Wine Tales

Home / Wine Tales

Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului din România împlinește 5 ani

Vinul este bun prieten cu gastronomia și, de 5 ani încoace, avem o zi oficială în care se sărbătoresc împreună: prima duminică din luna octombrie. Chef Nico Lontras, Cezar Ioan și Cosmin Dragomir  au inițiat în 2019 un proiect de lege care să numească această zi națională, iar legea a trecut de Camera Deputaților numind oficial prima duminică din octombrie „Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului din România”. Mă bucur că această inițiativă demnă de lăudat a fost sărbătorită an de an atât de inițiatori, cât și de alte locații ce s-au alăturat demersului lor. Am fost curioasă să aflu...

Premiile de excelență Vinul.Ro 2023 vor fi anunțate de Ziua națională a gastronomiei și vinurilor

Luna septembrie vine cu recolta bogată, cu must proaspăt și cu promisiunea unor vinuri savuroase. Și mai vine, bineînțeles, cu Premiile de Excelență Vinul.ro competiție organizată de Vinul.ro de 15 ani încoace. Am avut plăcerea ca, la invitația lui Cezar Ioan, inițiatorul Vinul.ro, în 2021 și 2022 să fac parte din Juriu, iar anul 2023 nu face excepție. Jurizarea vinurilor va avea loc pe 26 septembrie, în ea fiind implicate mai multe comisii cu oameni specializați, iar rezultatele le vom afla cu toții la Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc, pe 1 octombrie, la Casa Timiș. Jurizarea premiilor va...

Cercul de Fetească, 16 septembrie 2023 (București)

Pe Cezar Ioan îl cunosc încă de când am intrat în lumea vinului acum 8 ani. Îmi amintesc că de numele lui erau legate tot felul de lucruri depre vin: atât publicația (atât online cât și offline pe atunci) Vinul.ro, Premiile de Excelență Vinul.ro (la care am luat parte prima dată ca Jurat la „Premiul Publicului” în 2017, apoi ca și Jurat în comisiile specializate din 2021 încoace) cât și o mulțime de evenimente despre vin. Pe parcursul anilor auzisem însă ceva de „Cercul de Fetească”, un eveniment pe care tot Cezar obișnuia să îl organizeze însă pe care îl...

Muzeul Crama 1777

Ai fost vreodată la un muzeu al…vinului? Da, știu, vinului îi stă bine în pahar, la temperatura ideală de servire și eventual și alături de câteva preparate delicioase. Însă dacă iubești vinul și cauți să afli mai multe lucruri despre el sunt sigură că vei caută mai multe informații de-a lungul timpului. Poate mergi la degustări, poate ai făcut sau chiar acum urmezi un curs despre vin, însă nu știu dacă te-ai gândit vreodată că există în România un „Muzeu al vinului”. Se numește „Muzeul Cramă 1777” și se află în Valea Nicovani, chiar lângă Valea Călugărească din regiunea viticolă...

Wine books: recomandări de vară

Dacă urmărești proiectul Winesday și sora mai mică a acestuia, Winesday App, știi deja că în aplicația mobilă Winesday App public pe data de 1 a fiecărei luni câte o recomandare de carte. Recomandarea cărților vine însoțită de o scurtă recenzie a acestora, de cuprins și de cel puțin 1 motiv să citești cărțile respective. Pentru că este vară, iar starea de vacanță se simte peste tot (fie că ești în vacanță, ai fost deja și te-ai întors, sau poate că urmează să pleci), vin astăzi cu câteva idei în plus de cărți numai bune de citit vara aceasta atât...

De ce un wine brunch?

De ceva vreme mă gândesc să organizez un nou concept de degustare. Unul relaxat, cu vinuri și informații despre acestea, dar și cu mâncare diversă astfel încât fiecare persoană să poată încerca fiecare vin cu mai multe tipuri de mâncare în paralel. Și cum ideea degustărilor însoțite de mâncare o susțin de câțiva ani încoace, mi-am propus ca în acest an mâncarea să joace un rol și mai important în degustările de vin pe care le organizez. Sunt faine și degustările de vin fără mâncare, însă atunci când adăugăm ceva de mâncare în ecuație ne jucăm mai mult cu gusturile,...

