Monastrell: Bilaire 2021 și Arbui 2020, Alejandro Bodegas

Monastrell: Bilaire 2021 și Arbui 2020, Alejandro Bodegas

De când am intrat în lumea vinului caut să cunosc cât mai multe soiuri de struguri, atât românești cât și internaționale, iar la cele internaționale încerc să trec de cele mai cunoscute soiuri și să testez soiuri mai puțin știute.

Astăzi povestesc despre soiul Monastrell, originar din Spania. Cunoscut și ca Mourvedre (Franța) și Mataro (Catalunia – Spania, Australia, Cipru, SUA).

Soiul Monastrell produce vinuri corpolente, taninoase, cu un alcool ridicat. Este un soi de strugure ce înflorește târziu și se coace foarte târziu, are nevoie de multă căldură pentru a se coace, este rezistent la seceta, iar în vinificație se folosește atât ca atare, cât și în cupaje cu alte soiuri, cum ar fi cu Grenache și Syrah.

Numele Monastrell a fost menționat pentru prima oară de Francesc Eiximenis în Emporda, Catalunia, în anii 1381 – 1386 și se spune că a fost menționat alături de Bobal între cele mai importante soiuri de struguri ai regiunii Valencia în 1460. Derivă din cuvântul latin „monasteriellu”, un diminutiv al „monasteriu”, însemnând „mănăstire” și sugerând faptul că acest soi de strugure a fost cultivat la mănăstire. Monastrell este originar din Sagunto în reiunea Camp de Morvedre din Valencia, unde a fost cel mai răspândit soi până la apariția filoxerei la începutul secolului douăzeci. Sursă: Wine Grapes, Jancis Robinson, Julia Harding, Jose Vouillamoz, Penguin Random House UK, ediția 005, paginile 646 – 647

De curând am încercat 2 vinuri din game diferite ale aceleiași crame, Alejandro Bodegas. Ambele sunt realizate cu 100% struguri Monastrell, le-am testat în paralel, iar mai jos găsești impresiile mele.

Crama Alejandro Bodegas este situată în Alicante, Spania și are o tradiție în vin din 1982, când Alejandro Perez Martinez a decis să creeze vinuri noi. Astăzi crama deține 45 de hectare de viță de vie planate cu diferite soiuri, acestea aflându-se în regiunea Medio Vinalopo în zona rurală numită El Manan, în apropiere de orașul Monovar și la 40 km de Alicante.

Bilaire 2021, Alejandro Bodegas

De culoare roșu rubiniu mediu, cu o intensitate medium+, în miros s-au dezvăluit fructe roșii coapte, ușor dulcegi, vișine, cireșe amare, mineralitate și puțină vanilie.

În gust am regăsit notele de vișine, cireșe amare, fiind completate de mure și merișoare. Vinul a petrecut 6 luni în butoaie de stejar, însă notele dezvoltate de la această maturare nu sunt foarte evidente (vanilia se simte destul de puțin). Impresia generală a fost de fructe foarte coapte, tanini catifelați și postgust lung. Am simțit vinul ca fiind foarte tânăr, are de unde să îți dezvolte arome de la măturarea în sticlă așa că aș încerca acest vin și peste 1 an să îi văd evoluția.

Vinul este sec cu un un alcool de 14,5% care se simte.

Arbui 2020, Alejandro Bodegas

Fiind cu un an mai „bătrân”, am încercat vinul Arbui după Bilaire. Ca și anteriorul, este realizat din 100% strugure Monastrell, însă aceștia au fost recoltați târziu, la supramaturare, motiv pentru care strugurii supracopți au dat și un nivel de alcool ridicat, de 15%.

Culoarea a fost tot roșu rubiniu însă cu nuanțe mai intense.

În miros am simțit din nou vișine, cireșe amare, dar și mure, vanilie și puțin fum. Vinul acesta a petrecut 15 luni în butoaie de stejar franțuzesc iar lemnul și-a spus cuvântul atât în miros, cât și în gust.

În gust am regăsit vișinele, murele, vanilia, merișoare, iar aromele de fum au fost completate cu cele de tabac și condimente. Vinul este sec, are 15% alcool care este mult mai bine integrat decât la vinul anterior, iar taninii sunt mult mai pronunțați, dar catifelați. Aș încerca și acest vin peste ceva timp pentru că și în acest caz, vinul va evolua frumos.

Ambele vinuri menționate mai sus se găsesc în magazinul online TheWinederers (vezi aici și aici), iar dacă vrei să le achiziționezi adaugă în comandă codul WINESDAY10 pentru o reducere de 10%.

Tu ai încercat vinuri din soiul Monastrell? Dacă da, spune-mi în comentarii ce vin și din ce recolta ai încercat și cum ți s-a părut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fifteen + four =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.