9 idei de cadouri pentru iubitorii de vin (ediția 2023)

9 idei de cadouri pentru iubitorii de vin (ediția 2023)

Perioada în care ne gândim la cadouri a început deja iar dacă ești iubitor de vin sau măcar curios în ale vinurilor, sunt sigură că articolul de astăzi îți va fi de folos. Avem o tradiție de 4 ani deja în a oferi idei de cadouri pentru iubitorii de vin, așa că iată ediția anului 2023.

Pentru a veni în întâmpinarea răspunsului la întrebarea „Ce cadouri iau pentru Crăciun”?, astăzi vin cu câteva recomandări de cadouri potrivite atât pentru tine, cea(cel) care citești aceste rânduri, dar și cei dragi ție – familie, prieteni, precum și colegi de birou, colaboratori sau parteneri de afaceri.

1.Decorațiune Brad de Crăciun din dopuri de plută

Din 2020 am creat decoratiunea „Brad de Crăciun din dopuri de plută” și am oferit-o prietenilor în dar. Le-a plăcut, așa că am creat mai multe dimensiuni de decorațiuni, iar anul acesta am decis că voi face pe comandă punctuală și pentru cei ce vor dori să le achiziționeze. Adică scot în lume decorațiunile pentru cei ce doresc să ofere un cadou inedit, făcut manual de mine.

Astfel, sunt disponibile 3 dimensiuni de brazi de Crăciun din dopuri:

  • Brad mic: 13 cm înălțime, realizat din 11 dopuri de pluta; preț 75 ron/bucată
  • Brad mediu: 19 cm înălțime, realizat din 30 de dopuri de pluta; preț 95 ron/ bucată
  • Brad mare: 22 cm înălțime, realizat din 38 de dopuri de pluta; preț 125 ron/bucată

Brazii sunt unicat, sunt realizați cu dopuri de pluta de la diferiți producători și se pot livra în București. Aceștia sunt destul de fragili, motiv pentru care am decis să nu îi trimit prin curier ci să îi livrez personal în București.

Pentru comenzi va rog să îmi scrieți pe email carmina@winesday.ro și să îmi dați detaliile legate de câte decorațiuni doriți, dimensiunea acestora și perioada estimată când doriți că decorațiunile să ajungă la voi. Fiind realizate manual, decorațiunile vor putea fi gata în 3-5 zile de la efectuarea comenzii.

De la stanga la dreapta: brad mic, brad mediu si brad mare

2.Abonamente la vin: pentru că un abonament la vin este mereu o idee bună

Am fost mereu curioasă legat de abonamentul la vin încă de când am aflat prima dată de el, însă, neștiind la ce să mă aștept, am întârziat în a-l comanda. Până când l-am primit cadou de 8 martie și s-a dovedit a fi un cadou perpetuu ce vine în fiecare lună cu surprize.

Sunt mai multe companii in Romania ce oferta optiuni de abonamente la vin, iar dintre acestea ma bucur sa îi mentionez pe:

  • Dor de Vin . Andrei Popa de la „Dor de Vin” alege cu grijă lună de lună vinuri pentru cele 4 tipuri de abonamente pe care le pune la dispoziție iubitorilor de vin: abonamentul Start, abonamentul Standard,  abonamentul Premium și abonamentul Vinuri Internaționale. Pe lângă abonamente, acesta alege vinurile și pentru cutii cadou fie doar cu vin, fie cutii speciale pentru cadouri de Crăciun cu vin și cozonac, sau de ce nu, o cutie cadou chiar cu un abonament la vin. Ai toate detaliile acestor cutii cadou aici.
  • DespreVin.ro: cu nume precum All White, All Rose, All Red, abonamentul Mix, abonamentul Best of The Month sau chiar abonamentul Your Choice, Marina Samoilă alege lună de lună vinurile pe care le vei descoperi în fiecare cutie în parte. Partea frumoasă este că poți alege abonamentul pentru 3 luni, de exemplu, apoi ai timp suficient să te hotărăști dacă îl prelungeti tot cu câte 3 luni sau treci la cel lunar.

