floral: am simțit în miros flori de tei și flori de câmp. Am pus în pahar, am aerat puțin vinul, apoi am mirosit din nou: florilor anterior menționate li s-a adăugat puțin pepene galben și citrice. Am regăsit apoi în gust în special arome de flori de tei, penene galben și grapefruit foarte copt – acesta din urmă s-a simțit mai ales în post-gust.
Vinul are o culoare galben-pai, este un vin sec realizat cu struguri Fetească Albă recolta 2017 și are 12% alcool. Este un vin cu aciditate ridicată, specifică zonei Moldovei, este foarte proaspăt și se savurează maxim dacă este bine răcit (7-8 grade C). L-aș asocia cu brânzeturi moi, un pește foarte gras, aperitive, însă l-aș bea și ca atare (fără mâncare) într-o zi călduroasă de vară pe un șezlong la munte sau la mare.
Mi-a atras atenția și eticheta: aceasta include o lucrare a olarului Daniel Leș ce reprezintă „Hora Trandafirilor de la Moldova”. Crama Strunga are mai multe vinuri ce includ diferite lucrări ale acestuia, un mod tare frumos de a duce mai departe lucrări ale artiștilor locali.
Dintre toate vinurile Fetească Albă acesta mi s-a părut și floral și fructat și parcă mai parfumat decât altele. Cumva m-a fermecat și sunt tare curioasă ce alte surprize voi găsi de la Strunga, cramă situată în zona de nord-est a României, acolo unde sunt condiții perfecte pentru cultivarea soiurilor de struguri albi.
Update-uri despre acest vin găsești și pe Vivino.
Leave a Reply