Kellerei Cantina Kaltern: Pinot Bianco 2021

Primăvara aceasta am avut ocazia de a încerca primul vin din soiul de truguri Pinot Bianco și, fiind un soi nou (cel puțin pentru mine), am zis să îi fac și câteva note de degustare. Pinot Bianco, Pinot Blanc, Weißburgunder sau Weissburgunder este unul și același soi de struguri ce a tot fost confundat cu Chardonnay (din cauza denumirii pe care o are în Burgundia, „Chardonnet Pinot Blanc”) până în 1868 când, ampelograful Victor Pulliat a fost cel care a făcut lumină între cele două soiuri:” adevăratul Pinot Blanc este o mutație ireversibilă a Pinot Noir, care a devenit alb;...

Cursuri despre vin cu Transylvania Wine School (TRAWIS)

Când am descoperit vinul am simțit nevoia să îl înțeleg. Observasem că toți cei cu care interacționasem la crame vorbeau cu pasiune despre vin, despre arome, despre domeniul pe care se aflau, despre diferite soiuri de struguri, despre cum fac ei vinul. Apoi am gustat vinuri diferite și am fost îndemnată să caut aromele din miros și din gust, lucru pe care nu-l mai făcusem până atunci. Asta mi-a deschis curiozitatea de a merge mai departe la degustări iar în scurt timp, la cursuri despre vin. Ca orice lucru care mă pasionează, mai întâi am căutat să învăț, iar pe...

Hai la Revino Bucharest Wine Show (ediția 6) pe 6-8 mai 2023 – București

Primăvară este în toi, zilele calde ce ne conduc spre vara sunt din ce în ce mai dese, iar dacă mai aveai nevoie de încă un motiv pentru a ieși din casă, iată, se apropie ediția a șasea a „Revino Bucharest Wine Show„, eveniment organizat de Alina Iancu și Revino Cheese & Wine. Am participat cu mare drag și curiozitate la acest salon de vinuri ani la rândul, mă bucur că s-a dezvoltat frumos și abia aștept această ediție ce are loc în perioada 6 – 8 mai 2023 în locul cunoscut, la Novotel Bucharest City Centre Hotel. Zilele trecute...

Winesday împlinește 3 ani

Data de 20 aprilie a rămas în sufletul meu încă din 2018 când am susținut prima degustare de vin „cu acte în regulă”. Eram proaspăt absolventă a cursului Wine & Spirits Education Trust (WSET) Level 1 și aveam o mulțime de emoții. Am păstrat data în minte și în suflet iar, după 2 ani de la idee, am lansat proiectul Winesday pe 20 aprilie 2020. Eram la începutul pandemiei iar eu visam să scriu despre vin, să povestesc despre vin și să fac evenimente cu vin. Dacă evenimentele mai aveau de așteptat, ei bine, siteul și poveștile despre vin au...

Chenin Blanc – Terre Brulee Le Blanc (Africa de Sud)

De curând am avut ocazia să încerc câteva vinuri din soiul Chenin Blanc printre care și vinul „Terre Brulee Le Blanc” realizat de Vincent Careme în Africa de Sud. Cum soiul Chenin Blanc are cele mai mari plantații din lume în Africa de Sud, încep acest articol dedicându-i câteva rânduri. Prima mențiune a acestui soi în istorie vine din Anjou, Valea Loarei – Franța, în documentele găsite la Château de Chenonceaux și raportate de Casimir Chevalier în 1864. Pe 3 ianuarie 1496 Thomas Bohier a cumpărat pământ lângă Chenonceaux unde a plantat mai multe soiuri de viță de vie printre...

Rezultatele premiilor Vinul.ro: BIO + Dulce & Aromat

Săptămâna trecută am avut ocazia să particip pentru al doilea an la rând la jurizarea premiilor Vinul.ro: vinuri BIO și vinuri din categoria Dulce & Aromat. Vinul.ro organizează mai multe concursuri de vinuri de-a lungul unui an, cel mai cunoscut fiind „Premiile de Excelență Vinul.ro” ce are loc în toamnă, însă primăvara este vremea vinurilor BIO și a celor Dulci & Aromate spre a fi analizate de comisii specializate. Jurizarea vinurilor a avut loc la restaurantul La Mama Ateneu, partener al evenimentului. Cele două categorii de vinuri au din ce în ce mai mulți adepți în rândul publicului, așa că...