Dacă ai descărcat aplicația mobilă Winesday App (este gratuită, o găsești aici) vei găsi o secțiune dedicată cu abonamente la vin din care poți alege. Pe lângă abonamentele menționate mai sus, vei găsi și abonamente lansate de WinefulAWESOMM și eWineClub.

3.Calendar de Advent cu vinuri 

Ani la rândul m-am uitat la calendarele de advent cu vinuri pe care le vedeam pe siteurile internaționale. Până anul acesta când, în sfârșit, un producător din România a lansat un Calendar de Advent cu vinuri: Budureasca.

Calendarul de Advent nu este neapărat o idee de cadou de Crăciun ci ÎNAINTE de Crăciun pentru că include 24 de vinuri (sticle mini), câte una pentru fiecare zi între 1 și 24 decembrie. Calendarul include numai vinuri de la crama Budureasca și trece prin mai multe game din portofoliul lor. Calendarul poate fi achiziționat din magazinul online Budureasca, aici.

4. Cadouri gastronomice cu vin, brânzeturi și delicatese românești

Despre Revino Cheese & Wine sau Revino Gourmet am mai povestit în 2 interviuri avute cu Alina Iancu de-a lungul timpului. Ultimul interviu a avut loc chiar cu ocazia unei degustări de brânzeturi în asociere cu vin pe care Alina a organizat-o și cu ocazia aceasta am urmărit noutățile care au apărut în magazinul online Revino.

Pe lângă brânzeturi și vinuri românești, în magazinul Revino Gourmet găsești atât produse din carne și tot felul de delicatese ce poarta eticheta proprie, precum și pachete special create pentru sărbători. Anul trecut am optat și eu pentru un cadou personalizat Revino Gourmet și a fost delicios. Este cel din imaginile de mai jos.

5. Cărți în dar – cu și despre vin și  gastronomie, bineînțeles! 

Partea de documentare despre vin este la fel de importantă ca și cea de testare a vinurilor. Asta înseamnă că, dacă ești pasionat de vin și încerci tot felul de vinuri care îți trec prin mână, mergi la degustări și faci tot posibilul să îți descoperi propriile gusturi, ai nevoie și de o bază teoretică despre vinuri. Personal am învățat despre vinuri atât încercându-le, cât și mergând la cursuri de specialitate, dar și citind despre soiuri de struguri, metode de vinificație, New World vs Old World, ce înseamnă să degusti vinul și, mai ales, cum să faci asta.

Așa că recomand să îți arunci un ochi peste selecția aceasta de cărți despre vinuri pe care am făcut-o pe siteul Books Express (găsești aici cărți în limba engleză). Lista este aici și se numește „Cărți recomandate de Winesday” și include peste 250 de cărți despre vin. Am citit o parte din ele și le recomand dacă vrei să afli mai multe despre industria vinurilor dar și despre vinuri în general: Wine Wars, The World Atlas of Wine, cărțile de la Wine Folly, Wine Grapes, Wine: a tasting course, The periodic table of wine, The 24-hour wine expert iar numărătoarea ar putea continua. Toate aceste cărți se găsesc în lista mai sus menționată. Actualizez lista aceasta permanent așa că în timp vei vedea că adaug noi cărți la ea (la momentul publicării acestui articol lista include în jur de 200 recomandări de carte).

Cărțile din colecția „In Vino Veritas” publicate de Baroque Books & Arts. Colecția această este singură publicată în limba română și dedicată vinului. Dacă urmărești aplicația mobilă Winesday App (descarcă gratuit de aici) ai avut ocazia să citești despre mai multe cărți în acest an la secțiunea de articole „Cartea Lunii”.

Cosmin Dragomir, istoric culinar și omul din spatele cărții „Curatorul de zacuscă” despre care am vorbit în articolul cu idei de cadouri de Crăciun și anul trecut are o surpriză mult așteptată de iubitorii de…sarmale.

