Premiile de excelență Vinul.Ro 2023 vor fi anunțate de Ziua națională a gastronomiei și vinurilor

Premiile de excelență Vinul.Ro 2023 vor fi anunțate de Ziua națională a gastronomiei și vinurilor

Luna septembrie vine cu recolta bogată, cu must proaspăt și cu promisiunea unor vinuri savuroase. Și mai vine, bineînțeles, cu Premiile de Excelență Vinul.ro competiție organizată de Vinul.ro de 15 ani încoace.

Am avut plăcerea ca, la invitația lui Cezar Ioan, inițiatorul Vinul.ro, în 2021 și 2022 să fac parte din Juriu, iar anul 2023 nu face excepție. Jurizarea vinurilor va avea loc pe 26 septembrie, în ea fiind implicate mai multe comisii cu oameni specializați, iar rezultatele le vom afla cu toții la Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc, pe 1 octombrie, la Casa Timiș.

Jurizarea premiilor va avea loc, pentru al treilea an consecutiv, în generosul cadru natural și arhitectural al resortului de eno-gastroturism și well-being Casa Timiș, din Dealu Mare, Prahova.

Rezultatele vor fi anunțate în data de 1 octombrie, pe parcursul unui eveniment special, de gală, dedicat de locația gazdă sărbătoririi „Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului din România” (prima duminică a lui octombrie). Tot atunci vor fi anunțate și Premiile GastroArt – editură specializată în gastronomie și co-inițiator, alături de Vinul.Ro și de Chef Nico Lontras, al demersurilor care au condus la adoptarea Legii privind Ziua Gastronomiei și Vinurilor din România.

Lista vinurilor premiate – de referință pentru iubitorii vinurilor românești și pentru profesioniștii din domeniul comerțului de profil – va fi întocmită în urma degustării “în orb” (fără ca evaluatorii să cunoască identitatea probelor prezentate) și prin calcularea mediei punctajelor obținute de fiecare vin, în ordine descrescătoare limitată la cel mult o treime din numărul total al vinurilor înscrise în competiție. Comisiile de evaluatori vor fi formate, ca în fiecare an, din minimum 5 degustători provenind din domeniul producției, comerțului sau comunicării specializate de vin. În premieră, câte un absolvent al Școlii vinului din Iași va fi repartizat fiecărei comisii, într-un efort al organizatorilor de a lărgi orizontul de cunoaștere asupra vinurilor românești către pasionații interesați dar aflați în afara domeniului.

 

La concurs sunt înscrise vinuri din toate palierele de preț de piață, evaluatorii neavând acces la această informație, ci fiind invitați să judece și să puncteze (maxim 100 puncte posibil) strict calitatea conținută în pahar, în funcție de criterii ținând de aspect, arome, gust, postgust și impresie generală. Vinurile sunt prezentate anonimizate, aflate la temperatura optimă de consum și ordonate pe serii logice (același soi sau cupaj, cele tinere înaintea celor maturate, cele seci înaintea celor dulci, cele care nu au avut contact cu lemnul înaintea celor care au beneficiat de acest contact, cele cu conținut alcoolic mai redus înaintea celor cu procentaj alcoolic mai ridicat).

Publicația Vinul.Ro derulează, anual, încă trei alte competiții de profil:

  • una dedicată exclusiv vinurilor certificate BIO (BIOVinul.Ro),
  • una dedicată vinurilor produse în Republica Moldova (TOP MOLDOVA)
  • una dedicată vinurilor cu rest de zahăr, din soiuri aromate (Vinul.Ro DULCE & AROMAT).

În afara medaliilor, PUNCTAJELE acordate de comisiile Vinul.Ro sunt utilizate ca referință atât de către consumatori cât și de anumiți producători care doresc să utilizeze acest instrument pentru analiza internă a producției sau pentru a comunica mai nuanțat publicului și partenerilor de afaceri calitatea fiecărui lot îmbuteliat – în ultimii 5 ani, peste 1,5 milioane de sticle purtând la vedere punctajele Vinul.Ro au fost vândute pe piața autohtonă.

Despre vinuri și punctaje promit să revin cu un articol dedicat în această toamnă.

Până atunci stai cu ochii pe Vinul.ro pentru că pe 1 octombrie se anunță vinurile medaliate la ediția cu numărul XV a Premiilor de Excelență. Sau, și mai bine, vino și tu la Casa Timiș pe 1 octombrie să afli live rezultatele și să te bucuri de o gastroexperiență de excepție (Casa Timiș tocmai  a anunțat detaliile experienței culinare din 1 octombrie – acestea sunt aici).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

6 − 1 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.