Cartea sa, „Colecționarul de Sarmale” poate și precomandata pe siteul Cărturești.ro, aceasta urmând a fi livrată la jumătatea lunii decembrie, chiar la timp pentru a fi pusă sub brad. Așa că dacă ai în familie iubitori de sarmale dar și povești despre mâncăruri românești (și nu numai), să știi că această carte este ideală pentru un cadou.

 

 

Și, dacă încă nu ai și cartea „Curatorul de Zacuscă” să știi că încă mai găsești câteva exemplare în magazine, cum ar fi în magazinul online BioshopRomania. Volumul „Curatorul de Zacuscă” este o carte de gastronomie românească ce trece dincolo de povestea zacuștelor românești (și internaționale) și vorbește despre multe alte lucruri legate de gastronomie, cum ar fi: diferite salate, trufe, friganele, sarmale, paște, pastramă, gulaș și multe alte bunătăți.

6. Cursuri despre vin

Și dacă tot vorbesc de cărți, mai am o idee: dacă îți place vinul și vrei să înțelegi mai multe despre acesta recomand să faci un curs introductiv în lumea vinului. Sau să oferi unul cadou. Sau să îți oferi unul cadou.

Transylvania Wine School (Trawis) organizează cursuri de introducere în lumea vinului, precum și cursurile de certificare WSET (Wine & Spirits Education Trust) Level 1, 2 & 3 . În cadrul cursurilor WSET există atât varianta offline în București, Cluj (și uneori și în alte localități), cât și varianta online ce poate fi accesată de oriunde. Anul acesta dăruiește cunoaștere! Recomand cu drag și în cunoștință de cauză cursurile Trawis, anul acesta fiind și eu unul din cursanții lor pentru WSET Level 3.

7. O vizită cu degustare + o vacanță întreagă la cramă

Dincolo de curiozitatea legată de vinuri, cel mai fain mi se pare când mergi să vizitezi cramele. Pe lângă faptul că vei avea ocazia să deguști vinuri (unele poate chiar unicat, pe care le găsești numai la cramă), ai ocazia să stai de vorbă cu cei care au făcut vinul, să vezi via (și poate chiar să te plimbi prin ea!), să vezi zona de producție și să faci un tur astfel încât să știi cam care este procesul realizării vinului pornind din vie până când acesta ajunge în pahar.

Mai mult de atât, unele crame sunt pregătite chiar și pentru turism – cu cazare și restaurant, așa că ai de unde alege și atunci când vrei să petreci o vacanță de câteva zile și alegi să te bucuri de vin în fiecare zi.

Mereu mi s-au părut fascinante vizitele la cramă iar preferatele mele rămân acele vizite prelungite unde mă pot bucura de câteva zile petrecute în podgorie, degustări de vin, dar și cazare și mese delicioase.

Am scris aici despre vizita și noaptea petrecută în vie la Liliac Lodge Batoș, micuța cabană a cramei Liliac ce include 1 cameră dublă, dar și un restaurant în care se pot face degustări restrânse. Recomand cu mare drag o astfel de călătorie ca și cadou!

Vedere aeriana asupra cabanei Liliac Lodge, Batos

Și dacă tot vorbim de călătorii la crame, mă bucur să observ că din 2020 încoace, pe lângă provocările aduse de pandemie, am avut parte și de ceva bun: majoritatea am călătorit mai mult în interiorul României iar cu această ocazie au început să apară și mai multe crame deschise pentru turism. Este un lucru tare bun pentru că astfel cramele își vor deschide cu atât mai mult porțile pe viitor către cei care doresc să viziteze cramă, să participe la o degustare și chiar să stea câteva zile în zona.

Am scris aici un articol extins despre cramele, unitățile de cazare și restaurantele deschise în regiunea viticolă Dealu Mare. Sper să îți fie cu inspirație pentru o viitoare călătorie la cramă sau cadou.

8. Harta Viticolă a României

Și pentru că tot vorbeam de vizite la crame și de vacanțe petrecute în podgorii, e posibil să te ajute în planificarea viitoare Harta Vinului Românesc creată de Iulian Barbuceanu și lansată în cadrul proiectului AtlasulVinului.ro

Harta este tipărită (dimensiune 43,2cm x 63 cm, adică un A2+) pe canvas premium și include toate cramele, podgoriile și apelatiunile vinului din România. Harta vine în tub și poate fi comandată online pentru a fi dăruită. Ai toate detaliile aici.

Am mai întâlnit hărți viticole ale României însă aceasta mi se pare cea mai complexă!

9. Vinuri – pur și simplu, vinuri

Nu în ultimul rând, poți dărui vinuri. Pur și simplu.

Dacă tot vorbim despre pasiunea despre vin, a dărui cuiva un vin este cea mai potrivită și simplă soluție. Bineînțeles, cu cât afli despre ediții limitate de vinuri sau care este vinul preferat al persoanei căreia dorești să îi cumperi cadoul, e cu atât mai bine.

În acest sens recomand cu drag fie magazinele specializate de vinuri (online sau offline), fie magazinele cramelor. Las mai jos câteva exemple de magazine cu care am interacționat cu mențiunea că nu sunt singurele existente, ci doar câteva care au ajuns la mine.

Un magazin online pe care îl recomand cu drag este Parmashop, deținut de Parmafood Group Distribution. Au un portofoliu generos de vinuri românești și internaționale, dar și alte tipuri de băuturi, precum și produse de gastronomie. Colaborez cu ei începând din acest an, îi găsești și în aplicația mobilă Winesday App, iar dacă vei adăuga codul de reducere „WINESDAY10” în comandă făcută pe siteul lor vei avea 10% discount la toate produsele (reducerea această nu se cumulează cu ale reduceri valabile temporar pe siteul lor).

Pe Adrian de la TheWinederers l-am cunoscut la începutul lui 2020 la o degustare de vinuri Xinomavro ținută în cadrul proiectului său iar de atunci i-am urmărit magazinul online de dragul vinurilor din Grecia. De atunci și până acum portofoliul lor a crescut considerabil, având în prezent vinuri din Franța, Spania, Italia, Grecia, Portugalia și Africa de Sud, o parte din aceastea fiind prezente la degustările pe care le-am organizat din 2020 încoace.

De-a lungul timpului am descoperit și o serie de spumante, șampanii și cava de la ei ce au făcut parte din meniul de Crăciun și de Revelion. Și au fost cu adevărat vinuri de sărbătoare pe care le recomand cu drag: Champagne Penet-Chardonnet Terroir & Sens Grand Cru Blancs de Blanc Extra Brut, Juve & Camps – Cava Gran Reserva Brut Nature Reserva de la Familia (varianta cu cutie cadou aici), Adernats – Cava Gran Reserva Pur 2012 (iar recolta 2013 este aici), Cava Baldus Reserva Brut Nature.

Și, pentru că de ceva vreme am încercat mai multe vinuri de la ei și am colaborat mai mult, aceștia oferă o reducere cititorilor Winesday și utilizatorilor aplicației Winesday App: adaugă codul de reducere „WINESDAY10” la orice comanda plasa pe siteul lor și vei primi o reducere de 10% la produsele comandate (reducerea aceasta nu se cumulează cu ale reduceri valabile temporar pe siteul lor). Livrările se fac peste tot în România.

Pentru iubitorii vinurilor din Republica Moldova recomand magazinul online al celor de la Produse Moldovenești – ei importă vinuri de la crame din Republica Moldova și, cum îi cunosc încă de la începuturile mele în vin și am achiziționat de la ei nenumărate vinuri de la cramele Château Vartely, Crama Mircești și Vinăria Dac, îi recomand cu drag. Și, pentru că ești cititor Winesday și/sau utilizator Winesday App am și o surpriză pentru tine: adaugă codul de reducere „winesday15” la orice comandă plasată pe siteul lor și vei primi o reducere de 15% la produsele comandate (reducerea aceasta nu se cumulează cu ale reduceri valabile temporar pe siteul lor).

Taraboste, gama de varf a vinurilor Chateau Vartely

 

Acestea fiind spuse, închei articolul cu recomandări de cadouri aici, sperând ca măcar una din propuneri să-ți fi dat idei și să te ajute să oferi bucurie celor dragi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

14 − 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.